Νέο Φορολογικό Ν/Σ: Τι προβλέπει για τα πρόστιμα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων;

26/11/2019
Με επιμέρους αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που τέθηκε προς διαβούλευση κατατέθηκε το φορολογικό Ν/Σ. Πιο συγκεκριμένα οι νέες ρυθμίσεις που μπήκαν στο κείμενο είναι οι εξής:

Για την οικοδομή:

· Υπήρξε η μείωση του ορίου δαπανών για υπηρεσίες αισθητικής, λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων από τα 48.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ

Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις:

· Επιβάλλονται πρόστιμα από 5.000 έως και 100.000 ευρώ σε διαχειριστές ψηφιακής πλατφόρμας με βραχυχρόνιες μισθώσεις που αρνείται να καταθέσει στη φορλογική διοίκηση στοιχεία σχετικά με πρόσωπα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως σημεία πωλήσεων και για τα οποία πρόσωπα προκύπτουν ή μπορεί να προκύψουν φορολογικές υποχρεώσεις στην ημεδαπή.

Για ακίνητα:

· Προβλέπεται δυνατότητα χορήγησης του προβλεπόμενου πιστοποιητικού της Φορολογικής Διοίκησης για μεταβίβαση συγκεκριμένου ακινήτου χωρίς να απαιτείται να έχει προηγηθεί η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ΕΝΦΙΑ.

Ηλεκτρονικές πληρωμές:

· Παραμένει το όριο του 30% για ψηφιακές συναλλαγές επί του πραγματικού εισοδήματος και μόνο εάν το 60% του εισοδήματος πηγαίνει σε φόρους, δάνεια ή ενοίκια περιορίζεται το απαιτούμενο ποσοστό σε 20%.

· Εξαιρούνται από το ποσό όπου υπολογίζεται το 30% το ποσό της διατροφής μεταξύ πρώην συζύγων αλλά και η εισφορά αλληλεγγύης .

· Αν στον φορολογούμενο έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός το όριο δαπανών περιορίζεται σε 5.000 ευρώ !

· Προβλέπεται διαγραφή οφειλών έως 10 ευρώ φορολογουμένων η οποία αφορά περισσότερους από 500.000 οφειλέτες αλλά κοστίζει μόλις 1 εκατ. ευρώ.