Επτά ημέρες στην Πολωνία, αξίζει; NAI!

19/12/2016
Όλα ξεκίνησαν σαν παιχνίδι. Η παρέα ήθελε να πάει κάπου για μία δυο μέρες αξιοποιώντας τις προσφορές των αεροπορικών εταιρειών. Κάποια στιγμή ένας από την παρέα ψάχνοντας προορισμούς, έπεσε πάνω στην Κρακοβία. Οι περιγραφές που διάβασε διαφήμιζαν μία καταπληκτική πόλη και σε έκαναν να αισθάνεσαι τουλάχιστον αμηχανία για τις ελάχιστες γνώσεις που είχες γι αυτήν και ενοχές γιατί ποτέ δεν είχες σκεφθεί να την επισκεφθείς. Ξεκινήσαμε λοιπόν όλοι να «ψάχνουμε» την Κρακοβία και σταδιακά το ένα έφερνε το άλλο και στο τέλος ανακαλύψαμε ένα «νέο» τουριστικό προορισμό την Πολωνία, μία άγνωστη σε εμάς μέχρι τότε χώρα.
Οι ταξιδιώτες ειδικά οι μεμονωμένοι γνωρίζουν ότι πολλές φορές σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ίδιο το ταξίδι μην πούμε και η προετοιμασία αυτού. Στην περίπτωση της Πολωνίας και ειδικότερα των δυο πόλεων που καταλήξαμε ότι θα επισκεφθούμε στην αρχή της Άνοιξης, επιβεβαιώθηκε η άποψη αυτή. Η προετοιμασία μας πήγαινε από έκπληξη σε έκπληξη, όλες ευχάριστες, καθώς terra incognita για εμάς η τουριστική Πολωνία είναι λογικό να αντιμετωπίζαμε με κάποιο δισταγμό την προσπάθεια προσέγγισης της χώρας.
Η πρώτη έκπληξη είναι η δυνατότητα που έχεις να κλείσεις εισιτήρια από το διαδίκτυο για τραίνα, λεωφορεία, μουσεία, και ότι άλλα ενδιαφέροντα θεάματα η μέρη θέλεις να επισκεφθείς. Η δεύτερη είναι οι πάρα πολλές εταιρείες που ξεπηδούσαν από το διαδίκτυο και σου προσέφεραν ένα μεγάλο αριθμό ελκυστικών προγραμμάτων περιήγησης στα αξιοθέατα των πόλεων, σε όλες σχεδόν τις γλώσσες μέχρι και τα ελληνικά αν το ζητούσες. Σταδιακά η Πολωνία άρχισε να γίνεται ένας πολύ οικείος προορισμός που έμελλε να επιβεβαιωθεί αυτό και στην πράξη.
Επιλέξαμε λοιπόν Βαρσοβία και Κρακοβία. Απογείωση από Αθήνα με Ryanair και προσγείωση στο μικρό αεροδρόμιο Modlin, έξω από τη Βαρσοβία. Το αυτοκίνητο που είχαμε μισθώσει μέσω διαδικτύου ήταν εκεί και μας περίμενε, σε άψογη κατάσταση. Πρώτος σταθμός η Κρακοβία και μετά επιστροφή στην Βαρσοβία, προέβλεπε το πρόγραμμα. Ταξίδι νύχτα καθόλου όμως κουραστικό καθώς όλος ο δρόμος ήταν μία μεγάλη εθνική οδός και μετά από 5 ώρες γύρω στις 11 το βράδυ .φθάσαμε στην Κρακοβία.
Tips: Συμβουλευτήκαμε το viamichelin.com.. Τοποθετήσαμε στην αναζήτηση Modlin-Twierdza και Krakow .Μας έβγαλε ένα χάρτη με τρεις εναλλακτικές, επιλέξαμε την δεύτερη (410 χιλιόμετρα μέσω Κατοβίτσε) καθώς δεν είχε έργα… Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε πλήρως καθώς δεν μπλέξαμε νύχτα σε έργα με το κίνδυνο μέσα από παρακάμψεις να χαθείς.
Στην επιστρoφή που ήταν μέρα μεσημέρι επιλέξαμε την διαδρομή ένα (336 χλμ, μέσω Kielce και Random) στην οποία γίνονταν έργα και μόλις 126 χλμ ήταν motorways. Ωστόσο ήταν μία ενδιαφέρουσα διαδρομή γιατί διέσχιζες και όλο τον πολωνικό κάμπο.


Κρακοβία: τι πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε

Διαμονή στο κέντρο της πόλης στο ξενοδοχείο Saski, ένα κτίριο παλιό, αριστοκρατικό, επιβλητικό. Οι ειδικοί των ξενοδοχείων όταν ερωτώνται τι είναι αυτό που το κάνει ένα κατάλυμα επιτυχημένο (θεωρούν δεδομένο το στοιχείο της καθαριότητας) , απαντούν: τρία πράγματα location, location, location. Ε λοιπόν και τα τρία τα είχε το Saski που ανταποκρίνεται πλήρως στα στάνταρ και πάντα το κριτήριο value for money.
 
