Φορολογικό Νομοσχέδιο: Οφέλη για τις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και "δαγκάνες φόρου" από τις e- συναλλαγές

7/11/2019
Πακέτο ελαφρύνσεων σε φόρους νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, κίνητρα για επενδύσεις προβλέπει το σχέδιο για το νέο φορολογικό που αναμένεται να δοθεί προς διαβούλευση την Πέμπτη από το υπουργείο Οικονομικών. Προφανής στόχος να ενισχυθεί η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η ανάκτηση του στόχου για ανάπτυξη 2,8% τον επόμενο χρόνο.

Πάντως χτες υπήρξαν αναλυτικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για την ολοκλήρωση των ρυθμίσεων και τη «ζύγιση» ων συναρτήσεων κόστους – οφέλους των άρθρων του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι γενικές αρχές του Ν/Σ οδηγούν
- σε μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για όλους
- στην αύξηση του αφορολογήτου των νοικοκυριών
- στην αύξηση των ορίων ση των ηλεκτρονικών συναλλαγών
- στην παροχή κινήτρων για την προσέλκυση άμεσων ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων.
- στο συνδυασμό κινήτρων και φόροελαφρύνσεων για τη στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας.

Αναλυτικότερα στο τραπέζι είναι πρόβλεψη για
- 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Σήμερα ισχύει σύστημα που αυξάνει το αφορολόγητο μέχρι και το 3ο παιδί, από το 2020 το αφορολόγητο μπορεί να φτάνει ή να ξεπερνά τα 12.000 ευρώ (με 4 παιδιά) ή τα 15.000 (με 7 παιδιά) ή τα 18.000 ευρώ (για 10 παιδιά) κοκ.
- νέα φορολογική κλίμακα με συντελεστή 9% αντί 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Για εισοδήματα 10.000,01 – 20.000 ευρώ παραμένει ίδια (παραμένει 22%) και για πάνω από 20.000 ευρώ οι συντελστές μειώνονται κατά 1 μονάδα. Αναλυτικά 28% για τα εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, 36% για εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και ανώτατο συντελεστή 44% για τα υψηλότερα.
- επιπλέον φόρος 22% για όποιον δεν δαπανά με πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, τουλάχιστον το 30% όσων βγάζει. Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκε ότι ο υπολογισμός του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα γίνεται με βάση το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα, ενώ θα προβλέπεται και ειδική ρύθμιση για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων που έχουν αντικειμενική αδυναμία να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό (30%). Πιο συγκριμένα θα υπάρξει μέριμνα για όσους κατοικούν σε παραμεθόριες περιοχές αλλά και για τους δανειολήπτες που πλήττονται ευθέως από το μέτρο. Εξετάζεται το όριο του 30% να εφαρμόζεται στο κομμάτι του μισθού μετά την αφαίρεση της δόσης για το στεγαστικό ή το καταναλωτικό δάνεια, που απορροφούν ένα πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους.
- 10ετής διορία μεταφοράς και συμψηφισμού ζημιών από το 2014 και μετά, αντί 5ετούς έληγε έτος, για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, προκειμένου να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να κρατηθούν στην κερδοφορία όσοι «λύγισαν» από τα capital controls και το 3ο Μνημόνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις 92.431 που ήταν ο αριθμός των ζημιογόνων επιχειρήσεων το 2015 (ή ποσοστό 40%) αυξήθηκε στις 100.018 το 2018, ενώ το ακόμα πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι και σε αυτές που μείνανε «όρθιες» η φοροδοτική τους ικανότητα είχε πέσει σε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό.
- κίνητρα στις επιχειρήσεις (αρχικά τουλάχιστον) για ανανέωση του στόχου των οχημάτων και ειδικά για την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
- εκπτώσεις και κίνητρα σε εταιρίες και σε υπαλλήλους, για παροχές σε είδος (δάνεια, αυτοκίνητα ή κάρτες μαζικών μέσων μεταφοράς κλπ).
- μείωση φόρου από 28% σε 24% για τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων (εισοδήματα νομικών προσώπων έτους 2019)
- μείωση από 10% σε 5% στη φορολογία μερισμάτων, για τα κέρδη του 2019 που θα διανεμηθούν το 2020
- αναστολή ΦΠΑ για 3 χρόνια στις νέες οικοδομές, αλλά και όσες είχαν άδεια από 1.1.2006
- αναστολή φόρου υπεραξίας για 3 έτη στα ακίνητα
- κίνητρα αισθητικής, ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων με μείωση φόρου εισοδήματος κατά 40% των δαπανών παροχής υπηρεσιών. Η μείωση θα γίνεται από τον φόρο εισοδήματος για δαπάνες για υπηρεσίες.Αυτό θα εξειδικευτεί με υπουργική απόφαση αλλά δεν αφορά τα υλικά παρά μόνον τις υπηρεσίες.
- νέα πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από 1.1.2020. Θα περιλαμβάνονται και οφειλές από κληρονομιές και δωρεές σε 24 και 48 δόσεις, αντί 12 και 24. Οι δόσεις θα καθορίζονται με εισοδηματικά κριτήρια (δηλαδή το ύψος της δόσης, ο αριθμός των δόσεων κλπ). Η ρύθμιση σχεδιάζεται να καλύπτει και χρέη νομικών προσώπων.

Πηγή: Reporter.gr