Γεύσεις από Σάμο στο Amsterdam

27/3/2023
Την ιδιαίτερη πολιτιστική και οινογαστρονομική ταυτότητα της Σάμου μέσα από την κουλτούρα της διατροφής, είχαν τη χαρά να γευτούν διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της υψηλής εστίασης, του τουρισμού, της οινικής αγοράς και των σημαντικότερων ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης σε άκρως επιτυχημένες παρουσιάσεις που διοργανώθηκαν στον πολιτιστικό πολυχώρο Kookfabriek στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.
Τα διαδραστικά event διοργανώθηκαν από το Δήμο Αν. Σάμου με την υποστήριξη της πρεσβείας της Ελλάδος στη Χάγη, του ΕΟΤ Ολλανδίας, της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου, του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου, τουριστικών πρακτόρων και του παραγωγικού ιστού του νησιού.
Η κουζίνα και οι γεύσεις κάθε τόπου -και ειδικότερα νησιωτικών περιοχών όπως η Σάμος- με τη μακραίωνη ιστορική οινική διαδρομή, αποτελεί ένα σύστημα αξιών και παράδοσης μέσα στο οποίο η κοινότητα επαληθεύει καθημερινά την πολιτιστική της κληρονομιά. Οι Σαμιώτες, με ιδιαίτερη ένταση και πάθος, υπερασπίζονται τη συνέχιση της παράδοσης αλλά και την αξιοποίηση των εκλεκτών προϊόντων διατροφής που παράγει το νησί, κάνοντας το καθημερινό «τραπέζι» χώρο απολαυστικής επικοινωνίας, με το σαμιώτικο μοσχάτο κρασί να διευρύνει τα όρια της κοινωνικής συνύπαρξης ως το σημείο που το «κέφι» φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.
Ο Σαμιώτης chef Aνδρέας Λαγός, παρουσίασε διαδραστικά την αυθεντική σαμιώτικη κουζίνα, μέσα από ένα live cooking workshop στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι προσκεκλημένοι. Στα cooking stations του χώρου οι εκλεκτές σαμιακές πρώτες ύλες, έγιναν γεύσεις και νοστιμιές που ξεδίπλωσαν όλη τη φιλοσοφία η οποία διέπει τη σαμιακή παραδοσιακή διατροφή, σε συνδυασμό με τις ονομαστές «Ψηλές Κορφές», το μυρωδάτο κι εκλεκτό λευκό ξηρό σαμιώτικο μοσχάτο κρασί, το οποίο τίμησαν δεόντως οι Ολλανδοί.
Η καινοτόμα αυτή «εμφάνιση» της Σάμου στην Ολλανδική τουριστική αγορά έκλεισε την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023, με τον πιο νόστιμο και φιλόξενο τρόπο, καθώς γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι, στήθηκε ένα ξεχωριστό σαμιώτικο «συμπόσιο». Το μενού επιμελήθηκε ο chef του Doryssa Seaside Resort, Γιώργος Σακούλης και το προετοίμασαν μαζί με τον Ανδρέα Λαγό. Περιλάμβανε:
Χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο, μάραθο κι αγριόχορτα, πλιγούρι και ντόπιο ελαιόλαδο.
Σαγανάκι από γραβιέρα Σάμου με κρούστα από σουσάμι, σε γλάσσο «σούμας» (σαμιώτικη ρακή) με μέλι και σταφύλι.
Σαλάτα με χαμάδες, κάππαρη, κρίταμο, παξιμάδι χαρουπιού, εσπεριδοειδή κι αρμόγαλο Σάμου.
Τα πρώτα αυτά πιάτα συνδυάστηκαν με το ροζέ ημίξηρο «Βαβέλ».
Ακολούθησε ψαράκι με κοκκάρι (μικρό σαμιώτικο κρεμμύδι) σε σάλτσα κακαβιά, και το λευκό ξηρό «Μοσχάτο Άσπρο».
Ως κυρίως πιάτο, προσφέρθηκε το παραδοσιακό σαμιώτικο «κεσκέκι», με αρνάκι σιγοψημένο για ώρες και «ξυνόχοντρο». Συνδυάστηκε με τον «Ερημίτη» ένα από τα νέα «φυσικά» κρασιά του Συνεταιρισμού, της σειράς των «Άθικτων Οίνων».
Για επιδόρπιο σερβιρίστηκε ένας εκπληκτικός μπακλαβάς με χειροποίητο φύλλο, ξηρούς καρπούς και κανέλα, με σιρόπι από το παλαιωμένο επί 6ετία σε δρύινα βαρέλια Samos Nectar, το οποίο και συνόδευε απολαυστικά το κλείσιμο του δείπνου.
Αξίζει να σημειωθεί πως έγιναν και μια σειρά και από τουριστικές παρουσιάσεις για το νησί της Σάμου, οι οποίες περιλάμβαναν ομιλίες και οπτικοποιημένες ξεναγήσεις στους σημαίνοντες αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Σάμου, στα ιστορικά σημεία, το γεωφυσικό ανάγλυφο, τους ορεινούς αμπελώνες με τις πεζούλες ξερολιθιάς, τα σπήλαια και τα φαράγγια, τις ακρογιαλιές και την πυκνή βλάστηση, τα ξωκλήσια και τις φυσικές καλονές, τις πόλεις και τα χωριά, τον πολιτισμό και την κουλτούρα του νησιού του Πυθαγόρα, με τη μακραίωνη ιστορική διαδρομή και τους απροσποίητα φιλόξενους κατοίκους.
Στο τέλος, οι εκπρόσωποι του Δήμου Ανατολικής Σάμου και των συμμετεχόντων φορέων απάντησαν σε ερωτήσεις και απορίες του κοινού και των δημοσιογράφων, στοχεύοντας στη μέγιστη προσέλκυση επισκεπτών από τις Κάτω Χώρες.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε κλήρωση για ταξίδι εξοικείωσης έξι επιλεγμένων επισκεπτών (travel agents & media) στη Σάμο, στο οποίο ο ΕΟΤ θα καλύψει τα αεροπορικά εισιτήρια. Το event σχεδιάστηκε για να αναδείξει τη μοναδικότητα του νησιού της Σάμου, στην πολλά υποσχόμενη Ολλανδική αγορά και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Deputy Director Άντζελα Τζίφα και το άκρως βοηθητικό στελεχειακό δυναμικό του Γραφείο ΕΟΤ στις Κάτω Χώρες, με την ένθερμη υποστήριξη της πρέσβεως της Ελλάδας στη Χάγη, Κατερίνας Γκίνη.