Η Κρήτη γίνεται «πράσινο» νησί με την ηλεκτρική διασύνδεση

2/7/2019
Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα που λύνει το ενεργειακό πρόβλημα και μετατρέπει την Κρήτη σε «πράσινο» νησί, σβήνοντας τις πετρελαϊκές μονάδες. Αυτό τόνισε μιλώντας χτες στο στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο Γιώργος Σταθάκης υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας με αφορμή τις αιτιάσεις της ΝΔ περί εγκατάλειψη της Κρήτης από άποψη υποδομών.

«Δίνουμε μια μάχη. Όπως ξέρετε, ο νομός έχει ισχυρή παράδοση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ κι αυτήν θα διατηρήσουμε. Στις Ευρωεκλογές, τα Χανιά ήταν ένας από τους νομούς που παρέμεινε ροζ» τόνισε, ενώ σε ερώτηση εάν δυσκολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ η υποψηφιότητα της κας Ντόρας Μπακογιάννη, ο Υπουργός απάντησε ότι «αυτό, εντείνει την αντιπαράθεση και μπορεί να μας ευνοήσει».

Αναφορικά με δηλώσεις της κας Μπακογιάννη ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των Χανίων είναι η έλλειψη υποδομών, ο κ. Σταθάκης επισήμανε: «Η κα Μπακογιάννη αδυνατεί να δει τα μεγάλα έργα που έχουν γίνει στο νομό. Δεν αναφέρομαι μόνο στην άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών που έγιναν τους προηγούμενους μήνες, αλλά και στα μεγάλα έργα υποδομής που θα αλλάξουν την Κρήτη για τις επόμενες δεκαετίες. Αναφέρομαι στη διπλή διασύνδεση της Κρήτης που λύνει το ενεργειακό πρόβλημα και μετατρέπει την Κρήτη σε «πράσινο» νησί, σβήνοντας τις πετρελαϊκές μονάδες. Αναφέρομαι στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) ,που μέχρι τώρα δεν ήταν ούτε στα χαρτιά και που σήμερα, μετά από πολλά χρόνια, έχει χάραξη και βρίσκονται σε εξέλιξη οι τεχνικές μελέτες. Αναφέρομαι στα πολλά μικρά και σημαντικά περιβαλλοντικά έργα και έργα βιολογικών καθαρισμών. Ο νομός Χανίων είναι η Κνωσός της Κρήτης αναφορικά με το περιβάλλον, κι αυτό πρέπει να προστατευθεί. Η κα Μπακογιάννη έχει μετατρέψει το ζήτημα των υποδομών μονοσήμαντα στο κλασικό επιχείρημα των δρόμων. Είναι μάλλον ελλιπής σε σχέση με τις προκλήσεις που έχει η Κρήτη για το μέλλον».

Ο κ. Σταθάκης εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ότι στις Ευρωεκλογές ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να μετακινηθούν προς τη ΝΔ, εκτινάσσοντας τα ποσοστά των, εκτός Βουλής, κομμάτων στο πρωτόγνωρο επίπεδο του 20% που αντιπροσωπεύει περί τους 1,1 εκατ. ψηφοφόρους. «Η μάχη για εμάς στις εθνικές εκλογές είναι να ανακτήσουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό από αυτή την κατηγορία των ψηφοφόρων», σημείωσε. Εκτίμησε, ακόμη, ότι σε αυτές τις εκλογές θα ενισχυθεί σημαντικά ο διπολισμός, σε σχέση με το 2015 όταν τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων ανήλθαν στο 63%, προσθέτοντας ότι ο πόλος του ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα της κεντροαριστεράς έχει μεγάλα περιθώρια συσπείρωσης των ψηφοφόρων.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι κρίσιμη και σε ό,τι αφορά τα διαφορετικά μοντέλα ανάπτυξης της ΔΕΗ και γενικότερα του ενεργειακού τομέα. «Η ΔΕΗ βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέτρεψε τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης για πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Υπενθυμίζω ότι την περίοδο 2010-2014 οι τιμές του ρεύματος αυξήθηκαν κατά 60% δημιουργώντας μια εκρηκτική κατάσταση στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις. Εμείς επιλέξαμε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης της ΔΕΗ, χωρίς αυξήσεις τιμών στην τιμή του ρεύματος, προκειμένου να στηρίξουμε το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας και τα νοικοκυριά», υπογράμμισε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι από το τέλος του 2019 η ΔΕΗ θα λειτουργήσει σ΄ ένα διαφορετικό περιβάλλον με απελευθερωμένη πλήρως την αγορά ενέργειας και, στο πλαίσιο αυτό, έχει στρατηγική εξοικονόμησης κόστους και προσαρμογής στα νέα δεδομένα.