Δυναμικός ο Οκτώβρης στον τουρισμό Ο ρόλος του silver toursm

9/10/2021
Με υψηλές για την εποχή πληρότητες κινείται και ο Οκτώβριος, με βάση τα όσα αναφέρουν στο Reporter.gr παράγοντες της αγοράς. Είναι ενδεικτικό, ότι ενώ πέρυσι τέτοιαν εποχή τα περισσότερα ξενοδοχεία ήταν σε διαδικασία κλεισίματος, φέτος έχουν προγραμματίσει να κατεβάσουν τα ρολά τους στα τέλη Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου.

Βέβαια όλα αυτά αφορούν τα resort σε ώριμους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και βέβαια το Νότιο Αιγαίο όπου και οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν. Να σημειωθεί πάντως ότι μεγάλο ερώτημα είναι το πώς θα εξελιχθεί ο τουρισμός πόλεων που παραδοσιακά αυτήν την εποχή ήταν πολύ δυνατός, ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λόγω εκθέσεων, του Κλασσικού Μαραθωνίου κτλ. για τη

Πάντως με «φόρα» από το Σεπτέμβριο όπου οι πληρότητες κινήθηκαν σε ποσοστά έως και 85% και Οκτώβριος παρουσιάζει καλές προοπτικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση το Recovery Tracker του Ινστιτούτου Μελετών του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) την εβδομάδα 27/9-3/10 έχουν προγραμματιστεί 615.133 θέσεις σε αεροπορικές πτήσεις, με πτώση, μόλις 5,6% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Για το 7ήμερο 4/10-10/10 οι θέσεις είναι στο επίπεδο των 550.071 με πτώση σο 10% περίπου σε σχέση με την εβδομάδα που προηγείται ενώ τέλος την εβδομάδα 11/10 – 17/10 οι προγραμματισμένες θέσεις είναι 516.063 με πτώση 6,3%.

Τούτων δοθέντων και με δεδομένα τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών που καταγράφει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που δείχνουν για τον Αύγουστο μια εκτίναξη που φτάνει το 36% σε σχέση με πέρυσι, καταγράφεται αισιοδοξία για τα τουριστικά έσοδα. Με βάση τις αναφορές του οικονομικού επιτελείου ο στόχος για το 50% των εισπράξεων του 2019, δηλαδή τα 9 δισ ευρώ, πρέπει να θεωρείται απόλυτα εφικτός. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι, όπως ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ και επικεφαλής του Ομίλου IKOS Ανδρέας Ανδρεάδης που έχει δώσει πρόβλεψη στα 12 δισεκ. ευρώ για φέτος.

Σε σχέση με τις εθνικότητες οι Γερμανοί, Βρετανοί είναι οι βασικοί πελάτες αυτήν την περίοδο. Επίσης σημαντικός είναι ο ρόλος του silver tourism, δηλαδή του τουρισμού 3ης ηλικίας.


Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Με αφορμή, πάντως, την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Γιάννης Ρέτσος, δήλωσε τα εξής:
«Ο ελληνικός τουρισμός κατά τη φετινή χρονιά επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή, προσφέροντας μια βαθιά ανάσα στην οικονομία και συμβάλλοντας στην προς τα πάνω αναθεώρηση του ΑΕΠ.
Οι λόγοι αυτής της αξιοσημείωτης αντοχής, είναι πολλοί. Ο πρώτος είναι ότι ο τουριστικός τομέας, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, έδειξαν αξιοθαύμαστη ωριμότητα και επαγγελματισμό, στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης. Ο δεύτερος λόγος, είναι οι άμεσες παρεμβάσεις της Πολιτείας και ο τρίτος και ιδιαίτερα σημαντικός, είναι το ισχυρό brand της χώρας.
Όμως, τα πολύ δύσκολα είναι μπροστά μας καθώς οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον, είναι τεράστιες. Τα χρόνια που οι αφίξεις ήταν ο μόνος δείκτης επιτυχίας, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Για να διατηρηθεί το brand του ελληνικού τουρισμού ισχυρό και η ανταγωνιστικότητά του ψηλά, θα πρέπει ο επισκέπτης να γυρίζει στην πατρίδα του ικανοποιημένος. Και για να συμβεί αυτό, προϋποθέτει την άμεση ενίσχυση των υποδομών, ώστε να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση που θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη, απαιτεί γενναίες κινήσεις και αποφάσεις, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο που αρχικά θα θεωρηθεί ότι έχουν κόστος, είναι εκείνες όμως που θα προστατεύσουν τη μελλοντική ποιότητα του προϊόντος.
Είναι σίγουρο ότι κάθε επένδυση στον τουρισμό, επιστρέφει στην ελληνική οικονομία πολλαπλάσια και η ανταπόδοση μπορεί να είναι εντυπωσιακή. Αυτή η νέα κατεύθυνση, το νέο μοντέλο ανάπτυξης, σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος, ισόρροπη ανάπτυξη, κοινωνική ανταποδοτικότητα, ρευστότητα στην οικονομία, ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, κοινωνική συνοχή, διατήρηση και ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού, διαφύλαξη του μέτρου και της ισορροπίας. Η ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη είναι η αναγκαία προϋπόθεση, ο μόνος δρόμος για να μπορέσει η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει με αξιώσεις και την επόμενη, μετά την πανδημία ημέρα».Πηγή: Reporter.gr