Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης η μεγάλη τουριστική επένδυση Elounda Hills

28/12/2018
Από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης εγκρίθηκε και πέρασε η μεγάλη τουριστική επένδυση Elounda Hills, που θα αναπτύξει η κοινοπραξία Mirum Hellas, με επικεφαλής τον Ρώσο επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ.
To Συμβούλιο εξέφρασε άποψη για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στο πλαίσιο κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για την επένδυση «Elounda Hills».
H επένδυση, που θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων, μαρίνα αναψυχής, ιδιωτική παραλία, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, μπαρ, δάσος και άλλα. Ειδικότερα, προβλέπονται 375 πολυτελή διαμερίσματα και κατοικίες, τρεις ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων δυναμικότητας 730 κλινών, πλήθος καταστημάτων, υποδομές κοινής ωφέλειας, θεματικά πάρκα, κέντρα ευεξίας, αθλητικά κέντρα και πάρκα αναψυχής.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, το φιλόδοξο σχέδιο πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα σε οχτώ χρόνια από την έναρξη των εργασιών, με ιδία κεφάλαια των εταίρων και τραπεζικό δανεισμό σε ποσοστό 45 % – 55 %
Ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικών επενδύσεων Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ναπολέων Αυγουστης έκανε την παρουσίαση.
"Μπορεί να υπάρχει μια εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος του νησιού", είπε ο Στ.Αρναούτάκης, απευθυνόμενος στον Αλ.Μαρκογιαννάκη. "Είναι μια επένδυση ποιοτική, που εχει ανάγκη η Κρήτη. Θα δώσει ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή. Μακάρι να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα", τόνισε ο Περιφερειάρχης για το έργο.
Ο Αλ.Μαρκογιαννάκης έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική επένδυση. "Χαιρετίζουμε τέτοιες επενδύσεις αρκεί να είναι εναρμονισμένες με το περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε πως θα αναπτυχθεί η Κρήτη και στο νότιο κομμάτι" - είπε και πρόσθεσε: "είμαι εδώ για να ασκώ κριτική όταν πρέπει και να συναινώ όταν υπάρχει το καλό της Κρήτης στη μέση".
Ο Μιχάλης Κλάδος δήλωσε τη θετική στάση της παράταξης "Ριζοσπαστική Συνεργασία" της οποίας ηγείται αρχικά, απέναντι σε αυτή την επένδυση. "Πρέπει να λάβουμε όμως υπόψιν τις απόψεις των φορέων και των κατοίκων στα θέματα που βάζουν" - πρόσθεσε.
Ο Στέλιος Ορφανός απέρριψε, ουσιαστικά, το έργο, λέγοντας: "Δεν εμπιστευόμαστε την ανάπτυξη αυτού του τόπου στο ιδιωτικό κεφάλαιο". Ο Στ.Ορφανός έκλεισε λέγοντας: "Φορέας της ανάπτυξης θα πρέπει να είναι ο λαός. Αυτός παράγει τον πλούτο, κι αυτός θα πρέπει να τον απολαμβάνει".

Τσίπρας και Πούτιν συζήτησαν για το έργο αυτό
Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη επένδυση συζητήθηκε στην τελευταία συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κάτι που δείχνει τη μεγάλη σημασία που δίνει η Ρωσία για την ολοκλήρωσή της. Προφανώς, γι αυτό σήμερα βρίσκονται στην Κρήτη και εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας για να προωθήσουν τις διαδικασίες έναρξης της επένδυσης.
Η επένδυση θα αναπτυχθεί εντός των ορίων του Δήμου Αγίου Νικολάου στην περιοχή Πλευρά, έκτασης 768.673,73 τετραγωνικών μέτρων. Από αυτά, σχεδόν 700 στρέμματα αφορούν δημιουργία ιδιοκτησιών της Mirum Hellas, πάνω από 53 στρέμματα αφορούν δασική έκταση εντός της επένδυσης και 20 στρέμματα ειδικά διαμορφωμένη παραλία.
Σύμφωνα με το τοπογραφικό διάγραμμα που έχει κατατεθεί, στην επένδυση περιλαμβάνονται ζώνη ανάπτυξης παραθεριστικού – τουριστικού χωριού, περιοχή παραλίας, με μαρίνα και παράκτιο μέτωπο και δασικές περιοχές.
O Γιώργος Πιαγκαλάκης εκπροσωπώντας την "Ανυπότακτη Κρήτη" τόνισε πως η επένδυση είναι φαραωνικου τύπου. "Ξεφεύγει από οποιοδήποτε έλεγχο και διατίθεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία", είπε.
Ο κ. Μιχάλης Κριτσωτακης,από την πλευρά του, μεταξύ άλλων υπογράμμισε:" Πηγαίνουμε στην καταστροφή με την δική μας υπογραφή κι ευθύνη. Φτιάχνουμε μια νέα πόλη που θα επιβαρύνει το πρόβλημα με το νερό στην ανατολική Κρήτη. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει ξεκομμένη από τον άνθρωπο και την κοινωνία. Δεν χρειάζεται τέτοια επένδυση η Κρήτη. Πρέπει να μιλήσουμε για μια άλλου είδους ανάπτυξη, κι όχι αυτή που δημιούργησε την κρίση."
Αυτή η επένδυση αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της Κρήτης και επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, δήλωσε , τέλος, ο Νίκος Καλογερής.
Πηγή: www.cretalive.gr