Μαρασμό φέρνουν σε Αν. Μακεδονία Θράκη και στον κρατικό κορβανά οι αυξήσεις φόρων στα καπνικά
11/11/2016
Οι 8 συνεχόμενες αυξήσεις ΕΦΚ στα καπνικά από το 2009 έφεραν τελικά μείωση εσόδων. Παράλληλα εφόσον ισχύσει η 9η αύξηση φόρων θα τεθεί σε κίνδυνο η εναπομείνασα αγροτική παραγωγή καπνού που αφορά ευαίσθητες εθνικά περιοχές και ιδιαίτερα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Γιαυτό ύστατο μήνυμα να ανασταλεί η αύξηση του ΕΦΚ στα καπνικά προϊόντα έστειλε σύσσωμος ο κλάδος σε κοινή συνέντευξη που πραγματοποίησαν σήμερα στην Αθήνα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και η Πανελλήνια Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακατέργαστου Καπνού (Πα.Δ.Ο.Α.Κ.). σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Σύμφωνα με εκπροσώπους καλλιεργητών, μεταποιητών κι εμπόρων η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού, η ελληνική καπνοπαραγωγή, ένας κλάδος με διεθνή ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, ναρκοθετείται εξαιτίας, εξαιτίας της σχεδιαζόμενης 9ης αύξησης σε 7 χρόνια των ΕΦΚ, που θα ισχύσει από 1/1/2017.
Όπως ανέφερε μιλώντας στη συνέντευξη τύπου του συνόλου του κλάδου ο Νίκος Τζούμας Εκπρόσωπος Μεταποιητικών Επιχειρήσεων Ακατέργαστου Καπνού, η καλλιέργεια αφορά κυρίως την Αν., Μακεδονία η Θράκη και την Κατερίνη. «Οι Σοδιές ανά παραγωγό είναι με μ.ο. 2 τόνους προϊόντων. Στις περιοχές αυτές λόγω μικρού κλήρου και φτωχών εδαφών είναι η μοναδική καλλιέργεια. Η αύξηση φόρου κτυπά τη Θράκη, κι ακόμα μικρότερους παραγωγούς την Αν. Μακεδονία. Θα είναι βαρύ κτύπημα για την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης» ανέφερε. Σημείωσε μάλιστα ότι φέτος είναι αυξητικές οι τιμές. «Είναι πάνω από 6% η αύξηση» σημείωσε και τόνισε ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται έχουν μεγάλες επενδύσεις. «Αν δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις πωλήσεις καπνών θα κλείσουμε. Κι αυτό με δεκάδες εκατομμύρια και 5 χιλιάδες εργαζόμενους.»
«Είμαστε οι 15 χιλιάδες που έχουμε μείνει από ένα καπνοπαραγωγικό κράτος. Το 1992 ήμασταν 60 χιλιάδες. Γιατί συνεχίζουμε; Είναι η ανάγκη της περιοχής που μπορεί να κάνει μόνο καπνό. Αν δεν υπάρχει νόμιμη αγορά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε» ανέφερε ο Βασίλης Μελενεκλής Πρόεδρος Διεπαγγελματικής Ακατέργαστου Καπνού και συμπλήρωσε:
«Ακούω για αγωνίες για την περιοχή μας. Πού είναι όμως αυτές. Υπήρχαν 12 σχέδια για την περιοχή, για καλάθια προϊόντων. Αν υπήρχε εναλλακτική στην καλλιέργεια θα το ακολουθούσα αλλά δεν υπάρχει. Δεν είμαστε κατά της αντικαπνιστικής εκστρατείας. Αυτό όμως οδηγεί σε άλλους είδους αποτελέσματα. Δεν υπάρχει κανείς που να λέει ότι θα υπάρχουν έσοδα. Κανείς δε λέει τι θα γίνει στον πρωτογενή τομέα. Ο πρώτος και ο τελευταίος κρίκος το πληρώνει.»
