Να μην ξεχνάμε τον κίνδυνο υπερθέρμανσης

10/4/2018
Πολλά ακούγονται για σειρά επενδύσεων σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα. Ωστόσο κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο τουρισμός είναι έχει χαρακτηριστικά κυκλικών φάσεων.

Πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος μιλώντας στην ΕΡΤ είχε τονίσει με νόημα.
«Η άνοδος γεννά προσδοκίες αλλά και δημιουργεί προβληματισμό γιατί θεωρούμε ότι σε αυτήν την περίοδο πρέπει να κάνουμε τις αναγκαίες κινήσεις για την επόμενη μέρα. Ο τουρισμός είναι κυκλική δραστηριότητα. Να κάνουμε κινήσεις για να παραμείναμε ισχυροί και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες στο μέλλον» τόνισε και προσέθεσε:

«Η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας εξαρτάται κι από τις ανταγωνιστικές αγορές. Έχουμε τις αγορές τη Β. Αφρικής που όμως ανακάμπτουν. Η Τουρκία, είναι βασικός ανταγωνιστής, αντιμετωπίζει, μεν, προβλήματα όμως μπορεί κι ανακάμπτει γρήγορα. Εμείς πρέπει να απαντήσουμε με έμφαση στην ποιότητα και να διατηρούμε ανταγωνιστικότητα ως προς την τιμή. Βέβαια η υπερφορολόγησης υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα. Ο τουρισμός είναι η μοναδική δραστηριότητα εξαγωγική που επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Αντιλαμβάνεστε ότι επιβαρύνεται στην τελική τιμή» σημείωσε ο κ. Ρέτσος, που επανέφερε την πρόταση ο φόρος διαμονής να ισχύσει μόνο Ιούλιο και Αύγουστο.
Παράλληλα σημείωσε ότι τα βασικά ζητήματα που δημιουργούν προκόμματα στην ανάπτυξη του κλάδου είναι: «η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, επίσης η ασφάλεια δικαίου, όχι η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Η ασφάλεια δικαίου προκαλεί τα προβλήματα. Π.χ. ένας επενδυτής έχει πάρει από το ΤΑΙΠΕΔ μια έκταση και ξαφνικά προκύπτουν ζητήματα. Το τρίτο ζήτημα είναι η φορολογία. Βέβαια υπάρχει η εκτίμηση ότι θα αποκλιμακωθεί.» Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη επενδύσεων τόσο ξένων αλλά και κυρίως εγχώριων. «Όχι μόνο ξένες αλλά και εγχώριες επενδύσεις. Υπάρχουν ευκαιρίες» υπογράμμισε.