Ιταλική ρότα στην ακτοπλοΐα μπορεί να φέρει η πώληση της HSW

20/3/2017
Σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό που διενεργεί η Τράπεζα Πειραιώς για την πώληση του μεριδίου 40,44% που κατέχει στην Hellenic Seaways, ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, ακόμη και εκείνο της κήρυξης του διαγωνισμού ως άγονου.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι Μινωϊκές Γραμμές που ήδη κατέχουν το 48,4% της ακτοπλοϊκής εμφανίζονται ως μεγάλο φαβορί της διαδικασίας, ωστόσο στο διαγωνισμό μετέχουν με αξιώσεις δύο ακόμη ενδιαφερόμενοι, η Fortress που ήδη μετέχει στην Attica και η Eagle Mind με επικεφαλής τον Μάριο Ηλιόπουλο της Seajet. Εφόσον πάρουν τη HSW τότε για πρώτη φορά στην ιστορία ένας μη εγχώριος όμιλος θα ελέγχει μεγάλο κομμάτι της ακτοπλοΐας που αποτελεί κλάδος εθνικής σημασίας.
Σημειώνεται ότι μαζί με το μερίδιο 40,44% διατίθεται επίσης και μερίδιο που ελέγχεται από άλλους μετόχους που εκπροσωπούνται από την τωρινή διοίκηση της HSW. Εάν το πάρει ένας από τους διεκδικητές πέρα από την ΜΙΝΟΑΝ θα διασφαλίσει την πλειοψηφία των μετοχών.
Την περασμένη εβδομάδα πάντως οι Μινωϊκές ζήτησαν τη σύγκληση έκτακτης ΓΣ, θέτοντας θέμα για τη διαχείριση της HSW τα τελευταία χρόνια και κάλεσαν την Πειραιώς να προστατεύσουν από κοινού την αξία των μετοχών που κατέχουν στην ακτοπλοϊκή. Η κίνηση της Minoan, ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί προ διμήνου από τον ίδιο το μεγαλομέτοχο της εταιρείας Εμανουέλε Γκριμάλντι, στο πλαίσιο παρουσίας του σε ναυτιλιακό συνέδριο στην Αθήνα.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η τράπεζα είναι διατεθειμένη ακόμη και να κηρύξει άγονη τη διαδικασία σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι μέσω του διαγωνισμού δεν εξασφαλίζει ένα εύλογο κατ’ εκείνη τίμημα για την αξία των μετοχών της που αντιστοιχούν στο 40,44% των μετοχών της ακτοπλοϊκής. Αν και οι εμπλεκόμενοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, εντούτοις θεωρείται ότι με κατώφλι τα 40 εκατομμύρια ευρώ, ένα εύλογο τίμημα προσδιορίζεται στα επίπεδα άνω των 60 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που το προσφερόμενο τίμημα ωστόσο δεν αντικατοπτρίζει το εύλογο κατά την τράπεζα τίμημα τότε όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, με πιο πιθανό σενάριο την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου.
Υπενθυμίζεται ότι το μετοχικό κεφάλαιο της HSW ανέρχεται σε 194 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε 77.615.000 μετοχές. Η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει το 40,44%, ομάδα μικρομετόχων που εκπροσωπείται και στη διοίκηση της HSW περίπου το 10%, ενώ Όμιλος Γκριμάλντι μέσω των Μινωικών Γραμμών ελέγχει το 48,4% της HSW.
Ο όμιλος Γκριμάλντι πέρυσι απέκτησε από μικρομετόχους πάνω από 11 εκατομμύρια μετοχές που αντιστοιχούν σε μερίδιο 15,1% αυξάνοντας το ποσοστό που ελέγχει από 33,3% σε 48,4% και διαθέτοντας κατά μέσο όρο 3 ευρώ ανά μετοχή.
Στο στόχαστρο της θυγατρικής του ομίλου Γκριμάλντι, ιδιαίτερα μετά και την απόσυρση της Minoan από τις γραμμές της Αδριατικής είναι η είσοδος στις γραμμές του Αιγαίου και του Βορείου Αιγαίου.
Την ίδια ώρα η Attica, όπου μέτοχος είναι και η Τράπεζα Πειραιώς δε μένει με σταυρωμένα χέρα. Με συμμαχία με τη Fortress Investment Group, έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους παγκοσμίως και διαχειρίζεται κεφάλαια πάνω από 60 δισ. αμερικανικά δολάρια, προσπαθεί να κτυπήσει τη HSW. Σημειώνεται ότι από το 2014 η Fortress έχει εισέλθει ως στρατηγικός επενδυτής στην Attica Group διαθέτοντας 75 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ισόποσων ομολογιακών δανείων.
Επίσης η Eagle Mind του Μάριου Ηλιόπουλου, που διαθέτει μέσω της Seajets ένα στόλο αποτελούμενο από 11 ταχύπλοα πλοία., διεκδικεί ρόλο στο Αιγαίο. Η Iliopoulos Group ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην ακτοπλοΐα το 1997 ενώ ακολούθησαν τη δεκαετία του 2000 νέες αγορές και δρομολογήσεις.