Νικόπολη: Το αρχαιολογικό πάρκο ως μοχλός ανάπτυξης της Ηπείρου

11/5/2015
Ευκαιρία ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου αποτελεί η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, του Μνημείου του Αυγούστου και του αντίστοιχου Μουσείου, που επισκέφτηκε την Κυριακή 10 του Μάη, ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, συνοδευόμενος από τοπικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

« Η Νικόπολη είναι ένας μοναδικός τόπος, που μπορεί να σμίξει σ’ ένα μοναδικό σύνολο το φυσικό κάλλος, τη μοναδική στρατηγική και ιστορική σημασία της τοποθεσίας και τα αρχαιολογικά ευρήματα, που εκτείνονται σε έκταση πολλών αιώνων» ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός αμέσως μετά σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Έπειτα, πρόσθεσε ότι η αρχαία Νικόπολη διαθέτει απίστευτο πλούτο ευρημάτων και μνημείων, επισημαίνοντας «έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε ένα αρχαιολογικό πάρκο μοναδικής ομορφιάς και αξίας, με τεράστιες πιθανότητες να συγκινήσει το διεθνές ενδιαφέρον από άποψη επισκεπτών». Μάλιστα, τόνισε « με μια μικρή βοήθεια υποδομών, δηλαδή με την παράκαμψη της εθνικής οδού, η οποία συζητείται και έχει σχεδόν αποφασιστεί, αυτή η παρθένα αμιγής έκταση πολλών δεκάδων στρεμμάτων μπορεί να γίνει ένα μοναδικό αρχαιολογικό πάρκο σε όλη την Ελλάδα».

Σχετικά με τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του έργου, ο αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε «η Νικόπολη μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης για διαφορετικές μορφές ανάπτυξης, ήπιες, με μεγάλη προστιθέμενη αξία και με μεγάλο χρονικό ορίζοντα». Κλείνοντας, επισήμανε « είναι μια ευκαιρία να δείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και αλλιώς μια ανάπτυξη που θα βασίζεται σε διαφορετικές αξίες».