FT: Υποκριτική η Επιτροπή απέναντι στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό
13/2/2016
Με ένα άρθρο του Christian Oliver οι σαββατιάτικη έκδοση των FT ακτινογραφούν την κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και την έλευση στην Αθήνα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αντιπαραβάλλοντας το τι συμβαίνει στο πρόγραμμα διάσωση της οικονομίας και το προσφυγικό κάνει λόγο για υποκριτική στάση των εταίρων. Με την κλασική βρετανική φλεγματική προσέγγιση που έχει καταδικάσει το πρόγραμμα επανειλημμένως αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η κουρασμένη Ελλάδα έχει συνηθίσει να της υπαγορεύουν τί να κάνει οι μικροδιαχειριστές των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Το πρόγραμμα διάσωσης προβλέπει μεταρρυθμίσεις ακόμη και σε εξαιρετικά ειδικούς τομείς, όπως το βάρος του ψωμιού και η διάρκεια ζωής του γάλακτος (τα αρτοποιεία και τα γαλακτοκομικά θεωρήθηκαν παραδείγματα προστατευτικής και μη ανταγωνιστικής οικονομίας).
Τώρα, οι Έλληνες ακούν το ίδιο τραγούδι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση.»
Ο συγγραφέας τονίζει ότι μέτρα που συστήνει η ΕΕ για το μετανστευτικό έχουν σχεδιαστεί έτσι, ώστε να επιτρέψουν σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ να αναστείλουν την ισχύ της Συνθήκης Σένγκεν για δύο χρόνια και να επαναφέρουν συνοριακούς ελέγχους
«Έχοντας χαρακτηριστεί ο αδύναμος κρίκος της ζώνης Σένγκεν, η Αθήνα παρέλαβε κατάλογο 50 μέτρων που θα πρέπει να εφαρμόσει, ώστε να βελτιωθεί η διαχείριση των προσφυγικών ροών. Σύμφωνα με την πλέον εξειδικευμένη σύσταση, η συσκευή ανίχνευσης ζωής στις Καστανιές θα πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο συνοριακό φυλάκιο όπου θα χρησιμοποιείται για την ανακάλυψη ανθρώπων που κρύβονται σε νταλίκες. Άλλες συστάσεις περιλαμβάνουν την τοποθέτηση περισσότερων κλειστών κυκλωμάτων στη Χίο, την καλύτερη εκπαίδευση των συνοριοφυλάκων στην αγγλική και τουρκική γλώσσα και περισσότερους ελέγχους στα σκάφη αναψυχής. Πρόκειται για μακρύ κατάλογο και η ΕΕ θέλει πρόοδο μέσα σε τρεις μήνες. Στην πραγματικότητα όμως η προθεσμία είναι φάρσα. Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει και τις 50 συστάσεις εντός του χρονοδιαγράμματος.»
«Η ΕΕ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τα 50 μέτρα, επικαλούμενη "σοβαρές παραλείψεις" στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της χώρας. Περιγράφει το Αιγαίο σαν την "πλέον εκτεθειμένη περιοχή" με περισσότερες από 868.000 αφίξεις το 2015. "Οι σοβαρές παραλείψεις σχετικά με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων συνιστούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια και εσωτερική ασφάλεια, ενώ θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία της ζώνης Σένγκεν χωρίς εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους", διαμαρτύρεται η ΕΕ αναφέρει η εφημερίδα και συμπληρώνει:
«Πρόκειται για κλασσική πολιτική της Ένωσης, που εν μέρει αποσκοπεί να βοηθήσει τη Γερμανία να διαχειριστεί το μεταναστευτικό της πρόβλημα. Και ενώ η Ελλάδα είναι ένα προβληματικό, διάτρητο κράτος, έχει σημασία να μην αγνοήσουμε το υποκριτικό στοιχείο που ενέχεται στην υπόθεση. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι δεν προσπαθεί να στιγματίσει την Ελλάδα, αλλά αναζητά έναν αποτελεσματικό νομικό μηχανισμό για να αποφευχθεί το κατά βούληση κλείσιμο των συνόρων εντός της ζώνης Σένγκεν. Ωστόσο, βρισκόμαστε σε αυτό το χάος επειδή πολλές χώρες-μέλη ποτέ δεν εφάρμοσαν επάξια το ιδανικό της αλληλεγγύης που έπρεπε να επιστρατεύσουν εξαιτίας της κρίσης.
Αντίθετα, η οικονομικά κατεστραμμένη Ελλάδα αφέθηκε να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος, έστω και αν η ίδια απέρριψε κάποια από τη σημαντική βοήθεια που της προσφέρθηκε. Οι άνδρες και οι γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων, που έχουν το αποτρόπαιο καθήκον να ανασύρουν πνιγμένα παιδιά από τη θάλασσα, αισθάνονται θιγμένοι από τις επικρίσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας "δίνουν το παράδειγμα της ανθρωπιάς σε ολόκληρο τον κόσμο".
Όποιες και αν είναι οι αστοχίες του ελληνικού κράτους - και είναι πολλές - είναι εξαιρετικά παραπλανητικό να παίρνει όλο το φταίξιμο για την απώτερη αναστολή της Συνθήκης.»