Η Attica Group κτίζει θέση στον ξενοδοχειακό κλάδο - Τα επόμενα βήματα

13/7/2022
Με επενδύσεις μέχρι σήμερα που ξεπερνουν τα 13 εκατομμύρια ευρώ η ATTICA Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ («Attica Group») διευρύνει την παρουσία της στον Ελληνικό τουρισμό. Έτσι μετά τις δύο εξαγορές ξενοδοχείων σε Τήνο και Νάξο αναμένεται το επόμενο διάστημα, με βάση πληροφορίες, να προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις εξαγορών.

Όπως τονίζεται εξετάζονται συγκεκριμένες περιπτώσεις μονάδων, του προφίλ που ήδη έχουν ενταχθεί στην “ομπρέλα” της Attica. Οι προορισμοί, μάλιστα, που εξυπηρετεί η ακτοπλοϊκή έχουν τον πρώτο λόγο. Ουσιαστικά, “φωτογραφίζονται” περιπτώσεις ξενοδοχείων που θα μπορούσαν με την αξιοποίηση του δικτύου πωλήσεων της Attica να μπουν σε μια τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, ειδικά σε προορισμούς, που δεν χαρακτηρίζονται “κορεσμένοι”. Τέτοιοι είναι κάποια νησιά των Κυκλάδων, όπως π.χ. η Σύρος, κυρίως, αλλά και της Δωδεκανήσου στα οποία θα ήταν εφικτή η ανάπτυξη συνεργιών και βέβαια υπεραξιών.

Πυλώνας για τη νησιωτικότητα με ελληνική διοίκηση

Άλλωστε η Attica είναι ο βασικός πυλώνας της ακτοπλοΐας της χώρας λειτουργώντας ως “γέφυρα”, 12 μήνες το χρόνο, μεταξύ της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας, έως και την εσχατιά του Καστελλορίζου. Έχοντας, δε, μια ελληνική διοικητική ομάδα που εδώ και χρόνια έχει συσσωρεύσει μεγάλο απόθεμα γνώσης για κάθε προορισμό της χώρας, αλλά και την ξενοδοχειακή διαχείριση καθώς κάθε πλοίο αποτελεί και μια ξεχωριστή μονάδα φιλοξενίας, μπορεί να αξιοποιήσει το μομέντουμ για την περαιτέρω ανάπτυξη και στον κλάδο της ξενοδοχίας.

Η Τήνος

Χθες, πάντως, η μεγαλύτερη ακτοπλοικη της χώρας ανακοίνωσε την απόκτηση από τη θυγατρική Attica Blue Hospitality Μον/πη Α.Ε. («Attica Blue Hospitality»), του 100% των μετοχών της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ξενοδοχείου Tinos Beach που βρίσκεται στη θέση Κιόνια Τήνου, έναντι συνολικού τιμήματος Ευρώ 6,5 εκατ. Η χρηματοδότηση του τιμήματος προέρχεται από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα έχει ανεγερθεί σε έκταση συνολικής επιφάνειας 14.500 τ.μ., διαθέτει 180 δωμάτια σε ένα τριώροφο κεντρικό κτίριο με υπόγειο και τρία συγκροτήματα bungalows. Η Attica Blue Hospitality θα προχωρήσει στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου.

Όπως ανέφερε χθες η εταιρία, “η στοχευμένη δραστηριοποίηση στον ξενοδοχειακό κλάδο που συνεχίζεται με την απόκτηση του Tinos Beach, διευρύνει την παρουσία της Attica Group στον τουριστικό κλάδο μέσω της παροχής μεγαλύτερου εύρους υπηρεσιών και προϊόντων, ισχυροποιώντας ταυτόχρονα τη χρηματοοικονομική θέση της μέσα από επενδύσεις σε συγγενικούς τομείς που προσφέρουν άμεσες συνέργιες.”

Η Νάξος

Η Attica έχει βέβαια προχωρήσει πριν λίγους μήνες στην εξαγορά ξενοδοχειακής μονάδας τριών αστέρων στη Νάξο, έχοντας κάνει από το νησί αυτό των Κυκλάδων το πρώτο βήμα επέκτασης των εργασιών της στην προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών μεταφοράς και διαμονής σε τουριστικούς προορισμούς του Αιγαίου.

