Να περιμένουμε τον Ορλώφ ή να δουλέψουμε με σχέδιο;

28/5/2016
Η έλευση του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατέδειξε περίτρανα για άλλη μια φορά το πώς θα πρέπει η Ελλάδα να κινηθεί για να ξεπεράσει την κρίση. Ο ίδιος ρεαλιστής και με αφοπλιστική γλώσσα τόνισε ότι «δεν περιμένουμε από την Ελλάδα τους άθλους του Ηρακλή, στις αυλές της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας». Κατανόησε ότι για την είσοδο ρωσικών επενδύσεων με αφορμή το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων χρειάζεται το πράσινο φως από άλλους παράγοντες ενώ υπογράμμισε ότι τα ενεργειακά «δώρα» της Ρωσίας περιμένουν αποδέκτες, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και υπάρχει βούληση.
Όμως πέρα από τα σύνθετα και τα μεγάλα υπάρχει η απτή καθημερινή πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από τη δυναμική του τουρισμού. Αν η Ελλάδα τα καταφέρει τότε το Ρωσικό δώρο δεν υπολείπεται σε αξία από αυτό της ενέργειας ή των επενδύσεων. Ας μην περιμένουμε λοιπόν την αρμάδα του Ορλώφ αλλά ας δουλέψουμε μόνοι μας να αρπάξουμε την ευκαιρία.

Τι είπε με άλλα λόγια ο Ρώσος Πρόεδρος; Ότι το εύκολο και το πρώτο είναι να ετοιμαστείτε και να δεχτείτε 3 εκατομμύρια Ρώσους Τουρίστες, που μεταξύ άλλων ξοδεύουν πολλαπλάσια από όσα οι άλλοι ευρωπαίοι και δη οι Γερμανοί που είναι οι πρώτοι πελάτες της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως μετέφερε παράγοντας της αγοράς στο Bluebirds.gr στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών οι Ρώσοι ξοδεύουν κοντά στα 30 ευρώ αγοράζοντας λάδι, κρασί κι ελιές σε αντίθεση με τους κεντρο - ευρωαπαίους που είναι υπερβολικά «σφιχτοί».
Το θετικό είναι ότι το μήνυμα έχει ληφθεί και το Υπουργείο Εξωτερικών έχει τρέξει ώστε να εξομαλύνει τα προβλήματα με τις θεωρήσεις εισόδου. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης από το Δεκέμβριο πήρε το παιχνίδι πάνω του και με σκληρές προσπάθειες απένανστι στο «βαθύ κράτος» έχει οδηγήσει τα πράγματα σε καλό επίπεδο.
Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι οι χορηγήσεις φτάνουν σε ημερήσια βάση ακόμα και τις 6.000 υπερκαλύπτοντας τη ζήτηση. Ιδού η Ρόδος λοιπόν για τους επαγγελματίες του τουρισμού. Το έδαφος έχει στρωθεί. Ας μην περιμένει κανείς το «ξανθό γένος» να φέρει αγωγούς και πετρέλαια για να μας σώσει.
Αρκεί ένας σεβαστός αριθμός να έλθει στην ηλιόλουστη χώρα να περάσει λίγες ώρες στο φως του Αρχιπελάγους που είναι και ο μεγάλος μας πλούτος. Μπορούμε να το καταφέρουμε;

Γιώργος Αλεξάκης