Λέσβος: Πρωτοβουλία για την ενημέρωση των κρατών μελών της ΕΕ για το προσφυγικό
25/11/2015
Σαφή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου απέκτησαν οι Πρέσβεις στην Αθήνα των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συνδεδεμένων χωρών Schengen. Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών οι ξένοι πρέσβεις περιηγήθηκαν στη Λέσβο από τον Αναπληρωτή Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκο Ξυδάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, με στόχο να καταδειχθεί ο μεγάλος αγώνας που γίνεται καθημερινά τόσο από τις ελληνικές δυνάμεις ασφάλειας όσο κι από τον Frontex, αλλά και από τους κατοίκους που έχουβ αναδειχθεί σε αφανείς ήρωες της επιχείρησης διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.
Την πολυμελή αντιπροσωπεία, που έφτασε στη Μυτιλήνη το πρωί, συνόδευσαν προκειμένου να την ενημερώσουν σχετικά η υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ., Διευθύντρια του κλάδου αλλοδαπών και προστασίας συνόρων, κ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου κ. Γιώργος Πάλλης, η Περιφερειάρχης κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Σπύρος Γαληνός, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Γιαννέλης-Θεοδοσιάδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Αμέσως μετά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, οι Πρέσβεις συνάντησαν δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι μόλις είχαν αποβιβαστεί από αυτοσχέδιες λέμβους και συνομίλησαν μαζί τους.
Ακολούθησαν επισκέψεις στον καταυλισμό Σύριων προσφύγων στο Καρά Τεπέ και στο Κέντρο Καταγραφής και Διαπίστευσης Μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια. Στη συνέχεια αργά το μεσημέρι επιβιβάστηκαν σε σκάφος Ανοικτής Θάλασσας του Λιμενικού Σώματος και έπλευσαν στη θαλάσσια οριογραμμή Ελλάδας και Τουρκίας.
«Θέλαμε», δήλωσε ο κ. Μουζάλας, «να δείτε από πού έρχονται οι βάρκες, και να σας εξηγήσουμε για ακόμα μια φορά ότι στη θάλασσα η δουλειά που κάνουμε για να υπερασπιστούμε τα σύνορα της Ευρώπης είναι να διασώζουμε τους ανθρώπους. Δεν γίνεται απώθηση στη θάλασσα. Στα στεριανά μας σύνορα μπορούμε και κρατάμε απέξω τους ανθρώπους που δεν έχουν το δικαίωμα να μπούνε. Στα θαλασσινά σύνορα πρέπει να τους σώζουμε».
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στην Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου Λέσβου όπου ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε αναλυτικά τους Πρέσβεις για τις διαδικασίες υποδοχής, καταγραφής και μετεγκατάστασης που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στις διαδρομές που ακολουθούν οι πρόσφυγες από τη Συρία προς την Ευρώπη ενώ ανέλυσε τα καθήκοντα της Ελλάδας.
Επιπλέον, σημείωσε την ανάγκη οι ξένοι κρατικοί αξιωματούχοι να συνεννοούνται με τις ελληνικές Αρχές κατά τον προγραμματισμό επισκέψεών τους στην περιοχή, ώστε να αποκτούν σφαιρική εικόνα του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αφού ευχαρίστησε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για το έργο τους στην περιοχή, σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει μια τάξη στο πως κινούνται οι ΜΚΟ ώστε να προσφέρεται η μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια σε πρόσφυγες.
Με τη σειρά του ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Ξυδάκης καλωσόρισε τη διεθνή αντιπροσωπεία στη Λέσβο. «Εύχομαι», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, «να είστε αυτόπτες μάρτυρες σε αυτό που συμβαίνει στα ευρωπαϊκά σύνορα. Ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις να παραλαμβάνουμε και να υποδεχόμαστε ανθρώπους από περιοχές πολέμου, από περιοχές εμφύλιων συγκρούσεων ή από περιοχές φτώχειας και απόγνωσης. Ενεργούμε σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις συνθήκες της ΕΕ και σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές των δημοκρατιών και των λαών της Ευρώπης. Σύμφωνα με αυτές τις αρχές δεν απωθούμε τους ανθρώπους που βρίσκονται στη θάλασσα, δηλαδή δεν τους αφήνουμε να βυθιστούν και να πνιγούν, σώζουμε ανθρώπινες ζωές.
Σας παρακαλώ να μεταφέρετε στις κυβερνήσεις και τους λαούς σας τι συμβαίνει στην πραγματικότητα και τι πραγματικά είδατε με τα ίδια σας τα μάτια. Όπως η Γαλλία επικαλέσθηκε το άρθρο 42 της συνθήκης της Λισαβόνας για να ενεργοποιήσει την αλληλεγγύη των κρατών-μελών της ΕΕ στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, μια αλληλεγγύη την οποία όλοι οφείλουμε να παράσχουμε, έτσι και η Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές συνθήκες ζητεί την αλληλεγγύη και την κατανόηση των κρατών μελών της ΕΕ».
Γ.Α.