EΣΠΑ και Επιστρεπτέα στη μάχη για να κρατηθεί ζωντανή η εστίαση

2/4/2021
Τουλάχιστον 30% θα πρέπει να έχει μειωθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης το 2020 για να μπορέσουν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα με βάση το ΕΣΠΑ. Βέβαια κάτι τέτοιο αφορά κυρίως όσες επιχειρήσεις δεν είχαν αναπτύξει υπηρεσία τροφοδιανομών. Σύμφωνα δε με όσα είχε αναφέρει πρόσφατα στον Αντ1 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το 70% του κλάδου έχει πληγεί σημαντικά, γιατί το άλλο 30% (9.434 επιχειρήσεις στα εστιατόρια και 8.936 στην παροχή ροφημάτων και ποτών) που κάνουν delivery είχαν άνοδο. Έτσι εκτιμάται ότι, τουλάχιστον 35.000 επιχειρήσεις του κλάδου, θα μπορέσουν να αντλήσουν ρευστότητα από το νέο πρόγραμμα από τις περίπου 80.000 που δραστηριοποιούνται.



Υπενθυμίζεται ότι όσες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος έκαναν εκκίνηση μέσα στην πανδημία δε θα έχουν κριτήριο απώλειας τζίρου για να ενταχθούν στο μέτρο. Μόνο στην περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, 1.143 επιχειρήσεις εστίασης έκαναν έναρξη εργασιών στη διάρκεια του 2020.Βέβαια όσοι επέλεξαν το 2019 να «κρύψουν» έσοδα ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πρόβλημα καθώς πιθανόν να μην περάσουν το κατώφλι του 30%.



Πάντως με βάση παράγοντες του κλάδου το 40- 45% των επιχειρήσεων έχει μηδενική ρευστότητα, ενώ άλλο ένα 40% δηλώνει ότι τα ταμειακά του διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για δύο μήνες. Ανάλογα, δε, με το μέγεθος της επιχείρησης η επανεκκίνηση απαιτεί ποσά που ξεκινούν 2.000- 3.000 ευρώ για τα πρώτα έξοδα, κυρίως για πρώτες ύλες, χωρίς να προσθέσει κανείς τις τεχνικές εργασίες που είναι απαραίτητες μετά από τόσο καιρό αδράνειας..



Επίσης με βάση τη «γεωγραφία» του κλάδου και το ο τζίρος όλου του κλάδου την περσινή χρονιά ήταν 6,059 δισ ευρώ, το 7% του τζίρου του 2020 που θα δοθεί αντιστοιχεί και με δεδομένο ότι το “εργαλείο” θα έπρεπε να ξεπερνά τα 420 εκατ.



Αναλυτικά σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο κλάδος έχασε πέρσι το 37,7% του τζίρου του 2019. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή μάλιστα καθώς έδωσε ανά γεωγραφική περιοχή τις μειώσεις παρουσιάζει μια πρώτη εικόνα για το πού θα κατευθυνθεί κυρίως η ενίσχυση. Έτσι η μεγαλύτερη πτώση τζίρου του κλάδου καταγράφεται στη Μύκονο (73,3%) και η μικρότερη στην Κόρινθο (17,3%)



Στην Αττική, όπου συγκεντρώνεται σχεδόν το 42% του τζίρου της εστίασης όλης της χώρας, η μείωση του κύκλου εργασιών ήταν 34,9%. Ειδικά όμως στο κέντρο της Αθήνας τα καταστήματα εστίασης, όπως έχει συμβεί και στο λιανεμπόριο, το «κτύπημα» ήταν μεγαλύτερο και φτάνει και στο 80%.

Σύμφωνα πάντως με τις προθέσεις της κυβέρνησης το πρόγραμμα θα ξεκινήσει άμεσα, με το που θα φανεί «ορίζοντας» επανεκκίνησης, Βέβαια ως κρατική ενίσχυση θα πρέπει πρώτα να λάβει η έγκριση από τις Βρυξέλλες, καθώς πρόκειται για κονδύλια του ΕΣΠΑ. Προβλέπεται, δε, άμεση εξέταση των αιτήσεων, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.



Επιστρεπτέα Προκαταβολή



Πάντως με βάση το ότι ο κλάδος την περασμένη χρονιά είχε απώλειες περί τα 2,3 δισ ευρώ το μέτρο δίνει μια συμπληρωματική ανάσα, Λειτουργεί παράλληλα με το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που ήδη επίκειται για τον Απρίλιο ένα ύψος πόρων που φτάνει το 1 δισεκ. ευρώ, ενώ ανάλογα με την πορεία των υγειονομικών δεδομένων ενδεχομένως να επαναληφθεί.



Σημειώνεται ότι με βάση το υπ. Οικονομικών οι επιχειρήσεις εστίασης άντλησαν περίπου 1 δισ ευρώ, ενώ άλλα 700 εκατ. Ευρώ, ήταν η κρατική συμβολή για τη διάσωση των θέσεων εργασίας μέσω των αναστολών συμβάσεων.



Επίσης με βάση το οικονομικό επιτελείο αν προσμετρηθούν οι αναστολές φορολογικών/ ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και το “κούρεμα” των ενοικίων, οι απώλειες του 2020 απορροφώνται σε ένα ποσοστό..



Να σημειωθεί ότι ένα άλλο καυτό θέμα που έχει να κάνει με την επανεκκίνηση είναι η συνέχιση τους προγράμματος επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει περάσει το «πάγωμα» των μισθώσεων για όσο διάστημα ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις, παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων στα μη αλκοολούχα ποτά, καφέ, ενώ έρχεται και το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών επιχειρήσεων με εργαζόμενους ύψους 500 εκ. ευρώ. μέσω πιστωτικού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Επίσης εκκρεμεί και μια πιθανή μείωση της προκαταβολής φόρου



Τα πιστωτικά αναμένεται να εκδοθούν έως τα τέλη Μαΐου 2021 και η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.





Να σημειωθεί ότι ο κλάδος μαζί με τις αλυσίδες αξίας θέτουν ζήτημα μείωσης όλων των έμμεσων φόρων ώστε να στηριχθεί η ζήτηση. Ειδικά τίθεται και το θέμα της μείωσης του ΕΦΚ στα ποτά, που αποτελούν το 1/3 περίπου του τζίρου της εστίασης. Μια τέτοια κίνηση θα έδινε ανάσα στην αλυσίδα αξίας που γράφει πτώση πάνω από 60% αλλά και θα κτυπήσει και το λαθρεμπόριο στον κλάδο των ποτών απ΄ όπου χάνει πολλά το κρατικό ταμείο.

Πηγή: Reporter.gr