Ξυδάκης - Προσφυγικό - Σύνοδος: "Η Ελλάδα έχει λάβει ένα πολλοστημόριο από όσα έχει ζητήσει"
18/12/2015
Η νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα πρέπει να είναι υπεύθυνη για όλη την διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ενώ παράλληλα, θα πρέπει να σέβεται την εθνική κυριαρχία των κρατών που θα επιχειρεί, είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στην EurActiv.gr στις Βρυξέλλες ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης. Παράλληλα, άφησε σοβαρές αιχμές κατά του ρόλου της Κομισιόν για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την προσφυγική κρίση.
"Υπήρξε τις τελευταίες εβδομάδες μια διασπορά μιας ανακριβούς και ψευδούς εικόνας ότι η Ελλάδα αρνείται να συνεργαστεί και αρνείται βοήθεια. Και τα δύο είναι ανακριβή και ψευδή" σημειώνει και τονίζει: "Η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί σε όλα τα συμφωνηθέντα, έχει ζητήσει πολλές φορές βοήθεια, έχει λάβει ένα πολλοστημόριο από όσα έχει ζήτησε. Σε όλη τη διάρκεια αυτής της προσφυγικής έκρηξης, ήταν στην πρώτη γραμμή μόνη και αβοήθητη. Έχει λάβει βοήθεια και πολλές υποσχέσεις και πιστεύει ότι σταδιακά θα λάβει αυτά που ζητάει. Αλλά μέχρι στιγμής αντιμετώπισε ένα ποτάμι 700.000 ανθρώπων μέσα σε 100 ημέρες μόνη της. Αυτό, και το πιο οργανωμένο κράτος της ΕΕ, δεν θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει" Μάλιστα σημειώνει: "Οι Έλληνες ήμασταν οι πιο υποστηρικτικοί της Frontex, είμαστε αυτοί που έχουμε δώσει τις περισότερες προσκλήσεις και τις περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη των δυνάμεων της Frontex. Σχεδόν χρωστάει στην Ελλάδα την ύπαρξή της και δευτερόντως στην Ιταλία. Η μοναδική επιχείρηση rapid που έγινε ήταν στα ελληνικά σύνορα του Έβρου το 2010 και η επιχείρηση Ποσειδών ήταν η πρώτη και εν συνεχεία ακολούθησε η Triton".
Σε σχέση με την σύσταση ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών αναφέρει: "Εφόσον προωθείται αυτό το καινούριο σώμα [ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή] δεν θα έχει μόνο την προστασία των συνόρων. Δεν μπορεί να κάνει μόνο καταστολή ή ανάσχεση. Αλλά θα πρέπει να πάρει στην αρμοδιότητά του όλες τις άλλες λειτουργίες που σχετίζονται με το προσφυγικό.
Τρία πράγματα: οι επιστροφές των μη νομίμων, στο οποίο συμμετέχει η Frontex και δυστυχώς με πολύ χαμηλά αποτελέσματα γιατί και τα έθνη κράτη και η Frontex αντιμετωπίζουν δυσπιστία και άρνηση π.χ. από τις αρχές του Πακιστάν.
Πήγε ένα αεροπλάνο πρόσφατα από την Ελλάδα με 70 Πακιστανούς από την Αυστρία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα και τους μισούς τους γύρισαν πίσω γιατί δεν είχαν χαρτιά. Είχαν χαρτιά που τους είχαν δώσει οι Πακιστανικές πρεσβείες.
Ζητάμε να συμμετέχει ο οργανισμός αυτός στις επιστροφές και στο relocation και στο resettlement εφόσον γίνεται από μη ευρωπαϊκό έδαφος.
Πρέπει να πάρει δηλαδή όλη την διαχείριση, δεν μπορεί να κάνει μόνο φύλαξη, διότι ποιος θα κάνει τις υπόλοιπες δουλειές που είναι και χρονοβόρες και κοστοβόρες και περίπλοκοι νομικοί και διπλωματικοί χειρισμοί;
Άρα θα πρέπει αυτό το ευρωπαϊκό όργανο, το οποίο θα έχει και το blessing της ΕΕ, άρα πολύ πιο αυξημένη πολιτική ισχύ, να κάνει και αυτά τα πράγματα.
Και εφόσον φιλοδοξεί να αποκτήσει μεγάλη επιχειρησιακή ικανότητα θα πρέπει να είναι και σε αυτόν τον τομέα. Όχι μόνο στην επιτήρηση και στις στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις αλλά και στα logistics, στη νομική και διπλωματική δουλειά."