Κυβέρνηση: Εξετάζει "προσεκτικά"φορολογικά βήματα για του πληγέντες του Thomas Cook

24/9/2019
Μέτρα για τη στήριξη όσων επλήγησαν από τη χρεοκοπία της εταιρίας Thomas Cook εξετάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να δώσει ζωή σε επιχειρήσεις που πλέον αντιμετωπίζουν θέμα βιωσιμότητας. Βέβαια είναι ιδιαίτερα προσεκτική το τι θα προτάξει ώστε να μην υπάρξει θέμα αλλοίωσης κανόνων ανταγωνισμού αλλά και για να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και για άλλες απαιτήσεις από πτωχεύσεις. Ήδη φαίνεται να προκρίνεται η αναστολή του Τέλους Διαμονής, που ούτως ή άλλως καταβάλλεται από τον πελάτη που όμως … δεν ήλθε τελικά. Βέβαια μένει να αποσαφηνιστούν τα κριτήρια και η διαδικασία.

Σε σχέση με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις ακόμη δεν υπάρχει «λευκός» καπνός κι ενημέρωση όπως ανέφερε μιλώντας το πρωί στο Ρ/Σ Real fm και στους δημοσιογράφους Γιώργο Χουδαλάκη και Νίκο Ρογκάκο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος. Όπως φαίνεται όμως η κυβέρνηση δε φέρεται διατεθειμένη να «πληρώσει» τα σπασμένα κι αναμένεται να ακολουθήσει τις οδηγίες εγκυκλίου που είχε εκδοθεί το 2015 και είχε βρει εφαρμογή σε περιπτώσεις τότε χρεοκοπιών τουριστικών γραφείων τη Ρωσίας.

Όπως αναφέρθηκε χτες κατά τη σχετική σύσκεψη από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος θα πρέπει να μην ακολουθηθεί η διαδικασία για απάλειψη φορολογικών υποχρεώσεων με προσκόμιση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης σε βάρος των οφειλετών (αυτό αναφέρει η διάταξη ου φορολογικού κώδικα) καθώς είναι διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα και κοστοβόρα. Αλλά να εφαρμοστεί ό,τι έγινε στις περιπτώσεις των χρεοκοπιών του 2014-15. Δηλαδή καθώς οι ζημίες που υπέστησαν οι ημεδαπές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από τη μη είσπραξη των απαιτήσεών τους οφείλονταν σε οριστικό γεγονός (πτώχευση αλλοδαπών οφειλετών) να μπορούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που παρουσίασαν επισφαλείς απαιτήσεις λόγω πτώχευσης των τουριστικών πρακτορείων, να διαγράψουν οριστικά τις απαιτήσεις αυτές μέσα στο φορολογικό έτος 2014 και να εκπέσουν τα σχετικά ποσά από τα ακαθάριστα έσοδα του φορολογικού αυτού έτους.