Κίνδυνο επιθετικών εξαγορών στον τουρισμό βλέπει η Κομισιόν

22/4/2020
Ένα πρωτόλειο πλαίσιο για τη στήριξη του τουρισμού στην Ευρώπη παρουσίασε χτες ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν στη συζήτηση με την Επιτροπή των ευρωβουλευτών για τις Μεταφορές και τον Τουρισμό. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει πακέτο χρηματοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις, στήριξη της κίνησης τουριστών σε κοντινές αποστάσεις, ενίσχυση των αερομεταφορών αλλά και τόνωση της διαδικασίας ψηφακοποίησης των επιχειρήσεων.

«Αν και ακόμη και αν είναι πολύ νωρίς», όπως είπε, «ο στόχος θα είναι να καθοριστούν σαφείς συνθήκες και προληπτικά μέτρα, συντονισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε ο κ. Μπρετόν. Σε σχέση με τις άμεσες δράσεις κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα μετά από ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Έλενας Κουντουρά δεσμεύτηκε ότι η χώρα και οι επιχειρήσεις της θα έχουν ισότιμη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις που θα διασφαλίσει η ΕΕ. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν ίδια δυνατότητα πρόσβασης στα χρηματοδοτικά εργαλεία. Και η Ελλάδα είναι ένα από αυτά φυσικά.Γιατί ξέρουμε τι σημαίνει ο τουρισμός για τη χώρα ανέφερε χαρακτηριστικά ο ο Τιερί Μπρετόν.

«Πιστεύω ότι ο τουρισμός θα πρέπει να υποστηριχθεί με ποσό πάνω από 20% του ΑΕΠ μας. Αυτό είναι αυτό που αγωνίζομαι να υπάρχει στον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό» τόνισε ο Τιερί Μπρετόν

Επίσης πιο μακροπρόθεσμα ο κ. Μπρετόν έθεσε τα ζητήματα της βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού τουριστικού προϊόντος σε βάθος χρόνου με αιχμή τα φαινόμενα υπερτουρισμού, αλλά και της προστασίας των επιχειρήσεων που λόγω συγκυρίας μπορεί να γίνουν στόχος εξαγορών.
Ειδικότερα ο Επίτροπος ανέλυσε την στρατηγική της Κομισιόν για τον περιορισμό της ζημίας από την κρίση του κορονοϊού:

-Πρώτον, ο τουρισμός πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της Πράσινης Συμφωνίας και να προωθεί τον αειφόρο τουρισμό ενόψει του «υπερ-τουρισμού» που μπορεί να παρατηρηθεί σε ορισμένες πόλεις ή περιοχές.
- Ο τουρισμός θα πρέπει να κάνει τον ψηφιακό του μετασχηματισμό και να βρει ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ των λεγόμενων παραδοσιακών παραγόντων και των μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών.
-Τέλος, ο τουρισμός πρέπει να γίνει στρατηγικός: λόγω του οικονομικού και κοινωνικού του βάρους και επειδή βασίζεται σε μια πλούσια ευρωπαϊκή ιστορία, μια ευρωπαϊκή πολιτιστική πολυμορφία που δεν έχει καμία τιμή, πρέπει επίσης να προστατευθεί. «Πρέπει να προστατεύσουμε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό από επιθετικές επενδυτικές στρατηγικές από μη ευρωπαϊκές χώρες που θα μπορούσαν να δουν στην τρέχουσα κρίση την ευκαιρία να αποκτήσουν «ευρωπαϊκούς πολύτιμους λίθους» σε χαμηλότερη τιμή. Θα είμαι προσεκτικός σε αυτό με τα κράτη μέλη, έτσι ώστε τα εργαλεία παρακολούθησης ξένων επενδύσεων να είναι σε εγρήγορση», τόνισε ο Τ. Μπρετόν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο Επίτροπος, τέλος, πρότεινε τη διοργάνωση τον Σεπτέμβριο / Οκτώβριο - εάν το επιτρέψει η κατάσταση - μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης κορυφής για τον τουρισμό, «προκειμένου να προβληματιστούμε μαζί μετά και να οικοδομήσουμε έναν χάρτη πορείας προς έναν βιώσιμο, καινοτόμο και ανθεκτικό ευρωπαϊκό τουρισμό».

Το κόστος της κρίσης

Σημειώνεται ότι όπως είπε ο Επίτροπος στη παρουσία του μέσω τηλεδιάσκεψης ενώπιον των ευρωβουλευτών, ο τουρισμός συνεισφέρει μεταξύ 10 και 11% του ΑΕΠ της ΕΕ, αντιπροσωπεύει το 12% της απασχόλησης στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας 27 εκατομμύρια άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Αποτελείται από σχεδόν 3 εκατομμύρια εταιρείες, το 90% των οποίων είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μερικές φορές πολύ μικρές. Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 50% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς όσον αφορά τις αφίξεις. «Επομένως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένας πολύ σημαντικός ευρωπαϊκός οικονομικός τομέας», σημείωσε.

Παράλληλα είπε ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κορονοϊός αναμένεται να μειώσει τη διεθνή τουριστική κίνηση κατά 20% -30% το 2020, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Ο ΟΟΣΑ, από την πλευρά του, προβλέπει πτώση 45-70% στην τουριστική οικονομία, ανάλογα με τη διάρκεια της κρίσης στην υγεία και τον ρυθμό ανάκαμψης στις ταξιδιωτικές και τουριστικές δραστηριότητες. Αυτό αντιπροσωπεύει απώλειες 275 έως 400 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ταξιδιωτική βιομηχανία παγκοσμίως», αποκάλυψε ο Τιερί Μπρετόν.

«Εκτιμούμε ότι οι απώλειες εσόδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 50% για ξενοδοχεία / εστιατόρια, 70% για "ταξιδιωτικούς πράκτορες" και ταξιδιωτικά γραφεία και 90% για κρουαζιέρες και αεροπορικές εταιρείες. Αλλά αυτά τα συνολικά στοιχεία κρύβουν σημαντικές γεωγραφικές ανισότητες. Δεν ξεχνώ αυτές τις γεωγραφικές περιοχές, αυτές τις περιοχές, αυτά τα νησιά στην Ευρώπη, τα οποία εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό και βρίσκονται σε πολύ περίπλοκες καταστάσεις, στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και αλλού. Ούτε ξεχνώ ότι πίσω από αυτά τα στοιχεία υπάρχει μια κοινωνική πραγματικότητα, άνδρες και γυναίκες των οποίων η δραστηριότητα ή η απασχόληση απειλείται. Επειδή διατρέχουμε σαφή κίνδυνο εξαφάνισης επιχειρήσεων και απώλειας θέσεων εργασίας», τόνισε ο Επίτροπος. «Η απάντησή μας πρέπει να είναι διττή: πρώτα πολύ σύντομα, πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις εταιρείες να περάσουν αυτήν τη δύσκολη πορεία, στη συνέχεια μεσοπρόθεσμα, αλλά γρήγορα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού τουριστικού τομέα», είπε.

Πηγή: Reporter.gr