Αδιέξοδο για τα έσοδα οι αυξήσεις ΕΦΚ
«Το 2009 οι εισπράξεις στα έσοδα ήταν 3,247 δισεκ. από φόρους στα καπνικά. Το 2015 ήταν στα 3, 035 δισεκ τα έσοδα από φόρους τσιγάρων. Έχουν χαθεί, δηάδή, περίπου 212 εκατ. από έσοδα. Παράλληλα, έχει εκτιναχτεί το λαθρεμπόριο σε βάρος της επίσημης αγοράς» ανέφερε ο κ. Τζούμας. Όπως τόνισε με βάση την πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ, το ποσό των 670 εκατ, που εκτιμάται ότι χάνει το κράτος προσδιορίζεται με βάση τα 4 δισεκ τσιγάρα που έχουν χαθεί από τη νόμιμη αγορά. «Πριν το 2009 το ποσό αυτό ήταν της τάξης των 100 εκατομμυρίων» είπε.
«Η 9η αύξηση θα οδηγήσει σε φορολογία στο 90% στα τσιγάρα. Πλασάρεται ως δήθεν έσοδο όταν πιέζονται. Η αξιωματική αντιπολίτευση το χει βρει εύκολο και θα πρέπει να σταματήσει» ανέφερε ο Θεόδωρος Μάλλιος Πρόεδρος Ομοσπ. Μισθωτών Περιπτέρων και συμπλήρωσε: Με μαθηματική ακρίβεια το αμέσως επόμενα διάστημα θα χαθούν τα μισά από αυτά που έχουν μείνει περίπτερα. Δίνεται πλέον μεγαλύτερο κίνητρο στον λαθρέμπορο. Η κατανάλωση τσιγάρων είναι η ίδια, αλλά κατά 50% έχει μειωθεί η νόμιμη αγορά. Στραφήκαν οι καταναλωτές προς το λαθρεμπόριο. Υπολογίζουν ότι θα πάρουν 120 εκατομμύρια ευρώ. Δε θα το πάρουν. Το έλεγαν στην αντιπολίτευση. Ο ίδιος ο Αλεξιάδης το είχε παραδεχτεί στη Βουλή, «κάθε φορά που αυξάνουμε το φόρο χάνουμε έσοδα». Το ίδιο και ο Βασιλειάδης είχε πει. Αφού το ξέρουν γιατί συμβαίνει;».
«Απευθύνουμε μια ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αύξηση του ΕΦΚ. Θα φέρει ολοκληρωτικό πλήγμα στις εναπομείνασες 60 χιλιάδες οικογένεια. Από το 2010 έχουν γίνει 8 απανωτές φορολογίες. Τα φορολογικά έσοδα μειώνονται. Η μείωση του εισοδήματος και η αύξησα φόρων έχει οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας, σκάρτες 6000 από 11000 έχουμε μείνει (περίπτερα). Από τα σημεία λιανικής έχουν χαθεί 12 χιλιάδες. Τα 84 λεπτά είναι φόροι και τα υπόλοιπα 16 είναι για τους υπόλοιπους από τον καλλιεργητή μέχρι τον έμπορο. 50 εκατομμύρια υπολόγιζαν από το 5 λεπτά του Αδ. Γεωργιάδη με αποτέλεσμα να χάσουν 100 εκ. Είμαστε στις 5 πρώτες χώρες σε φορολόγηση, με πρώτη την Εσθονία. Με την νέα επιβάρυνση θα γίνουμε οι πρώτοι με διαφορά 5 -6 μονάδων από το δεύτερο. Υπάρχει αντικαπνιστική υστερία. Οι ίδιες οι βιομηχανίες προχωρούν σε νέα προϊόντα. Δε δικαιολογείται αυτή η υστερία» τόνισε ο κ. Μάλλιος και ζήτησε αναστολής ισχύος του νόμου. « Έχουν νομοθετήσει παράλληλα μέτρα για το λαθρεμπόριο. Ας επενδύσουν στην πάταξή του και μετά ελάτε να δούμε αν έχει αποτέλεσμα η φορολογία. Μην μας καταστρέφεται τζάμπα» σημείωσε.