Η ΑΑΔΕ στο ... δρόμο για 50.000 ελέγχους με έμφαση στον τουρισμό

21/6/2019
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το θερινό πρόγραμμα ελέγχων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ πρόκειται να πραγματοποιηθούν περισσότεροι από 50.000 (και συγκεκριμένα 50.500 φορολογικοί έλεγχοι) έως και τις 31 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται, εν προκειμένω, ότι ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει ήδη ζητήσει από τα ελεγκτικά κλιμάκια να συνεχισθούν και φέτος οι έλεγχοι και μάλιστα με αμείωτη ένταση, προκειμένου να περιορισθεί σε σημαντικό βαθμό η φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, το οποίο με βάση το πρόγραμμα έχει προσδιορισθεί στο 85% των συνολικών ελέγχων θα διενεργούνται εντός της επαγγελματικής εγκατάστασης.

Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο πρόγραμμα, το 70% των ελέγχων θα λαμβάνουν χώρα εκτός της χωρικής αρμοδιότητας των ελεγκτών. Δηλαδή, για παράδειγμα, ελεγκτές της ΔΟΥ Λάρισας θα διενεργούν ελέγχους σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης.

Έμφαση θα δίνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουριστικό τομέα. Οι έλεγχοι θα γίνονται καθημερινά, ακόμη και κατά τις αργίες, τις πρωινές, τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες.

Κατά τον φορολογικό έλεγχο οι εφοριακοί θα ελέγχουν εάν οι επαγγελματίες εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, τηρούν τα βιβλία, εκδίδουν αποδείξεις και τα υπόλοιπα φορολογικά στοιχεία.

Ήδη δε "έπεσε" και το πρώτο λουκέτο στη Μύκονο καθώς για 48 ώρες έκλεισαν χθες οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το εστιατόριο, Nusret, του διάσημου Τούρκου chef, Salt Bae.

Οι ελεγκτές βρέθηκαν στο εστιατόριο το βράδυ της Τρίτης, και παρέμειναν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Από τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν είχε εκδώσει 34 αποδείξεις, συνολικής αξίας 25.800 ευρώ.

Πηγή: avgi.gr, newmoney,gr