Η εθνική σημασία της ακτοπλοΐας

18/2/2016
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η Ελληνική ακτοπλοΐα μετά τις κινήσεις εξαγοράς μετοχών της HSW από τις Μινωϊκές Γραμμές του Ομίλου Grimaldi. Μια ενδεχόμενη απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της HSW από τις Μινωικές θα σημάνει, σύμφωνα με ναυτιλιακούς παράγοντες, τη μεταβίβαση σε χέρια μη Ελληνικά μιας εταιρίας που συνδέει μεγάλο μέρος της νησιωτικής Ελλάδας με τον εθνικό κορμό.
Προσπαθώντας να διασκεδάσουν μια σχετική τέτοια ανησυχία οι Μινωικές απαντούν σε σχετικά δημοσιεύματα τονίζοντας ότι η προοπτική απόκτησης μετοχικής πλειοψηφίας στην HSW είναι "μια από τις σημαντικότερες στρατηγικές κινήσεις για την ενίσχυση της ελληνικής ακτοπλοϊας αλλά και τη στρατηγική ανάπτυξη της HSW".
Επίσης απευθύνουν στην ανακοίνωσή τους απευθύνουν πρόσκληση στους μετόχους μειοψηφίας της Hellenic Seaways να πουλήσουν τις μετοχές τους στην εταιρία στην τιμή του 1,5 ευρώ μετά και την απόκτηση επιπλέον ποσοστού 3,91% στην εταιρία έναντι 4,55 εκατ. ευρώ.
Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν πίσω από όλη αυτή τη διαδικασία ένα άτυπο παζάρι που στόχο έχει η μεν πλευρά των Μινωικών να ελέγξει με οικονομία πόρων μια σημαντική εταιρία, η δε πλευρά των μετόχων να αποσπάσει μέσω μιας πλειοδοσίας το μεγαλύτερο δυνατόν αντίτιμο. το θέμα πάντως είναι ότι η ακτοπλοΐα λόγω εθνικής σημασίας δεν μπορεί να γίνεται "παιχνίδι" ειδικά αυτήν την περίοδο που το Αιγαίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ο έλεγχος του Αιγαίου δε γίνεται μόνο με τη χρήση στρατιωτικών μέσω αλλά και με την ύπαρξη αξιόπιστων συνδέσεων που διασφαλίζουν την ενότητα του εθνικού χώρου. Η ευθύνη συνεπώς είναι μεγάλη όλων των μερών που εμπλέκονται.
Η ανακοίνωση των Μινωικών Γραμμών
Οι Μινωικές Γραμμές με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, θεωρούν υποχρέωσή τους, προστατεύοντας το επενδυτικό κοινό, να διαψεύσουν τα όσα ανακριβή αναφέρονται για δήθεν «ανησυχία» πιστωτών και υποτιθέμενη «αναταραχή» τοπικών κοινωνιών από αγορές μετοχών που πραγματοποιούνται χάριν της ενίσχυσης της συμμετοχής των Μινωικών Γραμμών στην εταιρεία Hellenic Seaways (HSW), στην οποία είναι μέτοχοι με ποσοστό 37,5%, και να διευκρινίσουν με τον πιο αξιόπιστο και κατηγορηματικό τρόπο ότι:
Οι Μινωικές Γραμμές διαθέτοντας ένα υπερσύγχρονο στόλο πολυτελέστατων cruise ferries, έχουν ξεπεράσει με επιτυχία τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε όλες τις εταιρείες του κλάδου της ελληνικής ακτοπλοΐας και οι προοπτικές τους για τη συνέχεια είναι εξαιρετικά ευοίωνες.
Στην κοινή διαπίστωση ότι, οι επιπτώσεις της ύφεσης και της ταχείας οικονομικής επιβράδυνσης στην Ελλάδα επηρέασαν σημαντικά πολλούς ευμετάβλητους τομείς όπως και αυτόν της ακτοπλοΐας, οι Μινωικές Γραμμές μία αμιγώς ελληνική εταιρεία, κατόρθωσε να ανταπεξέλθει επιτυχώς σε όλες τις δύσκολες προκλήσεις και να ξεπεράσει την περίοδο της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Έχοντας τη στήριξη του βασικού της μετόχου του Ομίλου Grimaldi, παγκόσμιου ηγέτη θαλάσσιων μεταφορών, και με σταθερή στρατηγική και ευέλικτο επιχειρησιακό σχεδιασμό, η εταιρεία κατόρθωσε να παραμείνει σε τροχιά συνεχούς ανάπτυξης και να καταγράψει τις σημαντικότερες θετικές οικονομικές επιδόσεις των τελευταίων ετών.
