Κουντουρά: Αυτοί είναι οι άξονες για τη στρατηγική του τουρισμού το 2017

4/10/2016
Την αισιοδοξία της ότι το 2016 θα κλείσει με νέα αύξηση μετά το περσινό ρεκόρ των 26 εκατ. διεθνών αφίξεων εξέφρασε η αν. υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά μιλώντας στα εγκαίνια του νέου προβλήτα κρουαζιέρας στον Πειραιά.
Όπως τόνισε «σε αυτό συμβάλλει η εξαιρετική πορεία της κρουαζιέρας αλλά και τα πολύ αποτελέσματα στο λιμάνι του Πειραιά, όπου στο οκτάμηνο του έτους, οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού παρουσίασαν αύξηση μεγαλύτερη του 17% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε μία δύσκολη χρονιά, με τα δυσάρεστα γεγονότα στην Ευρώπη και στις γειτονικές χώρες, αλλά και με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, κάναμε σημαντικές προσπάθειες σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, να διατηρήσουμε το μερίδιό μας και να επιδιώξουμε διαρκές θετικό αποτέλεσμα».
Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι από κοινού με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρή Δρίτσα προχώρησαν στη σύσταση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για την Κρουαζιέρα, με τη συμμετοχή 28 τουλάχιστον φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα..
«Μέσα από τον εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, επιδιώκουμε την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των υποδομών λιμανιών, την αναβάθμιση των υπηρεσιών με διεθνή standards, και την άμεση επίλυση σε κεντρικό επίπεδο του συνόλου των θεμάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Ήδη η Επιτροπή αυτή έχει ενεργοποιηθεί και προχωρά στα απαραίτητα βήματα που θα επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις αποτελεσματικά ανταποκρινόμενοι στις νέες διεθνείς τάσεις και ανάγκες των επισκεπτών της κρουαζιέρας» ανέφερε.
«Στο παγκόσμιο αυτό περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται, προωθούμε την Ελλάδα σε όλους τους Διεθνείς Ομίλους και τους κυρίαρχους decision-makers του ιδιωτικού τομέα μέσα από μία νέα προϊοντική στρατηγική και αντίστοιχα στο ταξιδιωτικό κοινό , με επίκεντρο:
• Την άμεση προώθηση του προορισμού και του brand «Ελλάδα» στο θαλάσσιο τουρισμό
• την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών που προωθούμε και που επιδιώκουμε να ενταχθούν στα νέα προγράμματα για την κρουαζιέρα
• και νέων θεματικών ταξιδιωτικών εμπειριών.
Μέσα από τον σχεδιασμό μας, προσβλέπουμε στην ακόμη πιο στενή συνεργασία με τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς και τη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών lobbying στο εξωτερικό» σημείωσε και προσέθεσε:
«Επιδιώκουμε εμπορικές συμφωνίες για την αεροπορική διασύνδεση με νέες αγορές- στόχους. Η απευθείας αεροπορικές συνδέσεις αποτελούν «κλειδί» για την ανάπτυξη του τουρισμού και της κρουαζιέρας. Ήδη κάναμε σημαντικά βήματα στην καθιέρωση νέων απευθείας πτήσεων με νέες και δυναμικές αγορές για την Ελλάδα που ανοίξαμε και σε διάστημα ενός έτους πετύχαμε αύξηση των τουριστικών ροών σε επίπεδα από 30 έως 55%, όπως στη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Μέση Ανατολή, τη Νότια Κορέα και την Κίνα.
Η Κίνα είναι μία αγορά στην οποία έχουμε στρέψει σημαντικά το ενδιαφέρον μας. Με την επισφράγιση του ενδιαφέροντος και από τις δύο πλευρές, όπως αποτυπώθηκε και στις γόνιμες επαφές του πρωθυπουργού μας κ. Αλέξη Τσίπρα και των κυβερνητικών αποστολών, πλέον δρομολογούμε και υλοποιούμε συγκεκριμένες στρατηγικές και επωφελείς συνεργασίες. Η καθιέρωση απευθείας πτήσεων Ελλάδας- Κίνας είναι ένα από τα θέματα προτεραιότητας που έχει τεθεί σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, και είναι βασική μας επιδίωξη η εξασφάλισή της.
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αποτελεί έναν ιδιαίτερα ελκυστικό και σίγουρο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο προορισμό, και είναι η πιο ανταγωνιστική πρόταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε όσοι διαβλέπουν τις ευκαιρίες και επενδύουν μέσα από συνέργειες και συνεργασίες στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, να δουν άμεσα και υψηλά οφέλη.».