Μήνυμα Σταθάκη για ανάπτυξη των ΑΠΕ με σεβασμό στους ορεινούς όγκους

21/6/2019
«Η σφραγίδα μου είναι στα ενεργειακά» τόνισε, περήφανος που η Ελλάδα θα είναι για πολλά χρόνια ενεργειακός κόμβος για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Πιο εμβληματική συμβολή στα Χανιά όρισε το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, τους βιολογικούς καθαρισμούς και άλλα έργα υποδομής, αλλά και το πρόγραμμα «Φιλόδημος» που έδωσε διέξοδο σε πολλούς δήμους, αφού δίνει λεφτά εκτός κρατικού προϋπολογισμού. Το ίδιο μοτίβο υπάρχει και σε πολλά άλλα προγράμματα, το «Εξοικονομώ κατ’οίκον». κλπ.Αυτό τόνισε μιλώντας σήμερα ο Γιώργος Σταθάκης στον SUPER FM 89.6 και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Παππά συμπληρώνοντας για τα έργα της Κρήτης, ότι έχουν πάρει τον δρόμο τους και εξελίσσονται: "Φτιάχτηκαν όλοι οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας, μόνο η Κρήτη έμεινε χωρίς. Αρχίσαμε από το σημείο μηδέν, δεν υπήρχε ούτε μελέτη ούτε χάραξη. Καθυστερήσαμε, αλλά το έργο μπήκε σε τροχιά εδώ και 1.5 χρόνο. Θα γίνει, αφού είναι σε εξέλιξη η μελέτη."

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ΙΕΚ του Αποκόρωνα με σειρά ειδικοτήτων για επαγγέλματα απαραίτητα για την περιοχή π.χ. ειδικοί τυροκόμοι, τουριστικά επαγγέλματα κτλ, χαρακτηρίζοντάς το «πολύ καλό έργο. Κάναμε οτι μπορούσαμε και τελείωσε γρήγορα, αφού αποτελεί μία σημαντική διέξοδο για πολλούς νέους της περιοχής.»

Σημείωσε, δε, ότι, η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης είναι απαραίτητη, αφού τα 700 εκατ. από τα 5 δις των ενεργειακών εξόδων της χώρας είναι έξοδα των νησιών, με την Κρήτη να κοστίζει 500 εκατ. το χρόνο. Στην υπόλοιπη χώρα παράγεται ενέργεια από πολύ φθηνότερες πηγές, ενώ ακόμα στην Κρήτη και με μαζούτ και πετρέλαιο, που είναι πιο ακριβά. Γι’ αυτό, το καλώδιο διασύνδεσης σημαίνει άμεσο όφελος, αφού η Κρήτη θα παίρνει ρεύμα από την υπόλοιπη Ελλάδα και θα «σβήσουν» όλες οι μονάδες μέσα σε λίγα χρόνια. Καλό για το περιβάλλον, για την τσέπη όλων, το έργο θα αποσβέσει αμέσως και θα επιτρέψει και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας."


Αρκετά μεγάλη τομή θεωρεί επίσης το Κτηματολόγιο, αφού για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια ενοποιούνται τα υποθηκοφυλακία με τα κτηματολόγια, θα υπάρχει το ενιαίο κτηματολόγιο όπως σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη: «το είχαμε πάρει στο 25%, ενώ το επεξεργάζονταν για 20 χρόνια, και τώρα είναι ήδη στο 65%.»

«Δεν θα γεμίσουν ανεμογεννήτριες τα βουνά» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ γίνεται με βάση τους όρους αειφορίας και με σεβασμό στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον. «Η προηγούμενη κυβέρνηση έδινε άδειες για όλες τις βουνοκορφές της Ελλάδας. Δεν ενεργοποιήσαμε καμία από αυτές, αφού πλέον χρειάζεται περίπλοκη περιβαλλοντική αξιολόγηση και αδειοδότηση. Η Κρήτη παράγει το 12% από τα αιολικά πάρκα της Σητείας. Μερικά ακόμα θα είναι αρκετά για όλο το νησί» τόνισε χαρακτηριστικά. «Αυτό που έκανε εντύπωση και δεν έχει επικοινωνηθεί αρκετά είναι οτι «η Ελλάδα είναι η 9η χώρα στον κόσμο στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αφού παράγει έτσι το 29% της ενέργειάς της, ενώ το 2030 θα παράγει το 60%» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι ενέργειας.


Τέλος, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για το πρόγραμμά της που θα «ρημάξει» τον δημόσιο τομέα: «Το 1 προς 1 είναι η πολιτική μας στο δημόσιο. Η ΝΔ με το 5 προς 1 θα αποδυναμώσει όλη τη χώρα, ενώ αναγκαστικά θα ιδιωτικοποιηθεί κομμάτι των παροχών.