Η συγκεκριμένη μονάδα, δυναμικότητας 90 κλινών μετατρέπεται σε ξενοδοχείο 4 αστέρων με περίπου 120-130 κλίνες με επενδύσεις που θα τρέξουν τους τελευταίους μήνες του 2022 και τους πρώτους μήνες του 2023.

Κοινωνικό αποτύπωμα κι επενδύσεις

Να σημειωθεί ότι με βάση την Έκθεση Βιωσιμότητας για το 2021 Όμιλος μέσα στο έτος 2021:

Διένειμε σχεδόν €426 εκατ. σε οικονομική αξία:

€87,3 εκατ. σε εργαζομένους (για μισθούς, παροχές και ασφαλιστικές εισφορές) €56,8 εκατ. σε φόρους (συμπεριλαμβανομένων ΦΠΑ και λιμενικών τελών)

€19,2 εκατ. σε παρόχους κεφαλαίου (για πληρωμές τόκων και αποδόσεων)

€19,2 εκατ. σε πράκτορες (για προμήθειες)

€194 εκατ. σε προμηθευτές (για αγορές αγαθών και υπηρεσιών)

€1,6 εκατ. στην κοινωνία (για εκπτωτικά εισιτήρια, κοινωνικά προγράμματα, χορηγίες και δωρεές) και

€47,9 εκατ. σε επενδύσεις

Τα νέα πλοία

Επίσης πριν λίγες εβδομάδες, στα μέσα Ιουνίου, ανακοίνωσε, την παραλαβή του νεότευκτου catamaran Aero 2 Highspeed που ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Brødrene Aa της Νορβηγίας. Το Aero 2 Highspeed είναι το δεύτερο από την παραγγελία τριών (3) υπερσύγχρονων πλοίων τύπου Aero Catamaran, τα οποία θα δρομολογηθούν στις γραμμές του Αργοσαρωνικού, αντικαθιστώντας παλαιότερης τεχνολογίας πλοία του Ομίλου στους συγκεκριμένους προορισμούς.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε Ευρώ 21 εκατ. και θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.Τα νέα, τελευταίας τεχνολογίας και σύγχρονης αισθητικής πλοία έχουν σχεδιαστεί με καινοτόμα χαρακτηριστικά που αναβαθμίζουν πλήρως τις προσφερόμενες υπηρεσίες, παρέχοντας στους πάνω από 3 εκατομμύρια επιβάτες που διακινούνται ετησίως στις γραμμές του Αργοσαρωνικού, μια νέα και μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία. Με τη δρομολόγησή τους θα αυξηθεί η μεταφορική ικανότητα για τους προορισμούς του Αργοσαρωνικού, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη των νησιών και των τοπικών κοινωνιών.Το πλοίο έχει μέγιστη ταχύτητα 32,2 κόμβων με πλήρες φορτίο, ολικό μήκος 36 μέτρα, πλάτος 9,7 μέτρα και μεταφορική ικανότητα 150 επιβατών, ενώ η εσωτερική διαρρύθμιση και γενικότερα ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του στοχεύει στο να προσφέρει στον επιβάτη υψηλού επιπέδου ανέσεις και υπηρεσίες.Η Attica Group δραστηριοποιείται στην επιβατηγό ναυτιλία μέσω των SUPERFAST FERRIES, BLUE STAR FERRIES, HELLENIC SEAWAYS και AFRICA MOROCCO LINK με συνολικά 34 πλοία που προσφέρουν σύγχρονες, υψηλού επιπέδου μεταφορικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα πλοία του στόλου της ταξιδεύουν σε 4 χώρες, σε 60 μοναδικούς προορισμούς, προσεγγίζοντας 71 λιμάνια, μεταφέροντας πάνω από 7 εκατ. επιβάτες, 1 εκατ. Ι.Χ. οχήματα και 400.000 φορτηγά αυτοκίνητα ετησίως.Γιώργος Αλεξάκης