Μέτρα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού ζητεί η ΠΟΞ – Ανησυχία για το προσφυγικό

19/11/2016
«Να βρεθούν τρόποι να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός, από τον οποίο ζουν σε μεγάλο βαθμό, πολλές περιοχές και προορισμοί της χώρας, ιδίως στην ηπειρωτική Ελλάδα» ζήτησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος μιλώντας στη Θεσσαλονίκη στο Συμβούλιο Προέδρων των Ενώσεων Ξενοδόχων της χώρας, που έγινε την Παρασκευή στο πλαίσιο της Philoxenia. Όπως σημείωσε «η ΠΟΞ έχει από καιρού καταθέσει σχετικές προτάσεις» ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για «τις αναφορές και τις πληροφορίες ότι επίκειται περαιτέρω συρρίκνωση των Προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού, μέσω περικοπών ή και κατάργησης των σχετικών επιδομάτων και παροχών, για μεγάλο αριθμό δικαιούχων. «Τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προυπολογισμό, υποστηρίζονται από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων και αποτελόυν ένα ύστατο στήριγμα για εκατοντάδες επιχειρήσεις και για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας» τόνισε.
O κ. Ρέτσος αφού τόνισε ότι το 2016 ο τουρισμός κατέγραψε μια «Πύρρειο Νίκη» λόγω της αύξησης μεν αφίξεων αλλά μείωσης των εσόδων των επιχειρήσεων, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού τουρισμού. Έκρουσε δε το καμπανάκι κινδύνου για την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης από την 1/1/2018.
«Θα πιέσουμε για την αποτροπή αυτού του Τέλους μέχρι... τέλους.»
Το Τέλος Διανυκτέρευσης, που έρχεται από την 1η Ιανουαρίου του 2018 είναι ένα «νέο «χαράτσι» απευθείας στον πελάτη, ξένο ή Έλληνα και ένα ακόμα άμεσο και ισχυρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού μας προϊόντος.
Μάλιστα όπως τόνισε στο Λονδίνο, την περασμένη εβδομάδα στην μεγάλη έκθεση τουρισμού WTM, “οι tour operators συζητούν επίμονα για το ποιος θα επιβαρυνθεί τελικά με αυτόν τον νέο φόρο προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν λιγότερο ο πελάτης: Οι ίδιοι ή οι ξενοδόχοι; Πόσο ο ένας και πόσο ο άλλος; Ξεκινούν, δηλαδή, μία συζήτηση, με δεδομένο ότι το πρόσθετο αυτό κόστος, δεν πρέπει να περάσει εξ’ ολοκλήρου στους επισκέπτες. Θα πιέσουμε για την αποτροπή αυτού του Τέλους μέχρι... τέλους.»
Να κρατηθούν τα σωστά και να γίνουν παρεμβάσεις
Επίσης ο κ. Ρέτσος ζήτησε την εκπόνηση μια ολοκληρωμένης στρατηγικής κι έδωσε έμφαση στον να συνεχιστεί η επιτυχημένη πολιτική με τις θεωρήσεις εισόδου που ξεκίνησε ο πώην Αν. υπ. Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης. Όπως ανέφερε «τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο αυτό το διάστημα είναι:
- Αναπτυξιακό και επενδυτικό περιβάλλον, ικανό να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις που απαιτούνται για να πετύχουμε τους στόχους μας, όπως αυτοί προδιαγράφονται από τον Οδικό Χάρτη 2021, ακόμα δεν υπάρχει. Ούτε καν φαίνεται στον ορίζοντα. Με υπερφορολόγηση, έλλειψη ρευστότητας, «ομηρία» λόγω κόκκινων δανείων, μη προσβάσιμο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η ελληνική ξενοδοχειακή επιχειρηματικότητα δεν έχει ούτε προοπτική, ούτε ουσιαστικές δυνατότητες βελτίωσης και αναβάθμισης.
- Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, το οποίο αποτελεί την κύρια πηγή αρνητικών εικόνων και εντυπώσεων για σειρά προορισμών και για όλη τη χώρα, εν γένει, παραμένει άπιαστος στόχος. Δεν αρκεί να προσπαθούμε να κρύψουμε κάτω από το χαλί την κατάσταση και να προσπαθούμε να πείσουμε ότι όλα είναι καλά και διαχειρίσιμα. Η κατάσταση στα νησιά είναι εκρηκτική – κάθε μέρα ακούμε και διαβάζουμε για ένταση και επεισόδια – και πρέπει επιτέλους να βρεθούν οριστικές λύσεις. Υπάρχουν προτάσεις, υπάρχουν επιλογές. Πολιτική βούληση, δεν βλέπουμε.
- Τα νησιά και οι προορισμοί που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από το προσφυγικό, χρειάζονται εξακολουθητικά στήριξη και δραστικά μέτρα ενίσχυσής τους. Με διευκολύνσεις και ευεργετικά μέτρα για την αγορά και τις επιχειρήσεις, όσο και σε επίπεδο προβολής και marketing.
- Με τις θεωρήσεις, τουλάχιστον στη Ρωσία, τα κατάφεραν καλά, από τον Ιούλιο και μετά, οι υπηρεσίες των Προξενείων μας. Από το χείλος της καταστροφής τον Μάιο, φθάσαμε να είμαστε υπόδειγμα στη ζώνη Σένγκεν, τον Αύγουστο. Ωστόσο, λόγω και των αλλαγών στην ηγεσία του ΥΠΕΞ, πρέπει να διασφαλιστεί, πρώτον, ότι αυτό το επίπεδο αποτελεσματικότητας θα συνεχιστεί αδιατάρακτο και δεύτερον, ότι αυτό το επιτυχημένο μοντέλο θα εφαρμοστεί και σε άλλες αγορές μεγάλου ενδιαφέροντος για τον τουρισμό μας όπως είχε προγραμματιστεί.
- Η χώρα χρειάζεται συστηματική, στοχευμένη και καλά μελετημένη προβολή. Πρέπει να συντονιστούμε, να συνεργαστούμε και να συνδυάσουμε δυνάμεις και πόρους, προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Πολιτεία πρέπει να εμπιστευθεί και να αφουγκραστεί την αγορά και η αγορά, πρέπει να υποστηρίξει και να συμβουλεύσει σωστά την Πολιτεία. Δεν υπάρχει άλλο δρόμος, από τη συνεργασία και τη συνεννόηση. Και καλό θα ήταν να υλοποιηθεί και η δέσμευση του Πρωθυπουργού, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ, τον Μάιο, ότι τα κονδύλια για προβολή του Τουρισμού, θα διπλασιαστούν.
- Ελπίζουμε ότι η κατάσταση στα περιφερειακά αεροδρόμια θα βελτιωθεί, έγκαιρα, πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, με την ανάληψη της διαχείρισης τους από τη Fraport. Ελπίζουμε επίσης, ότι οι υποδομές σε λιμάνια και σε προορισμούς υποδοχής κρουαζιερόπλοιων, θα έχουν ανάλογη τύχη».