Ενώπιον διλημμάτων η κυβέρνηση: Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή λιανεμπόριο σε «νέο απαγορευτικό»;

28/1/2021
Η επαναφορά της ανιούσας στα κρούσματα αλλά και η «δυναμική» παρουσία των μεταλλάξεων στο πεδίο θέτει και πάλι διλήμματα στην κυβέρνηση για το θα πρέπει να επιλέξει προς άνοιγμα τις επόμενες μέρες.

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων ώστε να αναλύσει τα δεδομένα, ωστόσο ήδη στο τραπέζι έχουν τεθεί θέματα για άμεση εφαρμογή περιορισμών στο λιανεμπόριο μετά τα φαινόμενα συνωστισμού σε εμπορικούς δρόμους και στεγασμένα εμπορικά κέντρα (Malls), ώστε να δοθεί χώρος για ενδεχόμενο άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων. Ουσιαστικά, με βάση πληροφορίες, εξετάζεται η επαναφορά της «παράδοσης εκτός» ή των αγορών με ραντεβού ώστε κάπως να αποσυμφορηθεί η κίνηση στους δρόμους και στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων. Ειδικά εν όψει Σαββατοκύριακου όπου τα μαγαζιά θα είναι ανοικτά, τρομάζει η ιδέα για φαινόμενα πολυπληθούς παρουσίας των καταναλωτών σε δημόσιους χώρους όπως έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα βέβαια ακόμη το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς εφόσον γίνει θα οδηγήσει σε έντονη κινητικότητα αναπληρωτών καθηγητών από διάφορες περιοχές της χώρας σε άλλες που πιθανόν να καταγράφουν διαφορά ιικού φορτίου.

Τούτων δοθέντων η ανησυχία και πάλι αρχίζει να κυριαρχεί στην αγορά που είδε κάποιες έστω και λίγες ανάσες τις προηγούμενες μέρες. Τα μηνύματα για τον κίνδυνο οριστικών λουκέτων έχουν φτάσει στο Υπ. Ανάπτυξης από φορείς που ζητούν μέτρα στήριξης αλλά και διασφάλισης λειτουργίας έστω στο μίνιμουμ της αγοράς. Γιαυτό και στο τραπέζι έχει τεθεί και το θέμα ενδεχομένως της μη οριζόντιας κατίσχυσης των μέτρων με τις "κόκκινες" περιοχές να αντιμετωπίζουν πιο αυστηρά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα θα ληφθούν με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών οι αποφάσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι πέρα από τα θέματα αύξησης των ποσών χορηγήσεων ως Μη Επιστρεπτέα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, παράταση 10 ετών στη μίσθωση εμπορικών ακινήτων, όπου εκμισθωτής είναι το Δημόσιο, ζητεί με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, σε μία εποχή που ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας δοκιμάζεται σκληρά λόγω της πανδημίας και με χιλιάδες επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, το θέμα της διάρκειας της μίσθωσης των εμπορικών ακινήτων είναι εξαιρετικά σοβαρό.

Έτσι, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος έξωσης λόγω λήξης του χρόνου διάρκειας της μίσθωσης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ζητά να υπάρξει νομοθετική μέριμνα για την αυτοδίκαιη παράταση μισθώσεων, ως επιπλέον μέτρο που θα τονώσει την υπό ύφεση ελληνική επιχειρηματική οικονομία.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ήδη οι δυσκολίες της αγοράς προξενούν προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του χτες για την έκδοση 10ετούς ομολόγου «είναι γεγονός ότι κατά τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν δυσκολίες και η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή. Όμως, με πίστη στις δυνάμεις μας, όραμα, σχέδιο, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά, θα καταφέρουμε να βάλουμε τη χώρα μας σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης, κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης και ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της». προειδοποίησε πως «οι επόμενοι 2-3 μήνες είναι κρίσιμοι. Αν πάμε σε νέο lockdown, είναι πολύ κοστοβόρο», ενώ αναγνώρισε την κούραση της κοινωνίας.

Είναι «σαφές ότι κομμάτι του πληθυσμού έχει υποστεί δυσανάλογο πλήγμα», απάντησε ερωτηθείς αν θα υπάρξει προσαρμογή των τεκμηρίων, τονίζοντας πως «δεν είναι της παρούσης», αλλά συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση λειτουργεί με δικαιοσύνη και λογική. Και όταν υπάρχουν θέματα, προσαρμόζεται στη λογική». Ως παράδειγμα αυτής της προσαρμογής έδωσε τη ρύθμιση για υποχρεωτική δαπάνη του 30% του εισοδήματος, που δεν θα ισχύσει για τις δηλώσεις του 2020.

Ανάλογα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης χτες σε συνέντευξη του στον Αντ1 προειδοποίησε πως «οι επόμενοι 2-3 μήνες είναι κρίσιμοι. Αν πάμε σε νέο lockdown, είναι πολύ κοστοβόρο», είπε, ενώ αναγνώρισε την κούραση της κοινωνίας.

Είναι «σαφές ότι κομμάτι του πληθυσμού έχει υποστεί δυσανάλογο πλήγμα», απάντησε ερωτηθείς αν θα υπάρξει προσαρμογή των τεκμηρίων, τονίζοντας πως «δεν είναι της παρούσης», αλλά συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση λειτουργεί με δικαιοσύνη και λογική. Και όταν υπάρχουν θέματα, προσαρμόζεται στη λογική».