Ένεση ρευστότητας και τουρισμού στην Αττική από τα Ποσειδώνια

6/6/2016
Γενναία ένεση στον τουρισμό της Αθήνας φέρνουν τα Ποσειδώνια 2016, η κορυφαία διεθνής ναυτιλιακή έκθεση, που ανοίγει τις πύλες της σήμερα, Δευτέρα 6 Ιουνίου, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουνίου. Λίγο μετά το πέρας της αξιολόγησης η έκθεση αποτελεί αφορμή για την τόνωση της εξωστρέφειας της χώρας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών η έκθεση συνεισφέρει πάνω από 60 εκατ. ευρώ στην τοπική αλλά και εθνική οικονομία. Τα έσοδα αυτά προέρχονται από τη φιλοξενία χιλιάδων ανθρώπων, κατασκευές περιπτέρων, μεταφορές και εκτελωνισμούς, εταιρικές εκδηλώσεις κ.ά.
Με το κέντρο του ενδιαφέροντος να έχει μεταφερθεί από τον Πειραιά στα Μεσόγεια οι εκθέτες έχουν κατακλύσει τα ξενοδοχεία των Αθηνών και της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Παράλληλες εκδηλώσεις, συνεστιάσεις, πάρτι και λαμπερά γκαλά κάνουν την Αττική κέντρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας για 10 μέρες. Ωστόσο όπως ανέφερε ο μεγάλος Σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ιδιοκτήτης του εμβληματικού Βαρούλκου στο Bluebirds.gr κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων για τα φετινά Ποσειδώνια ο Πειραιάς έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα ως σημείο αναφορά των Ποσειδωνίων. Πάντως οι λάτρεις της ελληνικής γαστρονομίας υψηλών απαιτήσεων θα επισκεφτούν αρκούντως και φέτος τον Λευτέρη Λαζάρου έναν κορυφαίο πρεσβευτή της ελληνικής γαστρονομίας.
Σημειώνεται ότι στα Ποσειδώνια συμμετέχουν περισσότεροι από 1.800 εκθέτες από 89 χώρες και αναμένονται περίπου 20.000 επισκέπτες – επαγγελματίες από τον κλάδο της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλίας.
Τα φετινά Ποσειδώνια φιλοξενούν 19 εθνικά περίπτερα. Η μεγαλύτερη συμμετοχή είναι αυτή της Κίνας, ακολουθούμενη από Ιαπωνία και Κορέα. Νέες συμμετοχές είναι τα εθνικά περίπτερα του Λουξεμβούργου και της Γεωργίας.
Στην έκθεση συμμετέχουν περισσότερα από 200 ναυπηγεία. Πέρα από τις παραδοσιακές δυνάμεις από την Ασία, έντονη παρουσία έχει φέτος και η Τουρκία που συμμετέχει με 10 ναυπηγεία. Συμμετέχουν περισσότεροι από 80 εκθέτες από τον παγκόσμιο κλάδο της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας. Για πρώτη φορά συμμετέχουν με περίπτερο στα Ποσειδώνια πολυεθνικοί κολοσσοί του κλάδου, όπως Microsoft, Vodafone, Ericsson και HP.
Ένας άλλος τομέας με έντονη παρουσία φέτος είναι η εκπαίδευση, με περισσότερα από 10 ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια να παρουσιάζουν τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα. Το πρόγραμμα Συνεδρίων και Σεμιναρίων έχει μεγαλώσει και περιλαμβάνει φέτος πάνω από 40 συνέδρια, σεμινάρια και workshops.
Το παρόν στην τελετή εγκαινίων αναμένεται να δώσει σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας. Μάλιστα αναμένεται να χαιρέτησουνν οι:
o κ. Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός της Ελλάδας
o κ. Θεόδωρος Δρίτσας, Υπ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
o κ. Lim Kitack, Γ.Γ. του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO)
o κ. Matej Zakonjsek, Επικεφαλής του γραφείου του Επιτρόπου Μεταφορών της Ε.Ε.
o κ. Θεόδωρος Βενιάμης, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών
o κ. Θεόδωρος Βώκος, Εκτελεστικός Διευθυντής, Εκθέσεις Ποσειδώνια A.E.