Καλή χρονιά, και τρία στοιχήματα για τον ελληνικό τουρισμό!

31/12/2014
Με τον καλλίτερο τρόπο θα έκλεινε το 2014 για τον ελληνικό τουρισμό, εάν δεν υπήρχε το αγκάθι που μπήκε την τελευταία στιγμή με την πρόταση της κυβέρνησης για ΦΠΑ 13% στη διαμονή.
Μία πρόταση που τελικά θα υλοποιηθεί ή όχι μετά τις εκλογές. Να σημειωθεί εδώ ότι ο Σύριζα που διεκδικεί τη κυβερνητική πλειοψηφία είναι με το μέρος της τουριστικής βιομηχανίας στο συγκεκριμένο ζήτημα - σε άλλα θέματα εκφράζει μία διαφορετική άποψη από αυτή των επισήμων φορέων του τουρισμού- καθώς έχει ταχθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο κατά της αύξησης του ΦΠΑ.
Η Ελλάδα φαίνεται να μπαίνει στη λίστα με τις 15 μεγαλύτερες τουριστικές αγορές του κόσμου, μετά και την οπισθοχώρηση της Ουκρανίας, από τη σχετική λίστα λόγω των πορβλημάτων που δημιούργησαν στη χώρα οι πολεμικές συρράξεις στην περιοχή.
Το Bluebirds.gr από την πρώτη στιγμή έχει επισημάνει ωστόσο ότι ελληνικός τουρισμός δεν είναι μόνο η άνοδος του αριθμού των τουριστών , αλλά και τα έσοδα όπως επίσης και η διάχυση των ωφελημάτων του ανοδικού τουριστικού ρεύματος σε όλο και περισσότερες μονάδες.
’Ήδη λίγο μετά το 13ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ το Bluebierds.gr σημείωνε: «Από την άλλη πλευρά είναι γεγονός ότι ο ελληνικός τουρισμός δεν είναι μόνο η ΣΑΝΗ, το Costa Navarino, η Aldemar, η Grecotel, o Αστέρας Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος σχεδόν το 43% των καταλυμάτων της χώρας αφορά σε οικογενειακά ξενοδοχεία με μέγεθος μέχρι 20 δωμάτια και μόνο το 8% περίπου των μονάδων είναι ξενοδοχεία μεγάλου μεγέθους με πάνω από 100 δωμάτια. Επίσης από τα 9.677 ξενοδοχεία, μόλις 361 είναι πέντε αστέρων και άλλα 1.277 τεσσάρων. Οι δυο υψηλότερες κατηγορίες συγκεντρώνουν περίπου 158.000 δωμάτια από τα 401.332 συνολικά και τα 312.000 κλίνες από τις 773.445 του συνόλου της χώρας. Η συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων, δωματίων και κλινών, είναι χαμηλότερης κατηγορίας (τριών αστέρων και κάτω) Επίσης ένας πολύ μεγάλος αριθμός ελληνικών ξενοδοχείων κυρίως χειμερινού ή ορεινού τουρισμού ζουν από το εσωτερικό τουρισμό, (όσο ζουν) και δεν τον αγγίζουν οι θριαμβολογίες κυβέρνησης και φορέων για νέα ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού. Ακόμη υπάρχουν ακόμη 40.000 επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων με 400.000 δωμάτια! Επιπλέον ολόκληρες περιοχές της χώρας δεν βίωσαν τα ρεκόρ αφίξεων από το εξωτερικό που γεύτηκαν τα νησιά!»
Μπαίνοντας σιγά-σιγά στο 2015 ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να κερδίσει πολλά στοιχήματα.
Το πρώτο είναι το στοίχημα της ηρεμίας και της ομαλής ροής των κρατήσεων καθώς ένα μεγάλο μέρος αυτών κλείνεται στο πρώτο τρίμηνο του έτους ένα διάστημα κρίσιμο λόγω και της προεκλογικής περιόδου
-Το δεύτερο στοίχημα είναι να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς του 2014 και ενώ ήδη υπάρχει ένα κενό σημαντικό από τη ρωσική αγορά.
-το τρίτο είναι το ανοδικό ρεύμα του ελληνικού τουρισμούς να καλύψει πολύ μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας και να διευρυνθεί περαιτέρω η τουριστική περίοδος.
Αποχαιρετώντας το 2014 και καλωσορίζοντας το 2015 ελπίζουμε σε νέες επιτεύγματα του ελληνικού τουρισμού, και ευχόμαστε υγεία και ευημερία σε όλους…

Η συντακτική ομάδα του Bluebirds.gr