Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας: "Kαμπανάκι" για τα συστήματα και τις αερομεταφορές
6/4/2015
Σήμα κινδύνου για τον Τουρισμό εκπέμπουν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας λόγω της κατάστασης που βρίσκεται ο εξοπλισμός της κεντρικής παρακολούθησης και ρύθμισης των πτήσεων.
Επίσης οι Ελεγκτές επισημαίνουν ότι το αρμόδιο υπουργείο εδώ και χρόνια δεν εφαρμόζει την κοινοτική νομοθεσία που δίνει τη δυνατότητα ανεξαρτητοποίησης της υπηρεσίας από την ΥΠΑ ώστε να αποκτήσει ευελιξία και πρόσθετη δυνατότητα χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου χρειάζεται αναβάθμιση μέσω αγοράς ενός ραντάρ που κοστίζει περί τα 34 εκατ. ευρώ, ανάγκη που είναι γνωστοποιημένη χωρίς ωστόσο να προχώρα η προμήθεια του εξοπλισμού. «Το βασικό μαςραντάρ, αυτό που εξυπηρετεί τον ελληνικό εναέριο χώρο συνολικά, εγκαταστάθηκε το 1999. Έκτοτε αναβαθμίσθηκε μια φορά το 2008. Στην ίδια κατάσταση τα τοπικά ραντάρ που εξυπηρετούν τα κατά τόπους αεροδρόμια. Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν ότι, όχι απλά δεν χρησιμοποιούμε τεχνολογία αιχμής, αλλά για να το πω πιο απλά, φανταστείτε να είχατε σήμερα το κινητό τηλέφωνο και το laptop που αγοράσατε πριν 19 χρόνιỨανέφερε σε ομιλία του ο Σπύρος Ρολάκης πρόεδρος της Ένωσης των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.
Αυτό σε συνδυασμό με την υποστελέχωση αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικότατα προβλήματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το σύστημα όλες τις πτήσεις προς την Ελλάδα και με ότι αυτό θα συνεπάγεται.
«Η διάρκεια εκπαίδευσης ενός υποψήφιου ελεγκτή (που απαραίτητα πρέπει να έχει πτυχίο πανεπιστημίου, άριστα αγγλικά και πολλές γνώσεις γύρω από τους υπολογιστές) είναι 3 χρόνια. Χρειάζονται επίσης ακόμα 2 χρόνια έως ότου αναλάβει πλήρη ατομική ευθύνη της διαχείρισης του εναέριου χώρου. Το είδος της ευθύνης το αντιλαμβάνεσθε: είναι σαν να παίζεις καθημερινά πολλές παρτίδες σκάκι με τον υπολογιστή, με την διαφορά ότι ΔΕΝ επιτρέπεται να χάσεις ούτε πιόνι» τόνισε ο κ. Ρολάκης που σημείωσε ότι:
«Στον εναέριο χώρο της Ελλάδας κρατάμε μια ελάχιστη απόσταση 10 ναυτικών μιλίων (18km) μεταξύ των αεροσκαφών που βρίσκονται στο ίδιο ύψος, όταν η υπόλοιπη Ευρώπη κρατάει 5 ναυτικά μίλια! Εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, επειδή η ακρίβεια των απαρχαιωμένων ραντάρ μας δεν το επιτρέπει και το προσωπικό δεν επαρκεί!»
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΕΚ το 2002 εξυπηρετήθηκαν 411.000 πτήσεις με 707 άτομα προσωπικό. Το 2014 εξυπηρετήθηκαν 678.00 πτήσεις με 550 ελεγκτές. «Δηλαδή εξυπηρετήσαμε 65% περισσότερες πτήσεις με 22% λιγότερο προσωπικό. Με διαφορετική ανάγνωση, το 2002 ο κάθε ελεγκτήςεξυπηρέτησε 581 πτήσεις, ενώ το 2014 έφθασε τις 1232, ήτοι αύξηση 112% υπογράμμισε ο Σπύρος Ρολάκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα εναέριας κυκλοφορίας ανάλογα με το διαθέσιμο τεχνολογικό εξοπλισμό, το προσωπικό, την χωρητικότητα των αεροδρομίων, την υπεριπτάμενη κυκλοφορία και τον μέγιστο αριθμό των αεροσκαφών που μπορεί να διαχειριστεί ένας ελεγκτής, ορίζει την μέγιστη χωρητικότητα που μπορεί να δεχθεί ο εναέριος χώρος μιας χώρας. Όταν η ζήτηση υπερβεί αυτή την χωρητικότητα τότε το Εurocontrol καθορίζει την λεγόμενη «καθυστέρηση» που έχει συμφωνηθεί να γίνεται στο έδαφος. Η "καθυστέρηση ανά πτήση" είναι μια σημαντική παράμετρος που καταγράφεται διεθνώς, δηλώνεται ως στόχος από την προηγούμενη χρονιά και το σύστημα πρέπει να τον πετύχει.
Όλες οι πτήσεις που διαχειρίζεται ο Έλεγχος Εναέριας Κυκλοφορίας πληρώνουν τέλη διαδρομής, ανάλογα με τα μίλια που διανύουν. Είναι ευνόητο ότι οι υπέρ- πτήσεις πληρώνουν την μερίδα του λέοντος, καθότι διανύουν πολύ περισσότερα
μίλια από τις άλλες. Τα συνολικά έσοδα για το 2014 από όλη αυτή την υπόθεση ανέρχονται περίπου στα 180.000.000 Ευρώ.
Σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, η κάθε χώρα έχει υποχρέωση να διαθέτει αυτά τα έσοδα μόνο για επενδύσεις στην Εναέρια Κυκλοφορία (μηχανήματα – συστήματα επιτήρησης και ασφάλειας), σχεδιασμό εναερίου
χώρου, εκπαίδευση και μισθοδοσία προσωπικού. Τα χρήματα αυτά έχουν τη μορφή ανταποδοτικών τελών και επιστρέφονται από το Eurocontrol, μόνο εφ’ όσον δηλωθούν ως δαπάνες για συγκεκριμένες επενδύσεις.
«Αυτό σημαίνει ότι η αγορά/εγκατάσταση νέου εξοπλισμού και η πρόσληψη νέων ελεγκτών ΔΕΝ έχει δημοσιονομικό κόστος! Η Πολιτεία, για πολλά χρόνια δεν αξιοποιεί αυτή τη δυνατότητα» αναφέρουν οι ελεγκτές, που σημειώνουν ότι παρά το γεγονός ότι στα ταμεία του κράτους έχουν μπει στη δεκαετία περίπου 1 δισεκ ευρώ, οι απαραίτητες επενδύσεις και προσλήψεις δεν έχουν γίνει.
Μάλιστα υπάρχει ορατός κίνδυνος σύμφωνα με τους Ελεγκτές να γίνει η χώρα «μαύρη τρύπα στην εναέρια κυκλοφορία, αλλά ακόμα και να χάσουμε μέρος του ελέγχου πάνω από το Αιγαίο, αφού δεν θα μπορέσουμε να διαχειρισθούμε την ζήτηση εφαρμόζοντας τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς». Ήδη όπως τονίστηκε πολλά δρομολόγια θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση να επιλέξουν άλλους αεροδιαδρόμους (Τουρκία κλπ) ώστε να μην έχουν καθυστερήσεις.
Γιώργος Αλεξάκης