Ο Ελ Γκρέκο δίνει χρώμα …. στη Βασιλίσσης Σοφίας
14/9/2014
Μια μορφή που σφραγίζει την εθνικής φαντασίωση της μετοχής Ελλάδας στην δυτική εξέλιξη του πολιστιμσού, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος τιμάται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, που διοργανώνει από τον Νοέμβριο ένα μικρό αφιέρωμα στον σπουδαίο ζωγράφο με τίτλο «Ο θάνατος στο έργο του Γκρέκο». Πρόεκειται για ένα σημανιτκό πολιτισικό γεγονός για την πόλη που αναζητά ασφορμές για να καταδεξει τη σημασία της και ως πολιτιστικού προορισμού.
Αφορμή η συμπλήρωση, φέτος, 400 χρόνων από τον θάνατο του Ελ Γκρέκο, του ζωγράφου που έχοντας το Βυζάντιο και την Κρητική Σχολή στο αίμα του απογείωσε την εικαστική του αναζήτηση στα χρόνια του Μανιερισμού στην καθολική Ισπανία δίνοντας ζωγραφικά πρότυπα που ακόμα και σήμερα αποτελούν παγκόσμιες αναφορές.
Κεντρικό έκθεμα του αφιερώματος στο έργο του Γκρέκο θα είναι ο πίνακας του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου Η Ταφή του Χριστού της Εθνικής Πινακοθήκης της Αθήνας.
Το έργο θα πλαισιωθεί από δύο Πιετά του ζωγράφου: η μία ανήκει στη συλλογή της Hispanic Society of America και η άλλη σε ιδιωτική συλλογή.
Και τα δύο έργα θα εκτεθούν ψηφιακά σε φυσικό σχεδόν μέγεθος.
Η έκθεση ξεκινά στις 14 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 8 Φεβρουαρίου.
Η ταυτόχρονη παρουσίαση των έργων του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου με την αρχαιολογική έκθεση Επέκεινα, θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν από κοντά μοναδικά έργα της παγκόσμιας κληρονομιάς που αφορούν σε ένα πανανθρώπινο θέμα: τον θάνατο και την αθανασία της ψυχής και μάλιστα ιδωμένα μέσα από διαφορετικά πρίσματα όχι μόνο χρονικά αλλά και θρησκευτικά και κοινωνικά.
Στην έκθεση Επέκεινα: Ο θάνατος και η ζωή μετά στην Αρχαία Ελλάδα, παρουσιάζονται 120 αντικείμενα από 21 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Τα αντικείμενα περιστρέφονται γύρω από ένα από τα σημαντικότερα μυστήρια που απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί τον άνθρωπο: την τύχη της αθάνατης ψυχής μετά τον θάνατο του φθαρτού σώματος.
Η έκθεση πραγματοποιείται από τις 11 Δεκεμβρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου.