Με παρατηρήσεις η Επ. Ανταγωνισμού δίνει πράσινο φως στην εξαγορά της HSW από την Attica

26/4/2018
Εν αναμονή είναι η ακτοπλοΐα για τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο θέμα της εξαγοράς της Hellenic Seaways από τον Όμιλο της Attica group. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση της Επιτροπής δίνει «πράσινο φως» στην ολοκλήρωση της εξαγοράς αλλά θέτει επί τάπητος θέματα παραχώρησης ζωτικού χώρου στον ανταγωνισμό σε ορισμένες περιοχές. Ειδικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή ζητεί να δοθεί χώρος σε άλλες εταιρίες στη γραμμή προς Πάρο και Νάξο αλλά και στο Βόρειο Αιγαίο. Όμως βάζει μια προϋπόθεση για την εκχώρηση αυτή, να βρεθούν δηλαδή αντάξια πλοία που θα παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες, όπως αυτά της Attica- HSW. Κάτι που βέβαια είναι ζητούμενο ειδικά στο Β.Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι το περασμένο καλοκαίρι ο όμιλος Attica απέκτησε από την Τράπεζα Πειραιώς το ποσοστό που κατείχε στην HSW (50,3%), αλλά και λίγο αργότερα, από τον όμιλο Grimaldi το ποσοστό που κατείχε και αυτός στην HSW (48,53%), μεταβιβάζοντας παράλληλα δυο πλοία στις Μινωικές Γραμμές (θυγατρική του ομίλου Grimaldi στην Ελλάδα).

Μαζί με τη HSW η Attica αντιπροσωπεύει ένα ενοποιημένο κύκλο εργασιών στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ με βάση τα δεδομένα του 2016 (268,6 ο όμιλος Attica και 131,5 εκατ. ευρώ η HSW) συνολικά EBITDA 88,7 εκατ. ευρώ (70,3 εκατ. ευρώ ο Όμιλος Attica και 18,4 εκατ. ευρώ η HSW), και 1.551 απασχολούμενους , συμπεριλαμβανόμενων των πληρωμάτων (με 1058 απασχολούμενους στον όμιλο Attica και 493 άτομα στη HSW). Επίσης ο όμιλος Attica-HSW θα ελέγχει ένα στόλο από 33 πλοία εκ των οποίων 23 είναι επιβατηγά οχηματαγωγά (15 η Attica οκτώ η HSW) τρία highspeed, τέσσερα flying cat και τρία flying dolphins.

Μετά, πάντως, την ολοκλήρωση των αποφάσεων – διαδικασιών των αρχών για την HSW, η Attica Group, έχει ως στόχο να προχωρήσει στη χάραξη μιας νέας στρατηγικής με αξιοποίηση του διαθέσιμου στόλου αλλά και υλοποίηση ενός ένα στρατηγικού σχεδίου για τις θαλάσσιες μεταφορές με βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πλοίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία πριν την εξαγορά είχε στα σκαριά ένα επενδυτικό πλάνο ναυπηγήσεων που ωστόσο προσωρινά έχει παγώσει λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο με την HSW.

Πηγή: Reporter.gr