Εστίαση: Ζητούμενο το άνοιγμα με μειωμένους φόρους - Έρχονται στοχευμένα μέτρα

22/1/2021
Πακέτο στοχευμένων μέτρων για εστίαση, τουρισμό, πολιτισμό εξετάζει η κυβέρνηση καθώς η προοπτική για άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος πάει πιο πίσω και συνδέεται κυρίως με τη βελτίωση του καιρού.

Έτσι μετά τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο το μέτρο του «κουρέματος» ενοικίων αναμένεται να επεκταθεί και το Μάρτιο, παράλληλα βέβαια με τις δράσεις για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και μειωμένου ΦΠΑ. Έτσι το δημόσιο θα συνεχίσει να αποζημιώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνοντας το 80% του συνολικού ενοικίου αλλά και θα καλύπτει με αναστολές και επιδοτήσεις μέρους του μη μισθολογικού κόστους.

Με τη διαμόρφωση ενός ειδικού αλγορίθμου που θα πριμοδοτεί στην Επιστρεπτέα 5 τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές και μετά τις 18 εξετάζει το οικονομικό επιτελειο τη στήριξη της εστίασης, της ψυχαγωγίας και του τουρισμού που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση.

Άλλωστε για το θέμα δείχνει κατανόηση το υπουργείο Οικονομικών κάτι που αναγέρθηκε από τον αρμόδιο υπουργό στις επαφές τις προγούμενες μέρες με τον κλάδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μαθηματικός τύπος που θα επιλεγεί θα έχει υψηλότερους συντελεστές βαρύτητας και θα αυξάνει το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, σε σχέση με τους κλάδους που άνοιξαν.

Άλλωστε μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής ότι η προτεραιότητα τώρα για την κυβέρνηση είναι να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια και ότι «οι υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητεςμπορούν να περιμένουν λίγο ακόμη» είναι προφανές ότι θα υπάρχει πρόβλεψη για όσους μένουν κλειστοί.

Βέβαια τα διαθέσιμα χρήματα δεν είναι απεριόριστα γιαυτό και χτες ο Χρηστος Σταϊκούρας έδωσε το στίγμα.

«Είχαμε πάνω από 700 χιλιάδες αιτήσεις, δεν σημαίνει όμως ότι όλοι αυτοί τελικά θα είναι δικαιούχοι γιατί μπορεί κάποιοι να μην έχουνε μείωση τζίρου ή να μην είχανε τζίρο αναφοράς αυτόν που βάλαμε στον νόμο. Αυτά τα στοιχεία αξιολογούνται, προσδοκούμε από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας να εκταμιεύσουμε χρηματικά ποσά στους δικαιούχους και προβλέπουμε τον Μάρτιο 6η επιστρεπτέα προκαταβολή με βάση τα στοιχεία Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου» δήλωσε ο υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο 90,1 και ερωτώμενος για την εστίαση, ο κ. Σταϊκούρας είπε:«Aυτό το οποίο προέκυψε μετά τη χθεσινή συνάντηση που κάναμε, ότι θα υπάρχουν ιδιαίτερες προβλέψεις για την εστίαση γιατί πράγματι παραμένει ένας κλάδος όπως και κάποιοι άλλοι που είναι κλειστοί, αυτό θα πρέπει να συνεκτιμάται». Σχετικά με την προοπτική να υπάρξουν μειώσεις των ενοικίων και τον Μάρτιο, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω κάτι για τον Μάρτιο, γι’ αυτό το θέμα θα θέλαμε να δούμε ποιοι κλάδοι θα λειτουργούν τον Φεβρουάριο. Το αφήνω ανοιχτό, αλλά αν ένα μαγαζί έχει ανοίξει από τον Ιανουάριο και συνεχίζει να λειτουργεί καλά και τον Φεβρουάριο θα αρχίζουμε να περιορίζουμε κάποιες βοήθειες προς την επιχείρηση γιατί αρχίζει να πατάει στα πόδια της και θα χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους πόρους για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ανοίξει τον Ιανουάριο και μπορεί να μην ανοίξουν τον Φεβρουάριο». Αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχεται ο κρατικός προϋπολογισμός από την πανδημία, ο κ. Σταικούρας ανέφερε ότι «έχει γίνει σωστή διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων, το ύψος των οποίων είναι τώρα στα 32,5 δισ. ευρώ και πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών είναι σε θέση να ανταποκριθούν ακόμα και στα δυσμενή σενάρια που έχουν επεξεργαστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού

Σε σχέση πάντως με την νέα δόση Επιστρεπτέας δεν αναμένεται να υπάρξει διαφοροποίηση όσον αφορά το ποσοστό του «κουρέματος» (δηλαδή το 50% επί του ποσού που θα αποδοθεί θα είναι κοινό για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις), ωστόσο είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν διαφορετικά κριτήρια όσον αφορά τον υπολογισμό του ποσού που θα δικαιούται τελικώς η κάθε πληττόμενη επιχείρηση με πρόθεση ενίσχυσης των κλειστών λόγω κυβερνητικών αποφάσεων.

