Για τέλος Ιουλίου παραπέμπεται η δυναμική εκκίνηση του τουρισμού - Προβληματισμός για τον Ιούνιο

1/6/2021
«Αν δε πρασινίσει επιδημιολογικά η χώρα μην περιμένετε ισχυρό τουριστικό ρεύμα». Αυτό τονίζει μιλώντας στο Reporter.gr κορυφαίος παράγων του κλάδου που επισημαίνει ότι μετά το χαμένο Μάιο τα δεδομένα δεν είναι καλά ούτε για τον Ιούνιο.



Βαρόμετρο είναι βέβαια η αξιοποίηση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού που μαζί με τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας ίσως λειτουργήσει ως ανάχωμα. «Υλοποιείται εγκαίρως μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που θα διευκολύνει την επανέναρξη των ταξιδιών εντός ΕΕ και όχι μόνο. Με τη βελτίωση των επιδημιολογικών τις επόμενες ημέρες και την ένταξη της χώρας στην πράσινη ζώνη του ECDC, αυξάνονται οι προσδοκίες» τόνισε με προσεκτικό τρόπο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την προηγούμενη εβδομάδα δίνοντας το στίγμα γα το πώς μπορεί να μπει σε ράγες ο τουρισμός φέτος.



Έτερο στέλεχος της αγοράς, ωστόσο, μεταφέρει στο Reporter.gr εικόνα εκκίνησης με αξιώσεις πληρότητας των ξενοδοχείων σε ώριμους προορισμούς μετά τα μέσα και πάντως προς το τέλος Ιουλίου.



Μπορεί, έτσι, να «σηκώνεται» επικοινωνιακά η έλευση κάποιων πτήσεων ή ο προγραμματισμός άλλων κυρίως από τις ΗΠΑ, όμως όπως φαίνεται, η εικόνα από τους προορισμούς – «βαρόμετρο» για την πορεία του κλάδου δεν είναι ενθαρρυντική. Ήδη το πρώτο πεντάμηνο έχει πάει χαμένο ενώ σε κίνδυνο είναι και ο Ιούνιος. Άρα με βάση αυτά, ο στόχος για 40-50% των εσόδων του 2019 για να επιτευχθεί πρέπει οι υπόλοιποι μήνες να τρέξουν με πληρότητες στα ύψη και βέβαια να καταστεί δυνατή η επέκταση της σεζόν μέχρι τέλους της χρονιάς.



Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του Ομίλου IKOS Ανδρέας Ανδρεάδης σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου προσπάθησε να μη βάλει συγκεκριμένο πήχη σε σχέση με τη φετινή χρονιά περιγράφοντας με γενικό τρόπο, στόχο που μπορεί να κινηθεί πέριξ του 40%. Βέβαια προ ημερών ο Πρωθυπουργός είχε σπεύσει να βάλει τον πήχη στο 50% της χρονιάς του 2019, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπ. Τουρισμού προτάσσει στόχους ποιότητας και όχι ποσοτικούς για φέτος.



Πάντως, ότι το 20% των ξενοδοχείων με βάση τα όσα είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και την Ρίτσα Μπιζόγλη το Σάββατο έχει ανοίξει.



Εξέφρασε, μάλιστα, τον προβληματισμό του για «τα κρούσματα που δεν πέφτουν» και όπως είπε χαρακτηριστικά «όσο είναι κόκκινος ο χάρτης της Ελλάδας, κόκκινα θα είναι τα δεδομένα και για τον τουρισμό».



