ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Λύση το φυσικό αέριο για μείωση του κόστους λειτουργίας στα ξενοδοχεία

5/2/2019
Οικονομίες κλίμακας μπορεί να φέρει για μια ξενοδοχειακή μονάδα η χρήση φυσικού αερίου. Αυτό αναφέρει μιλώντας για τις προοπτικές ανάπτυξης της χρήσης φυσικού αερίου ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας.

Ο κ. Μακούρας μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα 4/2 στην έδρα της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει καλύψει τις ανάγκες σε θέρμανση – ψύξη αλλά και κουζίνας στην συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων της ζώνης ευθύνης της. Όπως αναφέρθηκε οι οικονομία που επιτυγχάνεται για τις ανάγκες αυτές σε σχέση με τις συμβατικές πηγές ενέργειας μπορεί να ξεπεράσει το 60%. Κι αυτό γιατί το τιμολόγιο για τους μεγάλους καταναλωτές, όπως τα ξενοδοχεία, σε σχέση με τους οικιακούς είναι χαμηλότερο.

Είναι ενδεικτικό ότι όπως ανέφερε ο κ. Μπακούρας περιοχές με πολλά ξενοδοχεία και υφιστάμενα δίκτυα φυσικού αερίου είναι δυνητικά ευεπίφορες για σημαντική ανάπτυξη της χρήσης του νέου καυσίμου. Επίσης μέσω του δικτύου σταθμών συμπιεσμένου φυσικού αερίου CNG, που αφορά περιοχές με πληθυσμιακές πυκνώσεις μέχρι 15.000 κατοίκων και με απόσταση έως 100 χλμ από την απόληξη δικτύων το αέριο μπορεί να πάει και σε περιοχές πέρα των μεγάλων αστικών κέντρων.

Σημειώνεται ότι με το CNG το αέριο φορτώνεται από το σταθμό συμπίεσης που βρίσκεται εντός του δικτύου διανομής και φτάνει στον σταθμό αποσυμπίεσης, όπου και στη συνέχεια συνδέεται με το τοπικό αυτόνομο δίκτυο που διανέμει το αέριο στους χρήστες. Ο πρώτος σταθμός που κατασκεύασε στο Λαγκαδά η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας κόστισε 270 χιλιάδες ευρώ και τους τελευταίους 4 μήνες ειδικά φορτία CNG, εξασφαλίζουν την τροφοδοσία του τοπικού δικτύου για 3 έως 5 ημέρες ανάλογα με την κατανάλωση.

Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νέων περιοχών να επωφεληθούν από τη χρήση του φυσικού αερίου μειώνοντας την οικονομική επιβάρυνση συγκριτικά με ανταγωνιστικά καύσιμα.

Στο μεταξύ με ένα πενταετές πρόγραμμα (2019 – 2023) ανάπτυξης προϋπολογισμού 93 εκατ. ευρώ η ΕΔΑ ΘΕΣΣ φιλοδοξεί να συνεχίσει την πορεία της που μέχρι τώρα, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας, έχει σφραγιστεί από σημαντικές επιτυχίες.

Όπως ανέφερε σε συνάντηση με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας ως διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει καταφέρει να υλοποιήσει με χαμηλό δανεισμό και με ίδια κεφάλαια στα χρόνια της κρίσης 200 εκατομμύρια επενδύσεις. «Σήμερα σε 20 χρόνια λειτουργίας έχουμε καταφέρει να έχουμε κατά μέσο όρο 60% διείσδυση του φυσικού αερίου στη ζώνη ευθύνης μας. Στη Θεσσαλία με πληθυσμό 450.000 έχουμε 63% διείσδυση και στη Θεσσαλονίκη με 1,5 εκ κατοίκους το ποσοστό είναι 58%. Ανά έξι μέτρα δικτύου έχουμε ένα πελάτη, όταν σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική αν έχει ανά 20 μέτρα δικτύου ένα πελάτη θεωρείται ότι είναι βιώσιμο. Διανέμουμε 195.000 κυβικά μέτρα αερίου ανά χλμ διανέμουμε. Σε Βόλο, Λάρισα, Θεσσαλονίκη το του πληθυσμού 80% μπορεί να έχει πρόσβαση στο δίκτυο. Το 2030 θα έχουμε το 70% σε κάλυψη σε όλες τις περιοχές ευθύνης μας. Σύμφωνα, μάλιστα, με μετρήσεις το 95% των καταναλωτών είναι ευχαριστημένοι. Όλο αυτό το διάστημα κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των τοπικών αρχών και των κατοίκων» αναφέρει ο κ. Μπακούρας καταγράφοντας μια σειρά από σημεία που κάνουν την ΕΔΑ ΘΕΣΣ να θεωρείται ως ένα success story..

