Μήνυμα Ρέτσου στην κυβέρνηση: Η Thomas Cook έχει συστημικές διαστάσεις - Οι προτάσεις του ΣΕΤΕ δεν είναι επιδοτήσεις

26/9/2019
«Η χρεωκοπία της Thomas Cook συνιστά συστημικό πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό και κατ’ επέκταση την οικονομία της χώρας.»

Αυτό τονίζει με ανάρτησή του το πρωί της Πέμπτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος. Χαρακτηριστικά αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο linkedin και το twitter: «Όσο περνάν οι μέρες και ποσοτικοποιείται με μεγαλύτερη ακρίβεια, οι επιπτώσεις τρομάζουν.»

Ο κ. Ρέτσος εστιάζει στο πώς θα καλυφθούν οι απώλειες των κρατήσεων για το 2020 αλλά και τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία π.χ. αλυσίδα Sendtido, που είχαν σχέσεις αποκλειστικής συνεργασίας. Σύμφωνα δε εκτιμήσεις πολλά από αυτά τα ξενοδοχεία ενδεχομένως να κλείσουν άμεσα χάνονται ένα και πλέον μήνα καλής σεζόν. Απώλεια που προστίθεται στα ήδη χαμένα έσοδα Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και κάποιων ημερών του Ιουλίου.

Σύμφωνα με το Γιάννη Ρέτσο «δεν είναι μόνο οι άμεσες, αλλά και οι μεσομακροπρόθεσμες. Πόσο γρήγορα μπορούν να αντικατασταθούν οι 2.5-3 εκ. ταξιδιώτες που διακινούσε κάθε χρόνο στη χώρα μας η TC; Πώς θα αντικατασταθούν τα συμβόλαια αποκλειστικής συνεργασίας με ελληνικά ξενοδοχεία, προκειμένου αυτά να μπορέσουν να λειτουργήσουν την επόμενη χρονιά; Και τι επιπτώσεις θα έχουν αυτές οι 35-40 μέρες που ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν νωρίτερα, στην ανεργία, στο ασφαλιστικό σύστημα και στις τοπικές οικονομίες; Ποιο είναι το ύψος των δανείων, που κινδυνεύει να «κοκκινίσει», εντελώς απροσδόκητα; Μέσα σε όλα αυτά, το να ζητά ο τομέας τη μη καταβολή ΦΠΑ για τιμολόγια που δε θα εισπραχθούν ποτέ ή ανώδυνες βελτιώσεις στη διάρθρωση του ΦΠΑ των πακέτων, είναι απλά προς την κατεύθυνση προσωρινής άμβλυνσης των επιπτώσεων και σε καμιά περίπτωση δε συνιστούν «επιδοτήσεις» του τομέα. Και μην ξεχνάμε ότι με πολλαπλασιαστή 2.5 σύμφωνα με ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ, μπορεί τα κέρδη του τουρισμού να διαχέονται 2.5 φορές, το ίδιο όμως και οι ζημιές για τις τοπικές κοινωνίες.»

Λίγες μέρες ώρες πριν ο κ. Ρέτσος τόνιζε: «Λυπάμαι που η αρχική μας εκτίμηση επιβεβαιώνεται. Η αίτηση πτώχευσης του Γερμανικού βραχίονα του Thomas Cook αποδεικνύει ότι το πρόβλημα για τον τουρισμό είναι συστημικό. Απαιτείται ψυχραιμία από τους επαγγελματίες του χώρου και επιτέλους άμεσα μέτρα στήριξης της Πολιτείας.

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης εστίαζε στην ανάγκη διαχείρισης της κρίσης με σεβασμό στους επισκέπτες που έμεναν ξεκρέμαστοι.
«Πάνω από όλα, σε αυτήν την δύσκολη στιγμή, ο τουριστικός κόσμος οφείλει να διαχειριστεί με σεβασμό και γενναιοδωρία την ποιοτική φιλοξενία των δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών που βρίσκονται στην χώρα μας. Οι ίδιοι αύριο θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του τουρισμού μας» τόνισε στο twitter ο κ. Ανδρεάδης.