Η Πάρνηθα μπορεί να γίνει κέντρο εναλλακτικού τουρισμού

4/4/2019
Οι δυνατότητες της νοτιοδυτικής Πάρνηθας στον εναλλακτικό τουρισμό θα αναδειχθούν και πάλι μέσα από το 5ο “Athens Fyli Climb Fest”, που διοργανώνεται και φέτος από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Ορειβατικό Σύλλογο (Ε.Π.Ο.Σ.) Φυλής, σε συνεργασία με τον Δήμο Φυλής στις 13 και 14 Απριλίου 2019, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης.

Η Πάρνηθα αποτελεί ένα «παράδεισο» για την ανάπτυξη πολλών μορφών εναλλακτικού τουρισμού, προσφέροντας ένα καταπληκτικό αναρριχητικό πεδίο, στο οποίο γίνεται κάθε χρόνο και το φεστιβάλ, με επιμορφωτικά workshops και παρουσιάσεις, υπαίθριες δραστηριότητες, όπως πεζοπορίες, μαθήματα γιόγκα, slackline (ακροβασία) και highline (ακροβασία σε σύρμα / σχοινί), ακόμα και νυχτερινή αναρρίχηση, ένα υπερθέαμα για τους επισκέπτες του.

Η Πάρνηθα όμως προσφέρει όλο το χρόνο εναλλακτικό τουρισμό, με καταπράσινα μονοπάτια για ορεινή πεζοπορία, με εξέχουσα θέση τη διάσχιση του φαραγγιού της Γκούρας, διαδρομές για ορεινή ποδηλασία, θρησκευτικό τουρισμό με τη Μονή Κλειστών, έχοντας παράλληλα το ισχυρό πλεονέκτημα ότι βρίσκεται μόλις 16 χλμ. από το κέντρο της πρωτεύουσας και 26 χλμ. από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος». Επίσης, σημαντική είναι η παραδοσιακή κουζίνα στα φημισμένα εστιατόρια της Χασιάς, όπου ο επισκέπτης γεύεται αυθεντικό ελληνικό φαγητό μέσα σε εξοχικό περιβάλλον. Δεν πρέπει να παραλείψουμε και τη σημασία της περιοχής στην αρχαιότητα, με το Φρούριο της Φυλής γνωστό ως «Φρούριο της Δημοκρατίας», εκεί όπου το 404 π.Χ. ο στρατηγός Θρασύβουλος απελευθέρωσε την Αθήνα, αλλά και το «Τείχος του Δέματος» μήκους 5 χλμ., που τον 4ο αιώνα π.Χ. οχύρωσε την Αθήνα από τη δυτική της πλευρά.

«Ο Δήμος Φυλής σας προσκαλεί με το Σύνθημα ‘Επιλέγω Φυλή’, να γνωρίσετε το μοναδικό τοπίο της Πάρνηθας, γεμάτο πράσινο με πάρκα και δάση, ιδανικό για υπαίθριες δραστηριότητες γεμάτες αδρεναλίνη, αλλά και εξαιρετικό για επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μοναστήρια, όπου θα βρείτε γαλήνη, μόλις λίγη ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Ο Δήμος και οι επαγγελματίες του τουρισμού σας περιμένουν να σας εξυπηρετήσουν με συνέπεια και αίσθημα φιλοξενίας», επισημαίνει ο δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς.