Υποψηφιότητα από την Ελλάδα για το ευρωπαϊκό βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής

31/1/2017
Τριακόσια πενήντα έξι (356) υποψήφια έργα από 260 τοποθεσίες συναγωνίζονται για το κορυφαίο ευρωπαϊκό βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής, που δίνεται στις 26 Μαΐου στη Βαρκελώνη. Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, ανακοινώνονται τα 40 επικρατέστερα έργα. Η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική παραγωγή της τελευταίας διετίας, πλούσια, τέμνει –εκτός από «καταξιωμένες» πόλεις όπως το Λονδίνο, τη Βαρκελώνη και το Βερολίνο– τόπους που μόλις αχνοφαίνονται. Ο νέος χάρτης της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σκηνής σημαδεύει το Μάριμπορ (Σλοβενία), το Τάρτου (Εσθονία) και την Ομπρένοβατς (Σερβία), την Τιφλίδα, το Ζάγκρεμπ και τα Τίρανα. Η Ελλάδα συμμετέχει με δέκα έργα.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι το δεύτερο ελληνικό κτίριο που θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για το βραβείο. Το Μουσείο της Ακρόπολης, έργο των Bernard Tschumi και Μιχάλη Φωτιάδη, ήταν η μοναδική ελληνική συμμετοχή που πέρασε στους πέντε φιναλίστ το 2011.

Η κατοικία από το Ηράκλειο της Κρήτης, των Tense Architecture Network, είναι από τις υποψηφιότητες που ξεχωρίζουν. Προηγούμενα έργα του γραφείου, όπως οι κατοικίες στο Συκάμινο και στα Μέγαρα, ήταν υποψήφια για το βραβείο του 2013 και του 2015 αντίστοιχα, με την κατοικία στο Συκάμινο να έχει προκριθεί στα 40 καλύτερα έργα.

Φέτος, ένα ανοιχτόχρωμο γλυπτικό κέλυφος από ανεπίχριστο σκυρόδεμα καμπυλώνει απόκοσμα, αγγίζοντας σχεδόν το λαδοπράσινο φυτεμένο πλέγμα του ισογείου. Η διπλή καμπυλότητα της γραμμικής οικίας γεννιέται από το έντονο κρητικό φως. «Η γλυπτική χειρονομία προκύπτει από αυτήν την ηλιόλουστη συνθήκη. Η δύναμη της πορείας του ήλιου ωθεί το σπίτι προς τα μέσα, ενώ η κυρίως όψη του εκτέμνεται προς τον ουρανό, αποκαλύπτοντας έναν υπαίθριο χώρο και ένα κρυφό υπαίθριο λουτρό, και προς τη γη, τον βασικό ημιυπαίθριο χώρο της κατοικίας», τονίζουν οι αρχιτέκτονες Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος και Κώστας Μαύρος.



Πηγή: Καθημερινή