Η πανδημία φέρνει μεταλλάξεις στον τουρισμό

23/8/2021
Αλλαγές επιφέρει στο μίγμα επισκεπτών αλλά και στις επιλογές καταλυμάτων η πανδημία. Πιο συγκεκριμένα η πρωτόγνωρη εμπειρία πoυ ζει η υφήλιος αναπόδραστα επηρεάζει το πώς και ποιος ταξιδεύει αλλά και τι επιλογές κάνει εκεί που πάει.

Ενδεικτική για το θέμα είναι έρευνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό που πραγματοποίησε και φέτος το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης και δημοσιεύει η εφημερίδα των Χανίων «Χανιώτικα Νέα». Όπως αναφέρει η ομάδα των συντακτών της έρευνας υπάρχει μια σχετική «μετάλλαξη» στο εθνοτικό και ηλικιακό παζλ που επισκέπτεται φέτος την Κρήτη.

Πιο συγκεκριμένα με βάση την έρευνα καταγράφεται μια εκτίναξη αφίξεων στα δυο μεγάλα αεροδρόμια της Μεγαλονήσου, δηλαδή στο μεν «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» στα Χανιά την περίοδο Ιανουάριος – Ιούλιος καταγράφεται τριψήφιο ποσοστό αύξησης σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή σημειώνονται 238 χιλιάδες αφίξεις, από 53 χιλιάδες το 2020, ήτοι ποσοστό αύξησης 345%. Στο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο το ποσοστό ανόδου είναι 250% για την ίδια περίοδο με τους επιβάτες από διεθνείς πτήσεις να ανέρχονται φέτος το πρώτο επτάμηνο τους 793 χιλιάδες.΄

Βέβαια σε σχέση με το 2019 τα νούμερα παραμένουν χαμηλά κάνοντας το στόχο για έσοδα φέτος να κρίνεται από το πόσο θα διαρκέσει η σεζόν. Έτσι στα Χανιά οι αεροπιρικές αφίξεις σε σχέση με το 2019 ήταν κατά 64% λιγότερες.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στα Χανιά, παραδοσιακό «δυνατό» προορισμός Σκανδιναβών, φέτος παρουσιάζεται μια αποδυνάμωση της παρουσίας τους σε σχέση με το προ covid δεδομένα. Δηλαδή, παρά την αύξηση που έχουν φέτος, δεν κυριαρχούν στο συνολικό τουριστικό μίγμα. Έτσι, όπως καταγράφει η έρευνα ενώ την περίοδο 2013 – 2019 το ποσοστό των Σκανδιναβών ήταν γύρω στο 50% επί του συνολικού ποσοστού αφίξεων, φέτος το ποσοστό διαμορφώνεται κοντά στο 30%. Οι Γερμανοί πάντως εμφανίζονται με ένα ανάλογο ποσοστό, ενώ οι Πολωνοί κάνουν φέτος ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στη Δυτική Κρήτη. Ακολουθούν Γάλλοι και βέβαια Βρετανοί που μάλιστα τον Αύγουστο έχουν ισχυρή παρουσία.

Στο δε Ηράκλειο οι Γερμανοί και οι Γάλλοι εμφανίζονται να κυριαρχούν φέτος στο εθνοτικό μίγμα επισκεπτών την επισκοπούμενη περίοδο με ποσοστά 35,2% και 10,6% αντίστοιχα. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι Βρετανοί και οι Ρώσοι παραδοσιακά «μεγάλες δυνάμεις» επισκεπτών για την Ανατολική Κρήτη εμφανίζονται χαμηλά στο φετινό χάρτη μέχρι και τον Ιούλιο των αφίξεων, χάρη βέβαια και στα μέτρα περιορισμών που είχαν επιβληθεί και ίσχυαν το πρώτο επτάμηνο. Μάλιστα οι Ρώσοι βρίσκονται στη 14η θέση της σχετικής λίστας έχοντας μόλις το 1,4% των αφίξεων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Με βάση, επίσης, την έρευνα, που έγινε και με ερωτηματολόγια στα δυο αεροδρόμια και είναι σε εξέλιξη για την τρέχουσα περίοδο καταγράφεται μείωση του μέσου όρου της ηλικίας των επισκεπτών σε σχέση με την περίοδο πριν τον κορονοϊό. Όπως αναφέρεται έξι στους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες είναι κάτω των 34 ετών σημειώνοντας αύξηση αυτής της ηλικιακής ομάδας. Αντίθετα οι ηλικιακές κατηγορίες άνω των 55 ετών καταγράφουν μείωση. Επίσης λόγω μείωσης των Σκανδιναβών υπάρχει στη Δυτική Κρήτη μείωση των repeaters αλλά και της ζήτησης για καταλύματα στις παραδοσιακές «Σκανδιναβικές περιοχές» του Πλατανιά και της Αγίας Μαρίνας.

Πάντως σε σχέση με τα καταλύματα η ζήτηση για βίλες, για Airbnb, για διαμονή συνολικά μέσα στην πόλη των Χανίων εμφανίστηκε αυξημένη. Μένει να φανεί βέβαια με βάση την έρευνα του Παρατηρητηρίου πώς εξελίσσεται η σεζόν τον Αύγουστο, όπου κατά γενική ομολογία τα πράγματα, παρά τη μετάλλαξη «Δ» πάνε καλά σε σχέση με τον τουρισμό.

Πηγή: Reporter.gr