Όπως, επίσης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αλλά και σε δηλώσεις της το πρωί της Τρίτης στην ΕΡΑ, η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χριστίνα Τετράδη, είναι αδήριτη ανάγκη η Ελλάδα να γίνει πράσινη στον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC, αφού όπως εξηγεί, ο διεθνής ταξιδιώτης που θα θελήσει άμεσα να ταξιδεύσει επιλέγει προορισμό, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν σε κάθε χώρα. Ημερομηνία, μάλιστα, σημαντική καταγράφεται η 7η Ιουνίου, όπου στη Μεγάλη Βρετανία, θα ανακοινωθεί μεταξύ άλλων αν η Ελλάδα από πορτοκαλί γίνει πράσινη για τους Βρετανούς.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες η Ολλανδία αποφάσισε και κατέταξε τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπως στην «πορτοκαλί λίστα», που σημαίνει ότι οι Ολλανδοί τουρίστες που έρχονται θα πρέπει πριν από την αναχώρησή τους από την Ελλάδα να υποβάλλονται σε τεστ και κυρίως μετά την άφιξή τους στη χώρα τους να μπαίνουν σε καραντίνα. Σημειώνεται ότι στην «πορτοκαλί λίστα» βρίσκονται ήδη η Κρήτη και η ηπειρωτική Ελλάδα και «μόνο μετά από παραμονή στο Βόρειο Αιγαίο και τα Ιόνια νησιά δεν χρειάζεται καραντίνα στην Ολλανδία». Στην αναλυτική περιγραφή της υπό υποβάθμιση γεωγραφικής περιοχής οι ολλανδικές αρχές αναφέρουν όχι μόνο την Κω και τη Ρόδο, αλλά και τα νησιά "Ανδρος, Κάρπαθος, Τζια, Κύθνος, Μύκονος, Μήλος, Νάξος, Σύρος, Σαντορίνη και Τήνος θα ισχύουν και πάλι αυστηρότερα μέτρα".

Αυτή η απόφαση των Ολλανδών αποτελεί νέο πισωγύρισμα, καθώς πολλές περιοχές όπως πχ την Κω, τη Ρόδο, αλλά και περιοχές της Κρήτης η ολλανδική αγορά είναι άκρως σημαντική (μόνο η Κως σε ετήσια βάση αποτελεί επιλογή για περισσότερους από 100.000 Ολλανδούς).

Σύμφωνα με την οδηγία του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών που είναι αναρτημένη στο facebook, στη σελίδα της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα, η αναπροσαρμογή του χρωματικού κώδικα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου συμβαίνει λόγω της αύξησης των λοιμώξεων.

Πάντως από την πλευρά του στον Αντ1 ο κ. Τάσιος εκτίμησε ότι από αρχές Ιουλίου θα ανοίξουν όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις επισημαίνοντας ότι η «δεύτερη σεζόν covid, είναι και σεζόν επιβίωσης». «Δεν έχουμε κρατήσεις. Χάσαμε τον Μάιο και τώρα περιμένουμε τον Ιούνιο», τόνισε ο Γρηγόρης Τάσιος λέγοντας ότι «δεν περιμέναμε καλύτερη έναρξη» Στάθηκε βέβαια στην "τουριστική διπλωματία, στο εξωτερικό του Χάρη Θεοχάρη που όπως είπε καταβάλλει σημαντική προσπάθεια.



Ωστόσο ήδη καταγράφονται πολλαπλές ταχύτητες στην εκκίνηση της σεζόν. Κάποια μικρά νησιά όπου υπάρχουν και κατοικίες αλλοδαπών ιδιαίτερα Γάλλων ή προσφορά ποιότητας από την οικονομία διαμοιρασμού «τραβάνε», όπως και 4αστερα με αναφορά στη Γερμανία.



Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες σημαντική κίνηση καταγράφεται στα ξενοδοχεία, που ελέγχει η TUI που προσπαθεί να «γεμίσει» με κρατήσεις που συγκεντρώνει από τις διάφορες αγορές με το μινιμουμ δυνατόν των πτήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι από τη Γερμανία αξιοποιεί κυρίως το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.



Μάλιστα ο διεθνής κολοσσός προσπαθεί να «γεμίζει» πέρα από τα ξενοδοχεία του, (όπως το νεότευκτο Robinson Club της Ιεράπετρας όπου καταγράφεται σχεδόν 50% πληρότητα αυτές τις μέρες όταν ο μέσος όρος στα άλλα «ανεξάρτητα» ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει είναι στο 20-30%) και τις πτήσεις.



Παράλληλα εμβληματικές αλυσίδες της αγοράς όπως ο Όμιλος IKOS κινούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη με υψηλά ποσοστά πληρότητας, υπερδιπλάσια από το τωρινό μέσο όρο, που κινείται στο 20-30%.


Πηγή: Reporter.gr