Η documenta 14 διεθνές πολιτικό και πολιτιστικό ορόσημο για την Ελλάδα - Μοναδική ευκαιρία προβολής

8/4/2017
Το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Ευρώπης ξεκίνησε με πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Πέρα από το ότι λειτουργεί ως πόλος έλξης τουριστών υψηλής στάθμης λειτουργεί ως φάρος μηνυμάτων τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Στα εγκαίνια της κορυφαίας έκθεσης σύγχρονης Tέχνης, Documenta 14 τα μηνύματα ήταν πολλά και ξεκάθαρα.
Κορυφαία στιγμή το παρατεταμένο χειροκρότημα στον καλλιτεχνικό διευθυντή της documenta 14 Άνταμ Σίμτσικ ο οποίος τα «έψαλλε» στους θεσμούς για τις αποφάσεις τους για την Ελλάδα. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα τόνισε ότι οδηγεί σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Κατέκρινε τις επιλογές αυτές που δε συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αρχές και οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις μια χώρα λίκονο του πολιτισμού. Μάλιστα στάθηκε και στο προσφυγικό και την ευθύνη της Ευρώπης, που βλέπει το νότο της να δέχεται υπέρογκα φορτία.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14 υπογράμμισε ότι ήταν μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό η επιλογή της Αθήνας ως πρώτης πόλης που φιλοξενεί εκτός Γερμανίας της έκθεση. Αναδεικνύει τη σημασία της πόλης αλλά και στέλνει ένα μήνυμα ότι η τέχνη είναι αρωγός της προσπάθειας για να κρατηθούν οι μεγάλες ανθρωπιστικές αξίες.
«Δεν μπορώ να διανοηθώ την Ενωμένη Ευρώπη χωρίς της Ελλάδα» τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Β. Στάινμαγιερ μιλώντας σε εκλεκτούς προσκεκλημένους κι ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Π. Παυλόπολου. Ο ίδιος με αιχμή την έκθεση υπογράμμισε ότι οι βασικές αρχές του Ευρωπαϊκού πολιτισμού που εδράζονται στην έννοια ης κριτικής και της ελεύθερης σκέψης και έχουν αφετηρία την Ελλάδα αποτελούν οδηγό για την πολιτική. Αντιδιέστειλε μάλιστα το Ευρωπαϊκό πολιτικό παράδειγμα της ανοχής και της κατανόησης του άλλου, που παραδέχτηκε ωστόσο ότι δοκιμάζεται, με την απολυταρχία και τον αυταρχισμό παραπέμποντας και στην επέτειο της Απριλιανής δικτατορίας. «Μαθαίνουμε από την Αθήνα γιατί είναι το λίκνο της Ευρώπης. Η έκθεση στοχεύει στα οικονομικά και πολιτικά φράγματα που μας χωρίζουν» τόνισε.
Από την πλευρά το ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η documenta 14 ξεκίνησε στο Κάσελ με τους εμπνευστές της τη δεκαετία του 1955 να στέλνουν ένα μήνυμα ότι ο Γερμανικός πολιτισμός συνεχίζει την πορεία του μακριά από τις σκιές του ναζισμού. Μάλιστα τοποθέτησε το Γερμανικό πολιτισμό στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι έχοντας συμβάλλει τα μέγιστα στην ιδέα της ενωμένης Ευρώπης.
«Η μεγάλη πορεία προς την Ευρωπαϊκή ενοποίηση μπορεί να γίνει στη βάση του κοινού ,ας μας πολιτισμού» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

"Είναι μία σημαντική μέρα για την Αθήνα. Ημέρα σημαντική για τον τόπο, για την αλληλεγγύη, για τη συνεργασία των λαών.

Η Αθήνα και όλη η Ελλάδα υποδέχονται τη documenta 14.

Η απόφαση της πόλης του Κάσελ να μοιραστεί τη φιλοξενία αυτής της μοναδικής έκθεσης είναι αξίας ιστορικής. Η Αθήνα και ο ίδιος προσωπικά τους ευχαριστούμε θερμά.

Η σπουδαία τέχνη ενώνει τους ανθρώπους. Υφαίνεται ένα συναρπαστικό δίκτυο δημιουργικότητας και συνεργασίας.

Σε όλο τον κόσμο το σκηνικό είναι ασταθές. Η δημοκρατία συχνά δεν είναι αυτονόητη. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δοκιμάζονται. Σε τέτοια συγκυρία, έχεις έντονα την αίσθηση ότι η τέχνη βρίσκεται πολλά βήματα μπροστά από την πολιτική.

«Μαθαίνοντας από την Αθήνα» είναι ο τίτλος της documenta 14. Την Αθήνα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Την Αθήνα που αντέχει και μένει όρθια στην κρίση. Την Αθήνα της μοναδικής κλασικής κληρονομιάς, που τώρα εμπνέει και εμπνέεται από τη σύγχρονη δημιουργία. Μια πόλη ιστορική άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ευρώπη και τον πολιτισμό της.

Η documenta 14 φέρνει τη σύγχρονη τέχνη στις πλατείες της πόλης, σε πάρκα, στα μουσεία αλλά και στις γειτονιές, σε πανεπιστήμια.