Η κεντρική πλατεία στην παλιά πόλη της Κρακοβίας
 
Με βάση το ξενοδοχείο στα 20 μέτρα από την πλατεία της πόλης, επισκεφθήκαμε
-το «Auschwitz», όπως είναι η γερμανική ονομασία της πόλης Oswiecim που περίπου 60 χιλιόμετρα έξω από την Κρακοβία, εκεί όπου οι Ναζιστές Γερμανοί στους αποτρόπαιους φούρνους, εξόντωναν μαζικά χιλιάδες κρατουμένους. Η περιήγηση από τον υπεύθυνο του γραφείου που είχαμε κλίσει από την Αθήνα υποδειγματική. Περιττό να αναφέρουμε ότι ήταν απόλυτα εγγλέζος στο πρωινό ραντεβού. Το μικρό πούλμαν των 25 θέσεων που μας μετέφερε από την Κρακοβία στα κρεματόρια πεντακάθαρο. Μία συμβουλή. Πρέπει να πάτε στο «Auschwitz»… Τότε και μόνο τότε όταν περάσεις την πύλη με την επιγραφή «Arbeit macht Frei» (η εργασία απελευθερώνει), συνειδητοποιείς που μπορεί να φθάσει ο άνθρωπος και πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη να αποτραπεί οτιδήποτε ανάλογο στο μέλλον.

Η εργασία απελευθερώνει
 
-τα αλατωρυχεία της Wieliczka, που έχουν ιστορία 700 ετών και περισσότερα από 300 χιλιόμετρα στοών και ένα μέρος τους είναι ανοιχτό στο κοινό. Κατεβαίνεις μέχρι και 110 μέτρα κάτω από τη γη, με τα πόδια και ανεβαίνεις πάλι στην επιφάνεια με ασανσέρ αφού πρώτα ξεναγηθείς στους διαδρόμους που «κρύβουν» πολλές εκπλήξεις (μέχρι και ολόκληρο ναό από αλάτι), .
-την Παλιά Πόλη ( Stare Miasto ). Πρόκειται για ένα υπαίθριο μουσείο, με παλάτια, καθεδρικούς και ιστορικές κατοικίες, όπου κυριαρχεί η πλατεία Rynek Glowny, η κεντρική πλατεία της Παλιάς Πόλης που λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία στην Ευρώπη
-το κάστρο Wawel, σε ένα από τα αμέτρητα δωμάτια του οποίου φιλοξενούνταν «η Κυρία με την ερμίνα» μία ελαιογραφία σε ξύλο (54,4x40,3 cm) του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
-το εργοστάσιο του Σίντλερ (Fabryka Emalia Oskara Schindlera) γνωστό από την ταινία η «Λίστα του Σίντλερ». Πρόκειται για το πραγματικό εργοστάσιο, όπου ο Όσκαρ Σίντλερ απασχολούσε χιλιάδες Εβραίους εργάτες, σώζοντας έτσι τη ζωή πολλών από αυτούς, στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
-την περιοχή Kazimierz, που κάποτε φιλοξενούσε πολλούς εβραίους Όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, στην Κρακοβία ζούσαν 65.000 Εβραίοι, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων εκτελέστηκαν. Σήμερα οι Εβραίοι της Κρακοβίας είναι πολλοί λίγοι, όμως η πρώην εβραϊκή συνοικία «φιλοξενεί» γκαλερί εστιατόρια και μπαράκια τα οποία συνυπάρχουν με εκκλησίες και συναγωγές
-Nowa Huta, νέα πόλη που χτίσθηκε από το «μηδέν» στη δεκαετία του ’50, σε απόσταση 10 χλμ. ανατολικά του κέντρου της Βαρσοβίας. Μια ολόκληρη πόλη με τη χαρακτηριστική άπλα και ρυμοτομία της περιόδου του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Η Νόβα Χούτα
 
-το Manggha: πρόκειται για ένα μουσείο ιαπωνικής τέχνης και τεχνολογίας στην Πολωνία!

Tips: Υπολόγισε μία ημέρα για να πας στο Auschwitz, καθώς απαιτούνται δυο ώρες (πήγαινε έλα) και 3-4 ώρες ξενάγηση στο χώρο. Για τα αλατωρυχεία τα οποία είναι κοντά στη Κρακοβία η διάρκεια όλης της εκδρομής είναι περίπου 4 ώρες. Θεωρητικά μπορεί μία ημέρα να προλάβεις και τα δυο αλλά καλό είναι να υπολογίζεις δυο ημέρες, μία για το κάθε ένα.

Βαρσοβία: Η αποκάλυψη

Η Βαρσοβία είναι μία «περίεργη» πόλη. Και τη λέω περίεργη γιατί έχει πολλά διαφορετικά πρόσωπα, όλα με έντονα χαρακτηριστικά. Η παλιά πόλη που είναι μνημείο της Ουνέσκο, ανακατασκευάσθηκε μετά τον πόλεμο γιατί είχε ισοπεδωθεί σχεδόν. Παλιά πόλη σημαίνει μεσαιωνική αρχιτεκτονική, μνημεία και κάστρα.