Εύλογο ήταν λοιπόν το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας να προχωρήσει σε νέες στρατηγικές κινήσεις, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές της πατρίδας μας, παρά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική ακτοπλοΐα.
Μέσω της φιλοσοφίας ανάπτυξης των «θαλάσσιων δρόμων» στη Μεσόγειο, η προοπτική απόκτησης μετοχικής πλειοψηφίας στη HSW από τις Μινωικές Γραμμές εμφανίζεται υπό τις παρούσες συνθήκες, ως μία από τις σημαντικότερες στρατηγικές κινήσεις για την ενίσχυση της ελληνικής ακτοπλοΐας, αλλά κυρίως η βέλτιστη λύση για τη στρατηγική ανάπτυξη της HSW, διότι:
- Οι γραμμές στις οποίες δραστηριοποιούνται οι Μινωικές Γραμμές (Ηράκλειο – Πειραιάς & Ελλάδα – Ιταλία) και η HSW (Κυκλάδες, Β. Αιγαίο, Αργοσαρωνικός) είναι πλήρως συμπληρωματικές, καθώς δεν παρουσιάζονται επικαλύψεις, γεγονός που επιτρέπει την εκμετάλλευση των σημαντικών συνεργειών που προκύπτουν.
- Η ένταξη της HSW στις Μινωικές Γραμμές θα οδηγήσει σε α) υγιή σχήματα και επιτυχή αναδιοργάνωση της ελληνικής ακτοπλοΐας με τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και τη διασφάλιση χρηματοοικονομικής σταθερότητας, β) αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες / συνεργάτες σε ανταγωνιστικές τιμές και γ) τήρηση των άγονων γραμμών και όλου του εμπορικού δικτύου της εταιρείας, με σεβασμό στις υφιστάμενες συμφωνίες με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
- Το επίπεδο εξυπηρέτησης των κατοίκων των Ελληνικών νήσων καθώς και των τουριστών θα ανέλθει σημαντικά με την εφαρμογή των υψηλών προτύπων διαχείρισης των Μινωικών Γραμμών.
- Η χρηματοοικονομική θέση της HSW κρίνεται ως ιδιαίτερα αδύναμη με βάση και τα Δημοσιευμένα στοιχεία Ισολογισμού του 2014 γεγονός που καθιστά απολύτως απαραίτητη την ενίσχυση της εταιρείας με νέα κεφάλαια που στην τρέχουσα αρνητική οικονομική συγκυρία μόνο ένας ισχυρός μέτοχος ο οποίος διαθέτει υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση μπορεί να διαθέσει.
Επιπρόσθετα, η ισχυρή παρουσία των Μινωικών Γραμμών στο μετοχικό κεφάλαιο της HSW θα διασφαλίσει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της και θα τη θωρακίσει προκειμένου να ξεπεράσει την οποιαδήποτε οικονομική δυσκολία παρουσιαστεί.
Οι Μινωικές Γραμμές από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα, έχουν διαγράψει μία επιτυχημένη πορεία 45 χρόνων, με έδρα πάντοτε το Ηράκλειο Κρήτης και με ένα σημαντικό κοινωνικό έργο, έχοντας πάντα τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις γραμμές που δραστηριοποιούνται.
Παράλληλα, η εταιρία στην ανακοίνωσή της σημειώνει πως θεωρεί ότι η προσπάθεια που εξελίσσεται από τις Μινωικές Γραμμές για την ενίσχυση της συμμετοχής τους στην HSW, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους μετόχους που κατέχουν μικρά και μεσαία μερίδια μετοχών στη HSW να ρευστοποιήσουν στην τιμή του €1,5 ανά μετοχή. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους: 1) κ. Χρονιάρη Κώστα, 25ης Αυγούστου 17, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ.: 2810-399838 και 2) κα Παπάζογλου Κάτια, Θερμοπυλών 6-10, Πειραιάς, τηλ.: 210-4082441 (09:00-15:00).