Ειδικότερα, το 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης προβλέπει:

• Επέκταση του Δικτύου 4 bar κατά 297 χιλιόμετρα επιπλέον
• 63 χιλιάδες νέες συμβάσεις σύνδεσης
• Διανεμόμενους όγκους αερίου 436 εκ. κυβικά μέτρα το 2023 από 382,5 εκατ. το 2018
• 395 χιλιάδες συνολικά συνδέσεις καταναλωτών
• 65% πληθυσμού θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο το 2023

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας ότι ήδη μέσα στη διετία 2017 - 2018 επενδύθηκαν συνολικά 43,1 εκατ. ευρώ για τα Δίκτυα Διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ενώ κατασκευάστηκαν 190 χλμ. δικτύου 4 bar και 19 bar. Στόχος της ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι να φτάσει το φυσικό αέριο σε όσους περισσότερους κατοίκους, νοικοκυριά, εμπορικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες στις περιοχές που έχει υπό την ευθύνη της, διασφαλίζοντας τις περιοχές της Αδείας. Έτσι, το πρόγραμμα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ περιλαμβάνει την περαιτέρω επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στις υφιστάμενες περιοχές (13 Δήμοι στη Θεσσαλονίκη και 11 στη Θεσσαλία) αλλά και την έλευση του αερίου σε νέες περιοχές.Η προσέγγιση των νέων περιοχών γίνεται μέσω δικτύου αγωγών ή με τη μεταφορά συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG).

Ποια είναι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε. ιδρύθηκε στις 30.12.2016 και ασκεί τις δραστηριότητες του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου εντός των γεωγραφικών περιοχών του Νομού Θεσσαλονίκης και Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως προβλέπουν οι Άδειές της έως το 2043. Σημειώνεται ότι το 2018 έκλεισε με κέρδη προ φόρων από τις ρυθμιζόμενες δραστηριότητες 24,8 εκατ. ευρώ, τα οποία ξεπέρασαν κατά 17,2% το ύψος του προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνεται η ανάπτυξη, η κατασκευή, η λειτουργία, η συντήρηση, η διαχείριση και η εκμετάλλευση εν γένει του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου στις γεωγραφικές περιοχές της ευθύνης της.

Στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ συμμετέχει κατά 51% η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και κατά 49% ο στρατηγικός επενδυτής (Eni), ένας ενεργειακός κολοσσός ανάμεσα στους 6 κορυφαίους του κόσμου, που ασκεί το management της Εταιρείας.

Η εταιρεία διαθέτει ένα εκτεταμένο Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου, που ξεκινά νότια από τον Αλμυρό Βόλου έως βόρεια τον Χορτιάτη, ενώ δυτικά από την Καρδίτσα έως τον Δήμο Χαλκηδόνος και τον Δήμο Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ ασκεί τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά της με ίση μεταχείριση των Χρηστών του Δικτύου Διανομής και των Τελικών Πελατών, αποφεύγοντας μεροληπτικές συμπεριφορές, με οργανωτική και λειτουργική αυτονομία, με διαφάνεια, εμπιστευτικότητα κατά τη διαχείριση και χρήση δεδομένων και πληροφοριών, και εφαρμόζοντας Πρόγραμμα Συμμόρφωσης και διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΕΔΑ ΘΕΣΣ βασίζεται στο σεβασμό της νομοθεσίας, των Αδειών και του ρυθμιστικού πλαισίου με κύριο μέλημα την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και την τήρηση του Ετήσιου Προγράμματος Συντήρησης στα Δίκτυα Διανομής, σύμφωνα με τους Τεχνικούς Κανονισμούς.

Γιώργος Αλεξάκης