Η Αθήνα γίνεται ένα μεγάλο εικαστικό εργαστήρι και ταυτόχρονα μπαίνει στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Documenta 14 καλωσόρισες στην Αθήνα" τόνισε ο Γιώργος Καμίνης δήμαρχος Αθηναίων.

Το προφίλ της έκθεσης

Σημειώνεται ότι μουσεία της πόλης, γκαλερί και πλήθος άλλων χώρων, εσωτερικών και εξωτερικών φιλοξενούν δράσεις της Documenta 14.
Περισσότεροι από 6.000 ξένοι δημοσιογράφοι και επαγγελματίες βρίσκονται στη χώρα μας για τα τριήμερα εγκαίνια της Documenta 14.
Η documenta 14 πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 8 Απριλίου έως τις 16 Ιουλίου και στο Κάσελ από τις 10 Ιουνίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2017. Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο Adam Szymczyk. Η documenta στο Κάσελ είναι η πιο σημαντική έκθεση σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως. Το 1955 ο ζωγράφος και γλύπτης Arnold Bode από το Κάσελ διοργάνωσε μια μεγάλη έκθεση για την ευρωπαϊκή τέχνη του 20ου αιώνα που ονομάστηκε documenta. Με αυτήν συνδέθηκαν, δέκα χρόνια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έργα εθνικής σημασίας, όπως μεταξύ άλλων η αποκατάσταση των χαρακτηρισμένων καλλιτεχνών και η επανένταξη της Γερμανίας στα έθνη του πολιτισμού.
Οι εναλλασσόμενοι επιμελητές και επιμελήτριες της documenta κομίζουν τη δική τους οπτική στη σύγχρονη τέχνη και καταφέρνουν να εγείρουν διαρκώς ζητήματα κοινωνικοπολιτικού διαλόγου.
Το 2012 κατά την documenta 13 επισκέφθηκαν το Κάσελ πάνω από 900.000 άτομα απ’ όλο τον κόσμο και περίπου το ένα τρίτο ήταν κάτω των τριάντα ετών.
«Το ταξίδι μας ξεκινάει»,
Την Πέμπτη το μεσημέρι δόθηκε η συνέντευξη τύπου των συντελεστών στο Μέγαρο Μουσικής παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, του Δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη και του δημάρχου του Κάσελ, Μπέρτραν Χίλγκεν.
«Το ταξίδι μας ξεκινάει», τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Documenta 14, Άνταμ Σίμτσικ και πρόσθεσε ότι, «η κατάσταση της πολιτικής σε όλο τον κόσμο μας δείχνει ότι, πρέπει να λειτουργήσουμε συλλογικά, από την Αθήνα μάθαμε ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προκαταλήψεις μας και να βυθιστούμε στο σκοτάδι του να μην ξέρουμε, να ξεκινήσουμε από την αρχή».
Ο Άνταμ Σίμτσικ χαρακτήρισε την έκθεση εδώ στην Αθήνα ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα και συμβούλεψε το κοινό να προσπαθήσει να δει την έκθεση αυτή ως γεωγραφία, εξηγώντας ότι, ο κόσμος δεν πρέπει να επισκεφθεί μόνο τους μεγάλους χώρους και ότι, καλό είναι να παρακολουθήσει τις performance και τις συναυλίες όχι μόνο στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά και στους άλλους χώρους.
«Η τέχνη ενώνει τους ανθρώπους. Η documenta 14 στο Κάσελ και στην Αθήνα δημιουργεί μέσω της τέχνης μια γέφυρα και μια μέχρι σήμερα άγνωστη μορφή κοινότητας μεταξύ των πόλεών μας», δήλωσαν οι δήμαρχοι του Κάσελ και της Αθήνας για την έναρξη της documenta 14, στις 8 Απριλίου 2017 στην Αθήνα.
Και οι δύο δήμαρχοι εξέφρασαν την πεποίθησή τους, ότι είναι πολλές οι ευκαιρίες που απορρέουν από την documenta 14 τόσο για την Αθήνα, όσο και για το Κάσελ. Ήδη, κατά τα προηγούμενα έτη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έκθεσης, υπήρχε σε επίπεδο κοινής αντίληψης, επικοινωνία που χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εκτίμηση και εμπιστοσύνη.
Ο κ. Χίλγκεν απαντώντας στις ανησυχίες ότι, ο θεσμός θα μπορούσε να ζημιωθεί επιλέγοντας δεύτερο τόπο διεξαγωγής, την Αθήνα, το 2017 τόνισε ότι, «είναι δεδομένο, ότι το προφίλ της documenta στην 14η διοργάνωσή της περισσότερο ενισχύεται από τις δύο τόσο διαφορετικές πόλεις και τις θεματικές που αφορούν συγκρούσεις παγκόσμιου βεληνεκούς, παρά αποδυναμώνεται. Ήδη πριν την έναρξή της η έκθεση στην Αθήνα και στο Κάσελ κέρδισε πολύ μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον. Ένας πρωτοφανής αριθμός δημοσιογράφων και επαγγελματιών είχαν διαπιστευθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου για τη Συνέντευξη Τύπου και την προεπισκόπηση της έκθεσης».