Η αντίστροφη πορεία αφίξεων σε αεροδρόμια και κρατήσεων σε ξενοδοχεία

15/6/2019
Σύμφωνα με την έρευνα του ΞΕΕ, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, το 45% ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας κατέγραψε μειωμένη πληρότητα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 της τάξης του. Κατά μέσο όρο η μείωση ήταν της τάξης του 24%. Μεσοσταθμικά, σε επίπεδο επικράτειας, η μείωση της πληρότητας ήταν 7,4%. Κατά το ίδιο διάστημα 1 στα 4 ξενοδοχεία (25%) μείωσαν τις τιμές τους, μείωση που κατά μέσο όρο ήταν 15%.

Όσον αφορά στις μονάδες εποχικής λειτουργίας, στο 46% οι προκρατήσεις, που αποτελούν το δείκτη για την πορεία της τουριστικής κίνησης στα εποχικά ξενοδοχεία, παρουσίασαν μείωση. Κατά μέσο όρο η μείωση ήταν της τάξης του 21%. Για εκπτώσεις που δίνουν οι ξενοδόχοι για τις πρόωρες κρατήσεις (early bookings), το 75% δήλωσε ότι διατήρησε τις τιμές του σταθερές, ενώ το 23%αυτών αναγκάστηκε να προσφέρει αυξημένες εκπτώσεις προκειμένου να προσελκύσει νέα πελατεία. Κατά μέσο όρο οι εκπτώσεις αυτές κυμάνθηκαν γύρω στο 10%.

Η κάμψη στις πληρότητες των μονάδων είχε φανεί ήδη από την αρχή της χρονιάς, όπως είχαν δείξει τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο τρίμηνο για τις μονάδες της πρωτεύουσας είχε κλείσει με πτώση της τάξης του 6,8% στην πληρότητα, του 6,8% στο έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο (RevPar) και με μηδενική αλλαγή στη Μέση Τιμή Δωματίου.

Αντίστοιχα πριν λίγες ημέρες και η ΕΛΣΤΑΤ είχε διαπιστώσει πως ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον κλάδο Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος για το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Α΄ τριμήνου 2018, παρουσίασε μείωση 37% έναντι αύξησης 8,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2018 προς το 2017.

Την ίδια ώρα όμως καταγράφεται μια άλλη εικόνα σε σχέση με αφίξεις. Πιο συγκεκριμένα οι πρώτοι μήνες ήταν θετικοί σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ και του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για αφίξεις και έσοδα.

Έτσι, καταγράφηκαν 2,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, 283 χιλ. περισσότερες (αύξηση 13%) τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2019 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2018. Ο ρυθμός αύξησης στο αεροδρόμιο της Αθήνας είναι 16,6% και στα περιφερειακά αεροδρόμια είναι 8,6%. Οι αεροπορικές αφίξεις που κατεγράφησαν τον Απρίλιο, τελευταίο μήνα του 2019 για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ήταν αυξημένες κατά 18,7% σε σχέση με το 2018, περίπου 1,2 εκατ. αεροπορικές αφίξεις έναντι 1 εκατ.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 37,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και διαμορφώθηκαν στα 760 εκατ. ευρώ. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 7,8% και διαμορφώθηκε στις 1,936 εκατ. ταξιδιώτες

Πηγή: Capital.gr