Ελπίδες από τη Βρετανική αγορά για πολλούς προορισμούς

8/7/2020
Τις επόμενες μέρες θα μπορεί να γίνει μια πρώτη εκτίμηση της πορείας επανεκκίνησης του τουρισμού σύμφωνα με όσα μεταφέρουν τουριστικοι παράγοντες. Ταυτόχρονα όπως αναφέρουν μετά τις 15 Ιουλίου οπότε και θα υπάρχει εικόνα από την άρση απαγορεύσεων για τη Βρετανική αγορά, θα φανεί, εάν αρχίσει να καταγράφεται δυναμική κρατήσεων, εν όψει Αυγούστου.

Συνεπώς με την αγορά της Σουηδίας, των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας να είναι κλειστές τουλάχιστον μέχρι τις 15/7 οι ελπίδες εναποτίθετναι σε Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους. Βέβαια αυτά υπό την αίρεση ότι η κίνηση στα αεροδρόμια δε θα έχει προβλήματα με καθυστερήσεις και οργανωτικά θέματα. Ήδη με βάση πληροφορίες του Reporter.gr καταγράφηκαν παράπονα για ότι σχετικά αργά ενημερώθηκαν πολλοί τουρίστες για την υποχρεωτική «Φόρμα Εντοπισμού Επιβάτη- PLF» 48 ώρες, ενώ υπάρχουν ακυρώσεις από κάποιους επισκέπτες λόγω της υποχρέωσης καραντίνας 24 ωρών σε περιπτώσεις που αναγκαστούν να υποβληθούν σε δειγματοληπτικό τεστ.
Πιο συγκεκριμένα σε γραφείο της TUI στις Βρυξέλλες καταγράφηκαν με την ανακοίνωση των μέτρων για τα τεστ, 96 ακυρώσεις σε σύνολο 213 κρατήσεων με προορισμό την Ελλάδα. Παράλληλα ήδη από χτες φάνηκε ότι ο προγραμματισμός των πτήσεων θα έχει μια δυναμική πορεία μια και ήδη καταγράφηκαν αλλαγές. Ενδεικτικά, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που διαχειρίζεται η Fraport ήταν προγραμματισμένες για χθές 104 πτήσεις, ο τελικός αριθμός ήταν λίγο πάνω από τις 85, ενώ για σήμερα αναμένονται λίγο πάνω από 80 πτήσεις.

Για «δράμα» γύρω από τις διακοπές πολλών Γερμανών στην Ελλάδα καθώς «η TUI απειλούσε με ακύρωση όλων των ταξιδιών» λόγω της νέας φόρμας που πρέπει να συμπληρώνουν οι ταξιδιώτες κάνει λόγο στην ηλεκτρονική της έκδοση η Bild.

Πάντως αίσθηση έχει προκαλέσει από χτες το δημοσίευμα της Bild που αναπαράγει η DW με βάση το οποίο φαίνεται να επιβάλει η TUI τους κανόνες που θέλει στην ελληνική πλευρά για το πώς θα γίνεται η είσοδος των τουριστών στη χώρα, κάτι που αφορά θέμα εθνικής κυριαρχίας. «Η κυρίαρχος της τουριστικής αγοράς TUI απείλησε με άμεση ακύρωση όλων των ταξιδιών της. Ο λόγος: η διαμάχη για μια ακραία οδηγία καραντίνας της ελληνικής κυβέρνησης. (σσ. βάσει του σχεδίου) Τυχαία επιλεγμένοι επισκέπτες θα υποβάλλονταν στο αεροδρόμιο σε τεστ κορωνοϊού και στη συνέχεια θα έπρεπε να μπουν για 36 ώρες σε καραντίνα […] μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.
Πώς όμως να περάσουν οι τουρίστες 36 ώρες σε καραντίνα; Τα ξενοδοχεία θα έπρεπε να δημιουργήσουν ξεχωριστούς χώρους προκειμένου οι πελάτες να μην έχουν επαφή με άλλους. Θα έπρεπε να φροντίσουν οι ίδιοι (σσ. οι πελάτες) για τη διατροφή τους και δεν θα επιτρεπόταν να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο» αναφέρει το δημοσίευμα που προσθέτει ότι «μάνατζερ της TUI διαπραγματευόταν τη Δευτέρα με τον υπουργό Τουρισμό της Αθήνας Χάρη Θεοχάρη. Το μήνυμα του ομίλου: Με τέτοιο κανονισμό δεν στέλνουμε πελάτες στην Ελλάδα. Η TUI απείλησε ανοιχτά με ακύρωση όλων των ταξιδιών. Ο υπουργός τηλεφώνησε εσπευσμένα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτός εν τέλει υπαναχώρησε. Ο κανονισμός που αφορά την καραντίνα αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή και οι διακοπές στην Ελλάδα σώθηκαν.

Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι παραθεριστές: Πριν την άφιξή τους πρέπει να συμπληρώσουν φόρμα είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω εντύπου που μοιράζεται στο αεροπλάνο. Ως απόδειξη της ηλεκτρονικής δήλωσης πρέπει να υποδειχθεί ένα barcode. Επιπλέον θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια. Αυτοί οι ταξιδιώτες […] μπορούν όμως να συνεχίσουν κανονικά το ταξίδι τους μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα».

Σε αυτό το κλίμα, μία ημέρα μετά τη στρατηγική συμμαχία με παγκόσμιους τουριστικούς κολοσσούς όπως η TUI, εύλογα αναρωτιέται κανείς ποια είναι η βέλτιστη επιλογή για την προστασία των Ελλήνων πολιτών που είναι και το βασικό πρόταγμα απέναντι στο όποιο άνοιγμα του τουρισμού. Ειδικά όταν οι παρεμβάσεις γίνονται για την έλευση των Γερμανών τουριστών, που προέρχονται από μια χώρα που συχνά συναντά την κριτική για την επιδημιολογική της επίδοση. Είναι γνωστές άλλωστε στους παροικούντες των Βρυξελλών απόψεις που σημειώνουν ότι ο δείκτης μετάδοσης (RO) στη Γερμανία ξεπερνά το 1 (είναι πάνω από 1,20) με πολλούς πολίτες στη Γερμανία σε καραντίνα. Είναι προφανές ότι με το μέγεθός της η TUI και η Γερμανία έχει τη δύναμη να επιβάλλει τους όρους του παιχνιδιού ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα που αναζητούν απεγνωσμένα έσοδα για την οικονομία.

Σε ανακοίνωση της, μάλιστα, η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου κάνει λόγο για κυβερνητικό αιφνιδιασμό και αλαλούμ και σημειώνει ότι «το υπουργείο Τουρισμού έβαλε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ως υποχρεωτική τη συμπλήρωση ειδικής φόρμας για τους επισκέπτες από το εξωτερικό, και ο ελληνικός τουρισμός «λούζεται» τις αντιδράσεις. Οι ακυρώσεις – κυριολεκτικά στο παραπέντε- από Γερμανία, Τσεχία και Γαλλία είναι χιλιάδες. Οι Σουηδοί ενημερώνονται τελευταία στιγμή, και ενώ έχουν βγάλει εισιτήρια και έχουν κάνει κράτηση σε ξενοδοχείο, ότι δεν θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα «μέχρι νεωτέρας». Στη Γερμανία το λένε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο : «Ήταν ανάγκη να μας ειδοποιήσετε τελευταία στιγμή, όταν γνωρίζετε τόσο καιρό ότι ξεκινά η τουριστική περίοδος την 1η Ιουλίου; Στη Γερμανία ο Τύπος προτρέπει: μείνετε εντός χώρας. Γιατί στην Ελλάδα τα έκαναν μπάχαλο».

Τρέχει ο Θεοχάρης

Με δεδομένη την πίεση πάντως που έχει στις πλάτες του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έχοντας από τη μια την πολιτική προστασία που ζητεί αυστηρούς κανόνες κι από την άλλη κάποιους παράγοντες του τουρισμού αλλά και την ηγεσία της κυβέρνησης που ζητούν γρήγορη επανεκκίνηση προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί και οργώνει τη χώρα για να «σβήσει» φωτιές, να καθησυχάσει και να βελτιώσει τις διαδικασίες εισόδου των τουριστών στη χώρα.

Πηγή: Reporter.gr