Έργο κλειδί για τον τουρισμό ο κάθετος άξονας του νομού Ρεθύμνου

22/5/2017
Έργο πνοής για το Ρέθυμνο και την Κρήτη αποτελεί το έργο αναβάθμισης του ονομαζόμενου «Αγιοβασιλιώτικου Δρόμου», της επαρχιακής Οδού Ρεθύμνου – Αγίας Γαλήνης, τμήμα Αρμένοι – Παλέ, με προϋπολογισμό 17.381.056 ευρώ, το οποίο με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014 – 2020».
Η υπογραφή ένταξης του έργου, που αφορά ένα βασικό κεντρικό άξονα και ένα τμήμα του Νότιου Άξονα, έγινε σήμερα στην Π.Ε. Ρεθύμνης από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαρίας Λιονή, του Δημάρχου Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη, του Αντιδημάρχου Ρεθύμνης Μίνωα Αλεφαντινού, Περιφερειακών Συμβούλων της Π.Ε.Ρ, της Προϊσταμένης της Διαχειριστικής Αρχής, Μαρίας Κασωτάκη και της Προϊσταμένης των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Ρεθύμνης, Ελένης Ρανουτσάκη.
Το έργο αφορά, όπως τονίστηκε, στην αναβάθμιση της επαρχιακής οδού Ρεθύμνου – Σπήλι – Αγία Γαλήνη, συνολικού μήκους 6,6 χλμ και σε αυτό εντάσσεται η κατασκευή του Α’ τμήματος: Κατασκευή παράκαμψης Αρμένων, μήκους 3,8 χλμ και Β’ τμήμα: Αναβάθμισης του οδικού άξονα από τους Αρμένους έως την Παλέ, μήκους 2,8 χλμ.


«Ένα από τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης ο δρόμος που εντάχθηκε σήμερα στο Περιφερειακό πρόγραμμα, ο Αγιοβασιλειώτικος όπως λέγεται, γίνεται πράξη.» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, και πρόσθεσε: «Η ένταξη με 17,3 εκ. ευρώ, ένα έργο που είχαν ξεκινήσει οι μελέτες από το 3ο Κοινοτικό, επικαιροποιήθηκαν από εμάς, δόθηκε χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και αν όλα πάνε καλά μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου ούτως ώστε αμέσως μετά την δημοπράτηση να μπορέσουμε να δούμε που θα εντάξουμε και τα υπόλοιπα τμήματα που θα είναι έτοιμες οι μελέτες ώστε ο κάθετος αυτός άξονας να δώσει μια άλλη αναπτυξιακή πορεία προς το Ρέθυμνο αλλά και για όλη την Κρήτη».
Ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης αναφερόμενος στον αναπτυξιακό χαρακτήρα του έργου στη σημαντικότητά του, ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη δήλωσε: «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για το Δήμο Αγίου Βασιλείου, που εντάχθηκε αυτό το έργο, ύψους 17,3 εκ ευρώ, το οποίο δίνει μια αναπτυξιακή τροχιά για όλο το Νομό Ρεθύμνης και ιδίως για το Δήμο το δικό μας. Πραγματικά ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη για τη μεγάλη συμβολή του σε αυτό το έργο, που σήμερα υπεγράφη και περιμένουμε να τελειώσει ολόκληρος ο ΝΟΑΚ, που ξεκινάει από το Ρέθυμνο και φτάνει στην Αγία Γαλήνη».
Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, στις δηλώσεις της χαρακτηρίζει ως όνειρο δεκαετιών το συγκεκριμένο έργο, που θα δώσει ανάπτυξη στον τόπο, προσθέτοντας:
«Είναι ένα όνειρο δεκαετιών αυτός ο κάθετος άξονας του Ρεθύμνου, ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για μας και επιτέλους κάνουμε την αρχή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Περιφερειάρχη και τη Διαχειριστική Αρχή, αλλά και τις Υπηρεσίες μας, που έτρεξαν τη μελέτη αυτή για να είμαστε πανέτοιμοι σήμερα να ανακοινώσουμε το έργο αυτό για την ένταξή του στο ΠΕΠ και να πω ότι επί της Περιφερειακής Αρχής της δικής μας, τόσο στην πρώτη περίοδο όσο και στη δεύτερη, με τη βοήθεια του Περιφερειάρχη, τελειώσαμε από εθνικούς πόρους τη μελέτη αυτού του δρόμου όλου, μέχρι την Αγία Γαλήνη, καθώς και του υποστηρικτικού δικτύου, που αφορά στις περιοχές Ροδάκινο, Πλακιά και όλα τα χωριά τουριστικού ενδιαφέροντος προς το Νότο και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αφού έγινε η αρχή, δρομολογείται πλέον και η ολοκλήρωση αυτού του μείζονος αναπτυξιακής σημασίας έργου για το Νομό Ρεθύμνης».