Εκκίνηση για τo διαπραγματευτικό μαραθώνιο του Χίλτον
9/3/2016
Στo εμβληματικό ξενοδοχείο Χίλτον ξεκινούν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της περίφημης τρίτης αξιολόγησης που ανοίγει το δρόμο, εφόσον ολοκληρωθεί για την άρση των capital controls.
Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου οι κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) καθώς και ο εκπρόσωπος του ESM Νικόλα Τζιαμαρόλι θα βρεθούν τετ α τετ με την Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα την Τετάρτη το μεσημέρι, πιθανόν στις 14.00, ενώ την Πέμπτη το μεσημέρι αναμένεται το πρώτο κρίσιμο ραντεβού για το Ασφαλιστικό με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.
Στα γενικότερα θέματα που τίθενται είναι το δημοσιονομικό κενό, όπου υπάρχει μια καταγεγραμμένη διαφορετική αντίληψη μεταξύ Ελλάδας – ΔΝΤ αναφορικά με το πόσα μέτρα απαιτούνται για να κλείσει το κενό τη διετία 2017-18 και να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιμείνει στα καλύτερα των προσδοκώμενων δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2015 (πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ έναντι στόχου για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ) ενώ θα παρουσιάσει και τα στοιχεία που δείχνουν καλύτερη πορεία των εσόδων το πρώτο δίμηνο του νέου έτους.
Κομβικά επίσης είναι η διαμόρφωση του νέου υπερ-ταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις (πια περιουσία – ΔΕΚΟ, δημίσια ακίνητα – θα μπουν προς εκποίηση, η απαλευθέρωση πωλήσεων σε funds για τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα κόκκινα στεγαστικά).
Ση συζήτηση πάντως ξεκινάει με το θέμα του χρέους να επικρέμεται. Η Γερμανική πλευρά με τις δηλώσεις Σόιμπλε έδειξε ότι θέμα δεν υπάρχει, ενώ το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να κουρευτεί ώστε να επανέλθει στο πρόγραμμα. Στη μέση η Επιτροπή και το eurogroup θέλουν να ανοίξουν το θέμα αλλά για επικοινωνιακές σκοπιμότητες όπως κατέδειξαν και τα ανοικτά … μικρόφωνα.