HSBC: "Κλειδί" ο τουρισμός για ελληνικές μετοχές, οικονομία και τράπεζες

18/1/2021

Ύφεση και στο δ’ τρίμηνο του 2020 αναμένει η HSBC για την ελληνική οικονομία, ωστόσο η ανάκαμψη θα ξεκινήσει εντός του τρέχοντος πρώτου τριμήνου του 2021. Όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, ο τουρισμός και η ανάκαμψή του θα αποτελέσει το "κλειδί" για την ελληνική οικονομία καθώς και τις ελληνικές μετοχές και ειδικά τις τράπεζες.

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να έχει χτυπήσει την Ελλάδα πιο έντονα από ό,τι το πρώτο, η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλλει αυστηρότερα μέτρα περιορισμού στο τέλος του 2020 και αυτό σημαίνει πως και το τέταρτο τρίμηνο η ελληνική οικονομία σημείωσε ύφεση, την οποία η HSBC τοποθετεί στο 1,5% σε τριμηνιαία βάση.

Όπως τονίζει, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα ξεκινήσει στο τρέχον α’ τρίμηνο του 2021, ωστόσο τα υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης θα σημειωθούν όταν οι ξένοι τουρίστες αρχίσουν να επιστρέφουν στις ελληνικές παραλίες, όπως επισημαίνει. Ακόμη και τότε ωστόσο ο τουριστικός κλάδος θα έχει πολλά μέτρα να διανύσει προτού επιστέψει στην οδό της κανονικότητας η οποία αναμένεται να σημειωθεί ακόμη και μετά το 2022 και προς το 2023.

Πάντως, σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε αναμένεται να δώσει μία πρόσθετη ώθηση στην ελληνική οικονομία από τα μέσα του 2021. Η Ελλάδα δικαιούται να λάβει πάνω από 70 δισ. ευρώ από την Ε.Ε στα επόμενα επτά χρόνια, από τα οποία περίπου τα μισά (32 δισ.) θα έλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτοί οι πόροι αναμένεται να ενισχύσουν την ανάπτυξη αλλά και να μειώσουν σημαντικά την ανάγκη της Ελλάδας να βγαίνει στις αγορές για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της.


Σημειώνεται πως σε έκθεσή της την προηγούμενη εβδομάδα, η βρετανική τράπεζα είχε προχωρήσει σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ύφεση της Ελλάδας το 2020 στο 9,7% από 8,2% πριν, ενώ "κατέβασε" επίσης την εκτίμησή της για την ανάκαμψη του τρέχοντος έτους, στο 3% από 5% που προέβλεπε πριν. Ωστόσο, εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία θα πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη το 2022, καταγράφοντας τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην περιοχή, στο 5,5%.

Την Παρασκευή η τράπεζα επιβεβαίωσε την ουδέτερη στάση της για τις ελληνικές μετοχές, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά πως ο αδύναμος κρίκος στο ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένουν οι τράπεζες, οι οποίες αποτελούν και τον πυρήνα της αγοράς. Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους είναι αυτή που μπορεί να ενισχύσει τις προοπτικές του, και να "απελευθερώσει" την αξία για τον κλάδο, και αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και ειδικά του τουρισμού.

Η HSBC σχολιάζει επίσης τις εξελίξεις γύρω από τις ελληνικές τράπεζες και "στέκεται" στην πρόταση για τη δημιουργία bad bank. Όπως σημειώνει, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ (ELA) και, ευρύτερα, τη ρευστότητα της ΕΚΤ, είναι πλέον αμελητέα και οι καταθέσεις επιστρέφουν. Το υψηλό μερίδιο των δανείων που επωφελήθηκαν από την αναστολή (μορατόρια) μέχρι τώρα περιόρισε την εισροή νέων NPL, αλλά αναμένεται να αυξηθεί λόγω της κρίσης, η οποία σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος ενδέχεται να απαιτήσει κάποια συστημική λύση πέρα από το σχέδιο Ηρακλής. Όπως τονίζει η HSBC, το σχέδιο της ΤτΕ για τη δημιουργία bad bank στη χώρα εκτιμάται ότι θα απορροφήσει 40-45 δισ. ευρώ NPL (στη λογιστική τους αξία).

Ιδιαίτερα θετική εμφανίζεται η HSBC σε ό,τι αφορά το μέτωπο ιδιωτικοποιήσεων. Όπως επισημάνει, η πρόσφατη βελτίωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων (πέρυσι η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο του προγράμματος για πρώτη φορά μετά την είσοδο σε πρόγραμμα διάσωσης με έσοδα 2,1 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις) είναι ενθαρρυντική. Υπάρχουν 18 τρέχοντα έργα, μερικά από τα οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο (ΕΛΠΕ, Ελληνικό). Η νέα κυβέρνηση έδωσε μια νέα ώθηση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ακόμη και αν η κρίση που οδήγησε το COVID-19 προκαλεί καθυστερήσεις στην εφαρμογή.

 

capital.gr - El. Kourtalis