Μύκονος: Ένα αλλιώτικο ταξίδι με οδηγό την … κοπανιστή

24/9/2014
Μύκονος, το νησί των εκπλήξεων, μπαίνει σιγά-σιγά και στο παιχνίδι της ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας. Πρώτος σταθμός η γνωριμία με την Κοπανιστή. Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης των Κυκλάδων, αποτελεί τη γαστρονομική ναυαρχίδα του νησιού, αφού το όνομα της κοπανιστής Μυκόνου είναι γνωστό και καταξιωμένο στην αγορά επί σειρά ετών.

Το διήμερο 3-5 Οκτωβρίου 2014 στη Μύκονο θα συναντηθούν άνθρωποι από τον χώρο της παραγωγής, της γαστρονομίας, της επιστήμης και του τουρισμού. Η κοπανιστή έχει ήδη μπει στο στόχαστρο των μαγείρων του νησιού οι οποίοι είναι έτοιμοι να της δώσουν μια διαφορετική γευστική προσέγγιση από εκείνη που ως τώρα παραδοσιακά γνωρίζαμε.

Σε ανοικτή για το κοινό εκδήλωση, που θα γίνει στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014, συμμετέχουν ως εισηγητές, ο ειδικός σε θέματα οίνου κ. Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, ο συγγραφέας και γευσιγνώστης κ. Ηλίας Μαμαλάκης, το μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», συγγραφέας κ. Γιώργος Πίττας, ο κτηνίατρος (με διδακτορική διατριβή και αντικείμενο μελέτης την κοπανιστή) κ. Γιώργος Ρόζος, ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπστημίου Αθηνών κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, και από τη Μύκονο οι Άννα Γρυπάρη, Δημήτρης Ρουσουνέλος και Γιώργος Συριανός.

Οι εισηγήσεις αναμένεται να καλύψουν τα θέματα:
Προϋποθέσεις για άδεια σταβλικών εγκαταστάσεων μικρής δυναμικότητας
Προϋποθέσεις ίδρυσης μικρού τυροκομείου,
Προϋποθέσεις νόμιμης εμπορίας-παραγωγής κοπανιστής,
Ευεργετικά οφέλη από την κατανάλωση παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων- ειδική αναφορά στην Κοπανιστή.
Η ιστορία του τυριού στην Ελλάδα, από τους Γαλαξίες της θρέψης του Ηρακλή, ως την γαλακτοκομία και την κοπανιστή των Κυκλάδων
Κτηνοτροφία και τυροκομία στο νησί της Μυκόνου,
Πιστοποίηση παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ - προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ,
Κοπανιστή και κρασί,
Ελληνικό πρωινό, η πρώτη μύηση του επισκέπτη στους θησαυρούς της ελληνικής γαστρονομίας - ο ρόλος των τυροκομικών - σύγχρονα και παραδοσιακά τυροκομεία στις Κυκλάδες
Γαστρονομικός τουρισμός, η περίπτωση της Μυκόνου.
Οι προσκεκλημένοι εκπρόσωποι του Τύπου και γευσιγνώστες θα συμμετάσχουν σε Γευσιγνωσία γνωριμίας με την Κοπανιστή από διάφορους παραγωγούς της Μυκόνου και των Κυκλάδων.
Ομάδα εργασίας θα διερευνήσει την αρμονία οίνου και κοπανιστής.