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων σε περίπου 15 ημέρες, οι επαγγελματίες του κλάδου ζήτησαν σε επαφές με την κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες επίσης, στήριξη του κλάδου με χρηματοδότηση και ρευστότητα (με αλλαγές στον αλγόριθμο υπολογισμού), μείωση του ΦΠΑ στο 6%, κούρεμα και ρύθμιση των οφειλών από χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην πανδημία, επανένταξη στις 120 δόσεις, την δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού συνδεδεμένου με το POS, και ιδιαίτερη στήριξη των τμημάτων του κλάδου που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημία από την πανδημία (όπως αίθουσες εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, bar, club, catering, κτήματα).

Να σημειωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στην εκδήλωση της Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ) και του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) με θέμα «Αλκοολούχα Ποτά: Ένα σχέδιο διεξόδου & υπεύθυνης ανάπτυξης», όπου έγινε και η παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ, τέθηκε το θέμα της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του πακέτου τουρισμού – εστίασης με μείωση φόρων. Όπως ειπώθηκε θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη μια μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τα αλκοολούχα ποτά, που έχουν και μεγάλη βαρύτητα στον «τελικό» λογαριασμό που κάνει ειδικά η εστίαση.

Να σημειωθεί ότι η εστίαση υπολογίζεται ότι συμμετέχει- άμεσα και έμμεσα- στο 10% του ΑΕΠ, ενώ στις περίπου 80.000 επιχειρήσεις του κλάδου απασχολούνται γύρω στους 330.000 άνθρωποι. Ήδη υπάρχει εικόνα ότι το 20-30% των επιχειρήσεων αυτών δε θα ανοίξουν

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, με βάση στοιχεία έρευνας, τουλάχιστον 40 επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, καφέ, μπαρ) στην περιοχή του Κολωνακίου, κυρίως στις οδούς Σκουφά και Βαλαωρίτου, έχουν κλείσει οριστικά. Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στο Γκάζι, κυρίως σε καταστήματα που λειτουργούσαν ως μπαρ ή κλαμπ και στα οποία ήδη έχουν μπει τα πρώτα ενοικιαστήρια, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και εξώσεις. Οριστικό λουκέτο έχουν βάλει εστιατόρια και στα προάστια της Αθήνας (Χολαργός, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι και Νέο Ψυχικό), στο κέντρο της Θεσσαλονίκης περί τις 40 επιχειρήσεις του κλάδου έχουν κλείσει, ενώ λουκέτα έχουν εμφανισθεί και στην Παλιά Πόλη της Ρόδου. Ο κ. Καββαθάς σημειώνει πως η Ομοσπονδία Εστιατορικών Επαγγελμάτων κατέστησε σαφές πως το άνοιγμα εστίασης μόνο στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων και μάλιστα στην καρδιά του χειμώνα είναι απαγορευτικό για τη βιωσιμότητα του κλάδου.

«Αυτό που ζητάμε είναι όταν επιτραπεί στην εστίαση να ανοίξει, να δοθεί η δυνατότητα για τη λειτουργία τουλάχιστον του 50% των εσωτερικών χώρων. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις μας. Εφόσον τον Φεβρουάριο κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό, ας ανοίξουμε όταν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό» τονίζει.

Ο ίδιος συμπληρώνει πως για μία επιχείρηση που κάνει τον προγραμματισμό και τις προμήθειες για τη λειτουργία της δεν μπορεί, ιδιαίτερα μέσα στον χειμώνα, να εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες αν τελικά θα δουλέψει καθώς και ότι για την αμιγή εστίαση πέρα από τις καφετέριες, δεν είναι εφικτό να λειτουργήσουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι.

Στο μεταξύ συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 μεταξύ του Αν. Υπουργού Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα και του Προέδρου της Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων - ΠΟΕΣΕ κ. Γιώργου Καββαθά.

Συζητήθηκαν μια σειρά από μέτρα όπως απαλλαγές από τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων καθώς και καθαριότητας-φωτισμού των επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, επαναφορά της αρχικώς κατατεθείσας ρύθμισης όλων των οφειλών προς τους ΟΤΑ σε 120 δόσεις, η οποία τελικώς τροποποιήθηκε προς το δυσμενέστερο (αρ.165 επ. Ν.4764/23.12.2020), μείωση των ενοικίων των ακινήτων που εκμισθώνουν οι ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών, αλλά και άλλοι φορείς του Δημόσιου τομέα, στενού και ευρύτερου, όπως ήδη συμβαίνει με τις μισθώσεις με εκμισθωτή ιδιώτη και άλλα.

Πηγή: Reporter.gr