Ελπίδες στον τουριστικό κλάδο για μειώσεις φόρων κι επιβαρύνσεων

24/4/2019
Ελπίδες για μειώσεις φόρων γεννά στον τουριστικό κλάδο η συζήτηση που άνοιξε μετά τα στοιχεία για την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Σημειώνεται ότι ήδη ο ΣΕΤΕ έχει καταθέσει πρόταση για περιορισμό του χρονικού εύρους επιβολής του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία στην τετράμηνη περίοδο αιχμής. Επίσης έχει τεθεί το θέμα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και ο Σύνδεσμος της Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας με παρεμβάσεις του προέδρου του Μιχάλη Σακέλλλη έχει θέσει ζήτημα μείωσης του ΦΠΑ στις θαλάσσιες μεταφορές ως μια ελάχιστη παρέμβαση για τη διασφάλιση της θαλάσσιας προσβασιμότητας στον εθνικά ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου.

Οι προτάσεις αυτές, όπως έχει επισημανθεί τόσο από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο, όσο κι από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο και τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρο Βασιλικό έχουν στόχο τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού αλλά και την επιβίωση μικρών ειδικά επιχειρήσεων.

Πάντως. σύμφωνα με πληροφορίες, παροχές σε άμεσο χρονικό ορίζοντα, μέρος των οποίων θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και άλλες θα είναι εφάπαξ σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Όλα αυτά τέθηκαν επί τάπητος, σε σύσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσιπρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο το πρωί της Μ. Τετάρτης. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια μακρά επεξεργασία εν όψει ανακοινώσεων, που αναμένονται μετά το Πάσχα όπως έχει ήδη επισημάνει το Reporter.gr. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται εναλλακτικά μια δέσμη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, όπως ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ σε σειρά αγαθών, μείωση του βασικού συντελεστή 24%, μετατάξεις από το βασικό στο μειωμένη συντελεστή , μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20% ή και παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Επίσης έχει τεθεί στο τραπέζι η επαναφορά έκπτωσης φόρου για εφάπαξ καταβολή των βεβαιούμενων ποσών Σημειώνεται ότι μέχρι και το 2015 υπήρχε σχετική πρόβλεψη για τους καλοπληρωτές με μια μείωση του καταβαλόμενου ποσού κατά 1,5%. Ταυτόχρονα εξετάζεται κι ένα πακέτο εφάπαξ μέτρων όπως η καταβολής ενός νέου επιδόματος εν όψει Πάσχα. Κάτι για το οποίο είχε μιλήσει ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος αλλά είχε «μαζευτεί» με διαρροές από το υπ. Οικονομικών.