Η πλατεία στην παλαιά πόλη

 Άλλο πρόσωπο είναι η εποχή της αρχιτεκτονικής του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Κάτι που σημαίνει μεγάλοι και φαρδείς δρόμοι, πάρκα και λιτά γκρίζα κτίρια αλλά και το κτίριο σύμβολο της πόλης, το δώρο του Στάλιν στο πολωνικό λαό, η «τούρτα» των Πολωνών ή το Palace of Culture and Science (Pałac Kultury i Nauki) ύψους 188 μέτρων στο ψηλότερο όροφο.
Άλλο πρόσωπο της Βαρσοβίας το πολύ σύγχρονο τμήμα της δίπλα στο δώρο του Στάλιν με τους ουρανοξύστες των πολυεθνικών εταιρειών και τα Mall κοντά στο Κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, με όλες τις επώνυμες μάρκες της δύσης παρούσες. Ακριβώς απέναντι στην ανατολική όχθη του ποταμού Βιστούλα που διασχίζει την πόλη ο επισκέπτης θα δει ένα ακόμη πρόσωπο της πόλης. Στην Praga όπως είναι το όνομα της περιοχής τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια έχουν γίνει κέντρα τέχνης και πολιτισμού αλλά και διασκέδασης. Μια πραγματικά άλλη πλευρά της πόλης.
Ένα ακόμη πρόσωπο ίσως και το πιο εντυπωσιακό είναι αυτό της τεχνολογίας. Η Βαρσοβία νομίζεις ότι είναι μία πολύ πλήρως δικτυωμένη. Αρκεί αν αναφέρουμε ότι παντού μπορείς να αγοράσεις τα πάντα με πιστωτική κάρτα , ακόμη και εισιτήριο στο λεωφορείο ή το τραμ εφόσον έχεις επιβιβασθεί σε αυτά Σε όλα τα λεωφορεία υπάρχει μηχάνημα αγοράς εισιτηρίων με τη χρήση πιστωτικής κάρτας! Οι Πολωνοί, ευγενικοί, ωραία ντυμένοι, με καλές γνώσεις αγγλικών αρπάζουν την ευκαιρία να σε εξυπηρετήσουν όταν το ζητήσεις, σε μία πόλη πεντακάθαρη που όλα φαίνεται να λειτουργούν ρολόι.

Αξίζει να δείτε

Από το ξενοδοχείο Metropol, στο κέντρο της πόλης δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό απέναντι από την «τούρτα» γυρίσαμε όλη την πόλη και απολαύσαμε πολλές πολωνέζικες γεύσεις με τα πιερόγκι να γίνονται όποτε τα πετυχαίναμε ανάρπαστα.

Τα πιερόγκι

Τα πιερόγκι από τη Σλαβική ρίζα «πιρ» (γιορτή) ονομάζεται ένα φαγητό με τηγανητά γεμιστά με τυρί, η πουρέ πατάτας ή άλλη επιλογή (κρεμμύδι, κ.λ.π) ημικυκλικά κομμάτια φύλλου. Στη Βαρσοβία μην χάσετε:

-το Palace of Culture and Science (Pałac Kultury i Nauki) πρέπει να είναι από τα πρώτα που θα επισκεφθείτε γιατί από τον τελευταίο όροφο μπορείτε να δείτε όλη την πόλη
-το σύμπλεγμα Παλιάς και Νέας πόλης που ξεκινά από την Οδό Freta συνεχίζει με την κεντρική πλατεία (Rynek Starego Miasta) και τα ανάκτορα (Zamek Krolewski) και την Krakowskie Prezedmiescie, την αποκαλούμενη βασιλική οδός, και καταλήγει στον εμπορικό δρόμο Nowy Swiat στη νέα πόλη
-το μουσείο του Σοπέν ( Muzeum Fryderyka Chopina) το οποίο στεγάζεται στο ιστορικό Ostrogski Palace. Τεχνολογικά προηγμένο το μουσείο είναι απολύτως διαδραστικό και η επίσκεψη σε αυτό είναι μία εμπειρία.

Το Μουσείο του Σοπέν
 
 -την Ulica Prozna όπου υπάρχουν παλαιά κτίρια όπως την περίοδο του Γκέτο της Βαρσοβίας.

Μνημείο για το γκέτο της Βαρσοβίας
 
-τις Βερσαλλίες της Βαρσοβίας, δηλαδή το Palac w Wilanowi ένα εντυπωσιακό παλάτι με κήπους και συλλογές από πίνακες της περιόδου μεταξύ 16ου και 19ου αιώνα.
Τελικά στο ερώτημα αν "επτά ημέρες στην Πολωνία αξίζει" η απάντηση είναι απερίφραστα ΝΑΙ! 

Tips: Από το κεντρικό σταθμό της Βαρσοβίας, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να πάρει το τρένο για το αεροδρόμιο Modlin το οποίο όμως σταματά στο χωριό Nowy Dwor Mazowiecki και από εκεί (έξω ακριβώς από το σταθμό του τρένου) ξεκινά το λεωφορείο για το αεροδρόμιο.


Σύγχρονο Mall στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βαρσοβίας