Κρίνεται το κόστος δανεισμού στη συνεδρίαση της ΕΚΤ

22/6/2016
Τα μάτια στραμμένα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη έχει η Ελληνική κυβέρνηση καθώς περιμένει κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία της οικονομίας και των συνθηκών ρευστότητας στην αγορά. Η Ελλάδα ουσιαστικά αναμένει καθώς έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και έχουν έλθει και τα χρήματα της δόσης να επανέλθει το waiver μετά από δεκαέξι μήνες.
Σύμφωνα με αναφορά του Reuters που επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο η σημερινή μέρα θα σημάνει την αποκατάσταση των αγωγών ρευστότητας με τις Ελληνικές τράπεζες
Η επαναφορά της δυνατότητας ενεχυρίασης ομολόγων για την άντληση ρευστότητας μειώνει το κόστος δανεισμούς κατά 150 εκατ. ευρώ καθώς δίνεται στις τράπεζες η δυνατότητα να μειώσουν κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ τον δανεισμό τους από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) και να τον μεταφέρουν στο ευρωσύστημα. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο δανεισμού από τον ELA διαμορφώνεται στο 1,55% ενώ της ΕΚΤ στο 0,05%.
Πέρα από την επαναφορά του waiver κρίσιμο είναι το εάν θα τεθεί σήμερα στην κρίση του ΔΣ της ΕΚΤ το ποσοστό «κουρέματος» της αξίας των ενεχύρων, κάτι που επηρεάζει καταλυτικά το κόστος χρήματος για της τράπεζες. Με άλλα λόγια κρίνεται το ποσοστό που αποδέχεται ως ενέχυρο των ομολόγων κτλ η ΕΚΤ ώστε οι τράπεζες να πάρουν ισόποση αξία χρήματος, είτε πρόκειται για δανεισμό από τον ELA, είτε απευθείας από το ευρωσύστημα.
Σήμερα οι ελληνικές τράπεζες χρωστούν 66 δισ. ευρώ στον ELA, 56 δισ. ευρώ μετά την μείωση των 10 δισ. ευρώ, ποσό που κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό και σαφώς προέχει η δέσμευση της αποπληρωμής του σε βάθος χρόνου.
Από τον Ιούνιο του 2015 το η ΕΚΤ δέχεται το 45% της αξίας των χρεογράφων που κατατίθενται ως ενέχυρο, κι άρα μια πιθανή μείωση του «κουρέματος» δίνει ανάσες ρευστότητας.
Τέλος μεγάλο ζητούμενο είναι το πότε θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Για να γίνει αυτό η χώρα δεν θα πρέπει να τελεί υπό αξιολόγηση, άρα είτε μέσα στο καλοκαίρι είτε μετά το πέρας της νέας και καυτής αξιολόγησης. Αναμφισβήτητα αποτελεί η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης άλλο ένα θέμα που συνδέεται με την υλοποίηση προαπαιτούμενων και την πορεία του προγράμματος.