Fitch: Τι αναφέρει για τον τουρισμό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών;

15/1/2022
Στο ίδιο επίπεδο άφησε το ελληνικό αξιόχρεο η Fitch αναβαθμίζοντας όμως τις προοπτικές της χώρας. Πιο συγκεκριμένα ο μεγάλος διεθνής οίκος διατήρησε την αξιολόγηση ΒΒ, αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) της χώρας σε θετικές από σταθερές, κάτι που ανοίγει το δρόμο για αναβάθμιση σε "ΒΒ+", δηλ, ένα σκαλί κάτω απο την επενδυτική κατηγορία, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Τι σημαίνει;

Ουσιαστικά εξέλιξη αυτή δημιουργεί καλύτερη κλίμα για την Ελλάδα στις αγορές την ώρα που αναμένεται να ξεκινήσει ε και το πρόγραμμα δανεισμούς του ΟΔΔΗΧ ύψους 12 δισ. ευρώ για το 2022. Μπορεί, δηλαδή, ο διεθνής οίκος να μην ανεβάζει «σκαλί» την Ελλάδα, αλλά με την θετική «διάγνωση» που κάνει για το μέλλον ανοίγει το δρόμο σε πολλά επενδυτικά χαρτοφυλάκια που επενδύουν σε χαμηλού ρίσκου ομόλογα να «κοιτάξουν» τη χώρα. Έτσι, η χώρα που εκτιμάται ότι θα βγει το αμέσως επόμενο διάστημα στις αγορές με την έκδοση 15ετούς ή 20ετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου, θα μπορούσε να δει καλύτερα επιτόκια, δηλαδή να δανειστεί πιο φτηνά. Και βέβαια το κόστος χρήματος αφορά όλη την οικονομία και βέβαια τη διαχείριση του χρέους. Βέβαια η προσπάθεια ανόδου της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, που θα σημάνει και την ολική έξοδο από την εποπτεία έχει δρόνο ακόμη. Να σημειωθεί πάντως ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του Ελληνικού χρέους είναι θεσμικός καθώς ανήκει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αλλά και σε κράτη μέλη, απλά η ισορροπημένη σχέση με τις αγορές μπορεί σταδιακά να σημάνει και τη συνολική απεξάρτηση της χώρας από τους «υβριδικούς» μηχανισμούς που έφερε, ουσιαστικά, η χρεοκοπία της δεκαετίας του 2010.

Τι λέει η Fitch:

Αναλυτικά, ο οίκος επισημαίνει ότι αναμένει συνέχεια της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2022 με ρυθμό 4,1% ενώ αντίστοιχος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται και το 2023.
Όπως εκτιμά ο οίκος, η ισχυρή ανάπτυξη και η πτώση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα στηρίξουν την ταχύτερη του αναμενόμενου μείωση του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο και του χαμηλού κόστους δανεισμού. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, μειώνοντας δραστικά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και ενισχύοντας την ικανότητά τους να παρέχουν πιστώσεις στην πραγματική οικονομία.

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα έχει ανακάμψει με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ανέμενε η Fitch κατά την προηγούμενη αξιολόγηση τον Ιούλιο του 2021. Η Fitch εκτιμά ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το σύνολο του έτους ήταν 8,3%, σημαντικά υψηλότερη από την πρόβλεψή τον Ιούλιο για 4,3%. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο εννεάμηνο έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020.

Ο οίκος εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί το 2022, καθώς θα επιταχύνεται η ανάπτυξη των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με την οικονομία να καταγράφει ανάπτυξη 4,1% και αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης το 2023. Οι επιχορηγήσεις στο ελληνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης ανέρχονται σε περίπου 18 δισ. ευρώ (λίγο κάτω από το 10% του ΑΕΠ του 2019), που θα εκταμιευθούν σε διάστημα έξι ετών.

Η πανδημία αποτελεί βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την οικονομική δραστηριότητα, κατά την άποψη της Fitch. Οι μολύνσεις από κορωνοϊό στην Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά το φθινόπωρο, και με υψηλότερο ρυθμό πρόσφατα με την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εισαγάγει περιορισμούς που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα. Ένας περαιτέρω κίνδυνος για τις προβλέψεις της Fitch είναι ενδεχόμενη καθυστέρηση στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που προβλέπονται από το ελληνικό σχέδιο.

Τουρισμός

Οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά μετά τη χαλάρωση των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό το 2ο τρίμηνο του 21, με τον αριθμό των αφίξεων το 3ο τρίμηνο του 2021 να ανέρχεται περίπου στο 56% του συνόλου του 2019. Αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το 2021 θα είναι χαμηλότερο από αυτό που αναμένονταν τον περασμένο Ιούλιο (αναθεωρημένη εκτίμηση 4,4% του ΑΕΠ έναντι 5,7%). Ταυτόχρονα, όμως, δεν αναμένεται βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τα επόμενα δύο χρόνια. Η ανάπτυξη που βασίζεται στην εγχώρια ζήτηση συνεπάγεται ισχυρή αύξηση των εισαγωγών, αντισταθμίζοντας την ανάκαμψη στους εξαγωγικούς τομείς συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού. Το καθαρό εξωτερικό χρέος έχει υποχωρήσει από το ανώτατο όριο του 2020, αλλά παραμένει υψηλό (εκτίμηση του 2021 λίγο κάτω από το 150% του ΑΕΠ: «BB» διάμεσος, 18,4%).