Η σημαντικότητα του τουρισμού

16/8/2016
Άρθρο του Dr Farag Zintani

Ο τουρισμός, αποτελεί πλέον μια από τις πιο σημαντικές για όλες τις χώρες στον κόσμο, πηγές εισοδήματος. Πληθώρα χωρών εξαρτώνται από τους τουρίστες που τις επισκέπτονται για να απολαύσουν όλες τις ομορφιές τους, από τα τοπία ή μνημεία έως τη διασκέδαση, την εκπαίδευση και την ιατρική τους περίθαλψη, αποτελώντας έτσι μια από τις βασικότερες πηγές εισοδήματος.
Γι’ αυτό ο τουρισμός θα πρέπει να θεωρείται - καθώς και για διάφορους άλλους λόγους - ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που θα έπρεπε να απασχολούν όλες τις κυβερνήσεις. Από ταξιδευτές, θα αναφερθούν παρακάτω μερικά από τα οφέλη του τουρισμού.
Οι Η.Π.Α. δήλωσαν ότι η το πρώτο πλεονέκτημα από το οποίο ωφελούνται οι χώρες με τουριστική δραστηριότητα, είναι η παροχή ευκαιριών απασχόλησης για τους πολίτες της. Αυτόματα, δημιουργείτε μια σειρά από πολλές διαφορετικές θέσεις εργασίας που επρόκειτο να μην υπήρχαν χωρίς τον τουρισμό.
Με μια δεύτερη καλύτερη ματιά, ο τουρισμός φέρνει και μια σειρά νέων επενδύσεων σε κάθε χώρα. Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση νέων κεφαλαίων σε κάθε κράτος. Πιο συγκεκριμένο παράδειγμα; Οι τεράστιες επενδύσεις σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ή μέγα-φεστιβάλ και αθλητικά δρώμενα, τα οποία προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο και φέρνουν μια σειρά από επιπλέον κρατικά έσοδα.
Ο τουρισμός είναι επί της ουσίας ένα χρονικό διάστημα κανονικής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων ανά τον κόσμο. Βοηθά τους τουρίστες στην γνωριμία και την εξοικείωση σε μια διαφορετική από τη δική τους χώρα, καθώς και την ανταλλαγή πολιτισμών μεταξύ των κατοίκων της και των τουριστών. Αναμφισβήτητα, ο τουρισμός συμβάλει στην αύξηση της ανθρώπινης γνώσης και διεύρυνση πνευματικών οριζόντων. Είναι ο δίαυλος για να ανακαλύψει κάποιος πολλές διαφορετικές ιδέες και να δει διαφορετικούς πολιτισμούς.
Ο καθένας μας μπορεί να φέρει νέες ιδέες μαζί του από τις χώρες που επισκέπτεται και να τις επαναχρησιμοποιήσει στη δική του χώρα, ωφελώντας τόσο τον ίδιο αλλά και τη χώρα του. Ταξιδεύοντας δημιουργούνται πολλές νέες φιλίες ανοίγοντας έτσι μια σειρά νέων ευκαιριών. Ο ανθρώπινος τουρισμός βοηθά κάποιον να βιώσει πολλά διαφορετικά και νέα πράγματα τα οποία στη δική του χώρα να μην υπάρχουν καν ως μακρινές ιδέες, λόγω των διαφορετικών γεωμορφολογικών αλλά και πολιτικοϊδεολογικών χαρακτηριστικών τους.
Οι επιλογές του τουρισμού είναι τόσες πολλές και διαφορετικές ανά τον κόσμο που σχεδόν αποκλείουν πλέον από τις επιλογές τον απλό παραδοσιακό τουρισμό.


Ο Dr Farag Zintani είναι ακαδημαϊκός, με Phd σε διεθνές μάνατζμεντ και σε σχέσεις κρίσεων, με ειδίκευση σε μάνατζμεντ ιδιοκτησίας, τουρισμού, ξενοδοχειακά και επενδύσεις.