Εκλογές κομβικές για την βιώσιμη ανάπτυξη των τουριστικών προορισμών

25/5/2019
Οι κάλπες της Κυριακής στήθηκαν σε ένα σκηνικό πόλωσης και πολιτικών αναγνώσεων που κυρίως αφορούσαν την αξιολόγηση της τελευταίας περιόδου μνημονιακής διακυβέρνησης.

Ωστόσο πέρα από όλα τούτα που κυριάρχησαν, οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες για την τουριστική πορεία της χώρας. Κι αυτό συμβαίνει σε μια φάση, που η χώρα ζει σε ένα μεγάλο ποσοστό από τον τουρισμό. Άρα ό,τι συμβαίνει σε επίπεδο δημόσιων πολιτικών συνδεόμενο με θέματα που ακουμπούν στην οικονομία της φιλοξενίας (υποδομές, φορολογία κτλ ) έχει αντίκτυπο συνολικό.

Είναι όμως κρίσιμες και για έναν άλλο λόγο. Έχει να κάνει με το ποιος θα αναλάβει σε δημοτικό, περιφερειακό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο την εκπροσώπηση περιοχών και πολιτών. Άλλωστε τα θέματα της βιωσιμότητας των προορισμών, της αειφορίας, της στρατηγικής ανάπτυξης θα κληθούν να τα διαχειριστούν, μαζί με τους επιχειρηματικούς φορείς οι τοπικοί άρχοντες που θα εκλεγούν.
Επίσης σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου, όπου ήδη λειτουργεί επιτροπή για τον τουρισμό που ολοένα έχει και μεγαλύτερο λόγο, καλό είναι να έχει η χώρα στην επόμενη περίοδο ισχυρές φωνές ώστε να καταφέρει να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τον κλάδο.

Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η σεζόν ξεκινά και μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων από τις νέες αρχές μεσολαβεί ένα καλοκαίρι. Ας μην πάει χαμένο λόγω αδράνειας. Ο τουρισμός δεν μπορεί να περιμένει.