Κέρδος για τουρισμό και πολιτισμό το καθαρό πλαίσιο για τα πνευματικά δικαιώματα

28/2/2017
Κομβική για την διαμόρφωση όρων βιωσιμότητας της μεγάλης μουσικής παράδοσης της χώρας αποτελεί η λύση του θέματος με την ΑΕΠΙ. Μετά τις σκιές που έχουν παρουσιαστεί για θέματα διαχείρισης μετά τη δημοσιοποίηση πορίσματος της E&Y είναι προφανές ότι απαιτείται διαφάνεια και νέο πλαίσιο.
Προφανώς αυτό αφορά και τον τουρισμό, αν όχι πρωτίστως. Η κατάθεση ενός εύλογου τιμήματος για τη χρήση πνευματικών δικαιωμάτων είναι εκ των ων ουκ άνευ. Τόσο από άποψη έννομης τάξης όσο κι από άποψη εισφοράς ενός κλάδου που πατά στην μεγάλη πολιτισμική παράδοση. Προς συμφέρον του τουρισμού είναι να διατηρηθεί η παραγωγή μουσικών διαμαντιών στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο προβάλλει τη χώρα και την καθιστά μοναδική.
Ήδη, βέβαια, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ με ανάρτησή του στο twitter έσπευσε να ζητήσει νέο πλαίσιο, κυρίως στην κατεύθυνση απλοποίησης των διαδικασιών είσπραξης των δικαιωμάτων. «Η Υπ. Πολιτισμού οφείλει τώρα να υιοθετήσει τις προτάσεις ΞΕΕ & ΣΕΤΕ για δημιουργία ενιαίου φορέα πνευματικής ιδιοκτησίας με ένα τιμολόγιο» σημείωσε ο Ανδρέας Ανδρεάδης, κάτι που υιοθέτησε και ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΕΤΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος.
Την ίδια ώρα το διορισμό κρατικού επιτρόπου στην ΑΕΠΙ ζήτησε με ομιλία της στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού.
Η βουλευτής είπε χαρακτηριστικά: «Το Πόρισμα Ελέγχου των Ορκωτών Λογιστών έφερε στο φως ανατριχιαστικά στοιχεία κακοδιαχείρισης και οικονομικών ατασθαλιών στην ΑΕΠΙ. Λειτουργήστε παράλληλα:
Α) νομοθετήστε ΤΩΡΑ για τη διάσωση της ΑΕΠΙ και διορίστε Κρατικό Επίτροπο ή ονομάστε τον όπως θέλετε αλλά δώστε του ουσιαστικές αρμοδιότητες
Β) Φέρτε άμεσα ένα Σχέδιο Νόμου αφού προηγηθεί ουσιαστική και σύντομη Διαβούλευση
Ο Επίτροπος Εξυγίανσης που προτείνετε μοιάζει με γραφείο τελετών που καλείται να διαχειριστεί τη διαδικασία ταφής ενός πτώματος».
Έτσι μόνο ανοίγει ο δρόμος για ουσιαστική λύση σε ένα πρόβλημα με ανυπολόγιστες συνέπειες για δημιουργούς και χρήστες.»
«Ας γίνει το σκάνδαλο αφορμή για να μελετηθεί ουσιαστικά η ρύθμιση της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, γιατί αγγίζει πολλούς και τα χρήματα που διακινούνται είναι πάρα πολλά. Δεν μπορεί η Πολιτεία, να υποθάλπει έστω και άθελά της, συμφέροντα μιας οικογένειας ή και κάποιων ευνοημένων, όποιοι και εάν είναι αυτοί σε βάρους του συνόλου των δημιουργών και χρηστών», δήλωσε η Χαρά Κεφαλίδου που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρώην Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη για την τόλμη του να αποφασίσει το Διαχειριστικό Έλεγχο της ΑΕΠΙ.
Σημειώνεται ότι και ο κ. Ξυδάκης έχει κάνει λόγο για την ανάγκη διορισμού κρατικού επιτρόπου στην ΑΕΠΙ ώστε να συνεχίσει το έργο της αλλά και να επιτηρήσει τη διαδικασία ελέγχου, κάτι στο οποίο συμφωνεί και η Όλγα Κεφαλογιάννη από τη ΝΔ. Η βουλευτής μάλιστα της ΝΔ έχει ζητήσει σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών για το όλο θέμα.